Subsidie SDE 2016 voor bedrijven die veel energie gebruiken
09 december 2015 
1 min. leestijd

Subsidie SDE 2016 voor bedrijven die veel energie gebruiken

Gebruikt jouw bedrijf, VVE of organisatie veel energie? Ook in 2016 kan je gebruik maken van de SDE+ subsidie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energie. Deze week maakte het ministerie bekend onder welke voorwaarden de SDE subsidie in 2016 wordt verleend. En goed nieuws: er zit maar liefst 8 miljard euro in de pot. In dit blog een overzichtje van de veranderingen en een manier waarop jij met jouw organisatie wel heel makkelijk kan profiteren van deze subsidie. Nu en in 2016.

De SDE+ subsidie gaat gelukkig ook volgend jaar gewoon door. En met een verdubbeling van het bedrag. Was het vorig jaar ‚slechts’ 4 miljard, in 2016 wordt dus 8 miljard aan subsidie verstrekt. De regeling geldt voor alle vormen van opwekken van duurzame energie, waaronder wind- en zonne-energie. Het project Wind op zee, voor grote windturbines voor de Nederlandse kust, valt buiten deze regeling. De subsidie pot voor 2015 is op. Overigens, het meeste geld in de categorie hernieuwbare elektriciteit in deze subsidiepot is het afgelopen jaar gegaan naar zonne-energie. Ik vermoed dat dit in 2016 niet anders zal zijn.

SDE+ subsidie 2016pellets-voor-de-pelletkachel

Maar er gaat wel het een en ander veranderen met betrekking tot het aanvragen van deze subsidie. De subsidie wordt niet over 1 maar over 2 subsidie-rondes verdeeld. Dat betekent dat er twee periodes zijn vastgesteld waarbinnen de aanvragen ingediend moeten worden. Dat betekent concreet dat je twee keer de kans krijgt een project in te dienen.

SDE+ subsidie wordt er niet makkelijker op

Was het aanvragen van deze subsidie al niet makkelijk, door een verdere verfijning van de voorwaarden wordt het nog lastiger. Er wordt in 2016 nog meer gekeken naar de opgewekte eenheden per kilowattuur (kWh). In de nieuwsbrief van PNO Consultants las ik dat de systematiek van de SDE+, mede door de verdere verfijning van de vrije categorie, relatief complex is. ,,Per type productie-installatie worden er namelijk specifieke eisen gesteld. In veel gevallen bepaalt het moment van indienen de slaagkans en de hoogte van de subsidie. Dit maakt een goede voorbereiding cruciaal. Voor een succesvolle SDE+ aanvraag is het dus belangrijk om op basis van gedegen kennis en ervaring van voorgaande tenders zorgvuldig de juiste aanvraagstrategie te bepalen.”

Meer informatie over de SDE+ subsidie in 2016.

SDE+ subsidie hulp

Onlangs schreef ik op deze site een blog over de organisatie die anderen helpt bij het aanvragen van deze SDE+ subsidie. Wie hier meer over wil lezen, kan op hier het bericht lezen over ontzorgen met SDE subsidie.

Aanvragen offertes voor zonnepanelen kan hier:

Reactie plaatsen