Welke subsidies kun je krijgen voor energiebesparende maatregelen?
29 oktober 2018 
1 min. leestijd

Welke subsidies kun je krijgen voor energiebesparende maatregelen?

Duurzaamheid is dé trend van 2018. Daarom is het duurzaam verbouwen van je woning op dit moment erg interessant. Je kunt namelijk in aanmerking komen voor aantrekkelijke subsidies en regelingen om jouw woning energiezuiniger te maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende regelingen.

Subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels

Tot eind 2020 kun je profiteren van aantrekkelijke subsidies op zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Hoeveel subsidie je kunt krijgen, is afhankelijk van het apparaat en het vermogen. Je moet het betaalbewijs goed bewaren en de subsidie binnen zes maanden na de aankoop aanvragen. Je vraagt de subsidie aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie energiebesparende maatregelen voor VvE’s

Woon je in een VvE-complex? Dan kun je samen met de andere eigenaren subsidie aanvragen voor een combinatie van verschillende isolatiemaatregelen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en/of hoogrendementsglas. De subsidie is ongeveer 20% van de kosten. Je moet deze subsidie vooraf aanvragen. Wil je weten welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw gebouw? Dan kun je ook gebruik maken van subsidie voor energieadvies.

Subsidie voor zonnepanelen

Helaas is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor zonnepanelen. Wel is het mogelijk om de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. De overheid ziet je namelijk als ondernemer omdat je stroom levert aan het net. Soms worden er vanuit de Gemeente subsidies of financieringsmogelijkheden geboden voor de aanschaf van zonnepanelen. Je kunt trouwens flink besparen op je energierekening door de juiste energieleverancier te kiezen. Bij zonnepanelen moet je af en toe flink puzzelen om uit te vinden welke energieleverancier de aantrekkelijkste terugleververgoeding biedt. Online kun je energie vergelijken en direct overstappen naar een andere aanbieder.

Subsidie Amsterdam aardgasvrij

Aardgas is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. In Amsterdam is ongeveer 90% van de warmte in bedrijven en woningen afkomstig van deze energiebron. Tijd voor actie. Daarom kunnen inwoners van Amsterdam subsidie aanvragen om de woning te verbouwen tot NOM of aardgasvrij. Deze regeling is alleen van toepassing op bestaande woningen en/of vastgoed. Nieuwbouwwoningen zijn uitgesloten van deze regeling. De subsidie die je kunt krijgen is afhankelijk van het soort aanpassing en ligt tussen de € 5000,- en € 8000,-. Je vraagt de subsidie aan bij de gemeente Amsterdam.

Lenen voor duurzaam verbouwen

Heb jij op dit moment geen geld om energiebesparende maatregelen voor jouw woning te financieren? Dan kun je een beroep doen op de Energiebespaarlening. Hiermee kun je bijvoorbeeld een hoogrendementsketel, zonnepanelen of dakisolatie financieren. Je leent dan een bedrag tot maximaal € 50.000 tegen een vaste looptijd en een vast, laag rentepercentage. Je vraagt de lening aan bij Stichting Nationaal Energiebespaarfonds.

Reactie plaatsen