Ben jij wel eens bij iemand thuis geweest die een pelletkachel heeft? Nee? Ik ook niet. Tot deze week. Je ziet pelletkachels nog niet zo veel. Maar dat gaat veranderen, stelt Paul Bijvoet, van Bijvoet Energie in Heerhugowaard met zekerheid. “Mensen willen niet meer afhankelijk zijn van dat gas. Ze hebben genoeg van Poetin en de aardbevingen in Groningen.” Dit blog gaat over ‘gewone’ pelletkachels en over pelletkachels die je als centrale verwarming kunt gebruiken. Dus in plaats van de CV ketel op gas, heb je de CV ketel op pellets, de pelletketel.
In bijna alle huizen in Nederland hangt een HR (cv) ketel. Bij ons ook. Aardgas verwarmt onze huizen. Dat doen we in Nederland al lange tijd op deze manier. Er zijn alternatieven op de markt. Zoals de warmtepompen, (warmte uit de grond of uit de lucht), maar die worden nog maar weinig toegepast en leveren relatief weinig kostenbesparing in gebruik. We willen er niet aan. Te duur, te groot, te omslachtig, te onzeker. Gas is er altijd. En een CV ketel werkt altijd, je hebt er geen omkijken naar.
Opmars pelletkachels en cv pelletkachels
Wel zijn pelletkachels bezig aan een voorzichtige opmars, voor wie op zoek is naar onafhankelijkheid. Als bijverwarming in de huiskamer of als hoofdverwarming. Vooral de CV pelletkachel (of beter, de pellet ketel) is populair aan het worden. En dat is niet zo gek, als je hoort hoeveel je met deze manier van verwarmen kunt besparen. De besparing op je stookkosten kan tot 70% gaan. De pelletketel werkt net als de pelletkachel, maar dan groter en met nog minder zorg.
Hoe werkt de pelletkachel?
Voor een pelletkachel heb je elektriciteit nodig. Een gloeipen zorgt voor de ontbranding van de pellets. De rookgassen gaan door een soort warmtewisselaar. Hier worden de hete rookgassen omgezet naar warme lucht die direct verwarmd of CV water verwarmd, afhankelijk van het type kachel. In de kachel zit een reservoir dat gevuld is met pellets. De pellets worden automatisch uit het reservoir in de brandpot gestort. De snelheid en de hoeveelheid van de gestorte pellets (en dus de vlam) is afhankelijk van de temperatuur die je zelf ingesteld hebt voor de kachel.
Ventilator
In de kachel zit een ventilator die er voor zorgt dat de warme lucht je kamer inblaast. Het geluid van de ventilator is afhankelijk van de gekozen kachel. En komt bij de betere kachels doorgaans niet boven de 40 dB uit. De pelletkachel heeft een schoorsteen nodig, de korrels zijn tenslotte ook van hout en dus zijn er rookgassen. Via een rookkanaal worden de rookgassen naar buiten afgevoerd via de pelletkachel afvoer.
De pelletkachel heeft een eigen ventilator, waardoor een trekkende schoorsteen niet direct nodig is voor de werking van de kachel. Natuurlijk is er wel regelgeving voor schoorstenen, alhoewel een pelletkachel prima kan fucntioneren met een geveldoorvoer. Maar het is niet volgens de bouwvoorschriften. Een trekkende schoorsteen is altijd boven de nok. Hier is de gemeente de instantie die de regels mag hanteren en controleren. Bij twijfel, vraag dit even na bij de gemeente.
Kleine pelletkachel
Voor een ‘gewone’ pelletkachel kies je een kachel bij de inhoud van je woonkamer. Een vuistregel: 1 kW verwarmt 10 m² en is geschikt voor een kamer van 25 m³. De kleinste pelletkachels hebben een vermogen van 4 kW.
Je stookt op houtpellets. Dit zijn kleine korrels samengeperst zaagsel. Overigens worden ze geleverd in diverse kwaliteiten. Voor de levensduur van de kachel is het verstandig een pelletkorrel aan te schaffen van goede kwaliteit. Voor deze kwaliteit zijn normen (lees certificaten) waarna verwezen wordt. Let hier op, want bij veel merken pelletkachels hangt de garantie ook deels af van wel of geen gebruik van deze gecertificeerde korrels. (Tip van Paul Bijvoet: DIN+ en EN plus A1 zijn de twee certificaten. Bij gebruik van deze korrels mag je uitgaan van een schone en probleemloze verbranding).
Voordelen pelletkachels
Pelletkachels hebben veel voordelen ten opzichte van de gewone houtkachel.
- De pelletkachel is makkelijk in gebruik
- Er is automatische ontsteking en het toestel kan je programmeren
- Je kan de temperatuur via een thermostaat of afstandsbediening (smartphone) regelen. Ze hebben een hoog rendement van 90% of meer
- Je kan er veel pellets in doen, zodat de kachel lang blijft branden zonder dat je er naar hoeft om te kijken. (12 tot 32 uur)
- Een pelletkachel heeft een zeer zuinige en goede verbranding. Er blijft maar heel weinig as over en de uitstoot is minimaal
- De brandstof, de pellets, zijn relatief goedkoop
- Met een pelletkachel ben je goedkoper uit dan met een cv ketel op gas
Nadelen pelletkachels
Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de pelletkachel.
