Warmtepomp kopen? pelletkachel kopen? zonneboiler kopen?
18 december 2015 
3 min. leestijd

Warmtepomp kopen? pelletkachel kopen? zonneboiler kopen?

Warmtepomp kopen? Pelletkachel kopen? Zonneboiler kopen? Je wilt het graag, maar deze installaties met duurzaam opgewekte energie zijn behoorlijk prijzig. Maar goed nieuws! De rijksoverheid stelt subsidie beschikbaar. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) heeft maar liefst 70 miljoen voor 2016 beschikbaar en dit bedrag is nog lang niet op.  Deze tegemoetkoming in de kosten staat open voor particulieren en bedrijven. En geldt voor warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers. In dit blog informatie over deze Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Stimuleren duurzaam opgewekte energie

De regering wil het energieverbruik van fossiele brandstoffen verminderen. Daarom kunnen subsidies aangevraagd worden voor het duurzaam opwekken van energie. De regeling loopt tot 31 december 2020. Per jaar wordt de hoogte van het budget bepaald. Het budget voor 2016 is 70 miljoen euro. Jaarlijks wordt het budget vastgesteld.
De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. De aanvraag kun je indienen bij mijn.rvo.nl. Aanmelden doe je met je DigiD.

Waarvoor kan je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen?

 • Pellet kachelpelletkachel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler

Pellet kachel

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt met pellets. Voor een pellet kachel heb je elektriciteit nodig. Een gloeidraad zorgt voor de ontbranding van de pellets. De lucht die de pellet kachel uitblaast, gaat door een soort warmtewisselaar. Hier wordt de lucht verwarmd door de warmte van de afvoergassen.

Eisen ISDE voor pellet kachel

Hieronder staan de eisen waar de pellet kachel aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling:

 • bestemd is voor de productie van warmte
 • automatisch wordt gestookt op houtpellets
 • een gesloten voorkant heeft
 • voldoet aan de norm EN 14785
 • een vermogen van 5kW tot 500 kW heeft
 • voldoet aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, onderdeel b, vanVerordening (EU) 2015/1185

Hier staat een lijst met daarop de apparaten die goedgekeurd zijn door de overheid en dus voor subsidie in aanmerking komen. Ook wordt dan het subsidiebedrag per apparaat vermeld. Voor een pellet kachel krijg je € 50,00 per kW vermogen met een minimum van € 500,00. Het maximum is niet bekend. Maar dit kan dus behoorlijk oplopen. Hoe groter de pellet kachel (dus hoe groter het vermogen), hoe meer subsidie je krijgt.

Warmtepomp, subsidie eisen

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht of bodemwater en geeft deze warmte weer af als warmte voor de cv installatie of voor het warme water. Hieronder staan de eisen waar de warmtepomp aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht/waterwarmtepomp, grond/waterwarmtepomp, water/waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Lucht/luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
 • Het verwarmingstoestel heeft een nominaal vermogen van ten hoogste 70 kW.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.hele-warmtepomp-installatie

Hier staat een lijst van de apparaten die goedgekeurd zijn door de overheid en dus voor subsidie in aanmerking komen. Ook wordt dan het subsidiebedrag per apparaat vermeld. Voor warmtepompen is de subsidie tussen de € 500 en € 2.500,00.

Wil je offertes voor een warmtepomp? We helpen je graag!

Vraag hier offertes aan voor de warmtepomp.

Zonneboiler en subsidie eisen

De zonneboiler is een energiezuinig apparaat dat voor warm water in huis zorgt. Het bestaat uit een zonnecollector en een watervat. Onder de collector lopen buisjes waarin een vloeistof wordt opgewarmd door de zon die de collector opvangt. De vloeistof wordt door het systeem gepompt en zorgt ervoor dat het water in het watervat opgewarmd wordt zodat je warm water hebt.
Hieronder staan de eisen waar de warmtepomp aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie regeling

 • De zonneboiler heeft een totale apertuuroppervlakte van 200 mof minder. (apertuuroppervlak is geen spellingsfout voor apparatuur, maar staat voor de netto oppervlakte waarmee energie wordt geoogst).
 • De zonneboiler is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het maken van warmtapwater.
 • De zonneboiler is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie.zonneboiler

Hier staat de lijst van de apparaten die goedgekeurd zijn door de overheid en dus voor subsidie in aanmerking komen. Ook wordt dan het subsidiebedrag per apparaat vermeld. Voor zonneboilers is de hoogte afhankelijk van de opbrengst, je kan rekenen op ongeveer € 500,00.

Meer info over warmtepompen

Meer info over pelletkachels

Meer info over zonneboilers

G v Renselaar
Door

G v Renselaar

op 22 Dec 2015

Wij hebben dit jaar een pelletkachel aangeschaft geld dan de subsidie regeling ook? Met vr gr G v Renselaar

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Dec 2015

Dank voor uw reactie op het bericht over de pelletkachel. Het antwoord is nee. De subsidie gaat pas in januari in en werkt niet met terugwerkende kracht.

Reactie plaatsen