- De ventilator in de kachel maakt geluid. Bij de betere kachels is dit overigens minimaal
- De pelletkachel heeft onderhoud nodig. Wekelijks moet de verbrandingskamer worden gezogen bij een woonkamerkachel. Een pelletketel die van middenklasse of topklasse is moet 1x per maand tot 1x per jaar worden geleegd
- De kachel is kostbaar. Wil je een goede kachel, dan moet je zeker op een bedrag rekenen tussen de 2.500 en 5.000 euro. Een middenklasse pelletketel zal na installatie minimaal 10.000 euro hebben gekost, een topklasse ketel zal na installatie minimaal 18.000 euro hebben gekost
- De pelletkachel kan niet zonder stroom (voor de ontsteking)
- Je krijgt minder mooie vlammen als bij een houtkachel
Pelletkachel met kanalisatie
Je kunt met de pelletkachel ook meerdere ruimtes verwarmen. In de kachel worden pijpen aangesloten die door de muur naar de andere kamers gaat. De pijp in de muur wordt afgesloten met een rooster. De warme lucht wordt door het rooster de kamer ingeblazen.
Pelletkachel met CV moederhaard
Een pelletkachel die al wat verder gaat is de pelletkachel met CV moederhaard. De pelletkachel in de woonkamer is nu een moederhaard geworden en verwarmt met de warmte van de kachel het water in de CV leidingen. De HR ketel blijft gewoon, maar gaat pas aan als de moederhaard de gewenste temperatuur in de kamers niet haalt. Deze pellet kachel kan ook ingeschakeld worden voor de vloerverwarming.
De pelletkachel op CV
Het alternatief wat veel verder gaat is de pelletketel. Die komt in plaats van de CV ketel op gas. Een pelletketel werkt op dezelfde manier als een pelletkachel, alleen is alles veel groter en je kan er bijvoorbeeld een zonneboiler bij installeren.
De familie Bijvoet houdt zich in hun verbouwde boerderij in Heerhugowaard warm met houtpellets en de zon. Hier staat in de schuur een 20 kW OkoFEN pelletketel. Met een silo voor de pellets (7 ton) en een systeem waarmee water wordt verwarmd. (HP Varisol vacuümbuizen systeem met 1000 liter buffervat). Op het dak liggen zonnepanelen, goed voor 4500 kWh per jaar.
In feite werkt een pelletketel op dezelfde manier als een CV ketel op gas. Ook bij een pelletketel wordt warm water rondgepompt. Paul Bijvoet: “Wij zijn volledig CO² neutraal. Geen aardgas, geen warmtepomp. Zonder dat we nu moeten inleveren in luxe als een lekker warm huis of lekker warm water.”
Weer voorspellen
De installatie in de schuur is voorzien van digitale slimme snufjes. Zo bezit de ketel een weersvoorspeller. Die kijkt naar de hoeveelheid zonlicht voor de komende uren. Veel zon, dan hoeft er weinig worden gestookt, dus minder pellets verbrandt. Bijvoet: “Ook is deze ketel bijzonder omdat wij geen werk hebben aan het onderhoud. Deze ketel maakt zichzelf schoon. 1 x per jaar moet de externe asbox worden geleegd, verder gaat alles automatisch. Deze OkoFEN pelletketel heeft een levensverwachting van minimaal 30 jaar.”
Locatie pelletketel
De pelletketels staan doorgaans niet op dezelfde plek als de CV ketel op gas, zoals op zolder. Het is een enorm zwaar ding, die til je niet even naar je zolder. Een schuur of bijkeuken ligt meer voor de hand. Ook heb je ruimte nodig voor de pellets. Die kan je in een zogenoemde bunker opslaan. Via een zuigsysteem worden de pellets automatisch naar de ketel getransporteerd. Het CV water kan via grondleidingen ook vanaf een buitenverblijf naar de woning worden getransporteerd met minimale verliezen, dus de ketel hoeft niet perse in huis te staan.
De Rijbel Andre
op 07 Jan 2015Cocky Hoogeveen
op 07 Jan 2015kerst
op 19 Oct 2016Pine Berg
op 20 Oct 2016Adriaan van Berkel
op 11 Jan 2015Cocky Hoogeveen
op 11 Jan 2015Paul Bijvoet
op 11 Jan 2015a verschoor
op 12 Nov 2017Patrick
op 06 Nov 2015Cocky Hoogeveen
op 08 Nov 2015Rob
op 11 Jun 2016Pine Berg
op 13 Jun 2016Ko Wattel
op 06 Nov 2015Rense te Velthuis
op 15 Jan 2016Cocky Hoogeveen
op 15 Jan 2016H. Groot
op 30 Sep 2016Pine Berg
op 30 Sep 2016Edwin Bk
op 10 Nov 2016Erna
op 11 Nov 2016Boudewijn
op 03 Feb 2018Paul Laman
op 21 Feb 2018Pine Berg
op 23 Feb 2018Frits
op 25 Feb 2018Pine Berg
op 12 Mar 2018Jasper
op 14 Jun 2018ton van rheenen
op 24 Sep 2018Pine Berg
op 11 Oct 2018Hans
op 08 Feb 2019Cl van Dijk
op 29 Sep 2019Raimond Ververgaert
op 08 Mar 2019