Marian Blokker verbouwde de schuur bij haar boerderij zo duurzaam mogelijk. De schuur werd een kantoor. Voor Houhetwarm.nl blogt zij met enige regelmaat over haar ervaringen. Dit is het zevende en laatste deel. Dit keer schrijft ze onder meer over de keuze voor de pelletkachel en over koeling van de vloer. Eerder schreef ze onder meer over de bouw van een kantoor in de schuur, de zonnepanelen op het dak en het gebruik van hennep als natuurlijk isolatiemateriaal. Onder aan dit blog staan de links naar haar eerdere blogs.
Tijd voor de afwerking
Eigenlijk is het grootste deel van de verbouwing nu wel klaar en wordt het tijd voor de afwerking. Dus muren afstucen, afwerken plafonds, trap plaatsen, stroom aansluiten en schilderwerk. Hiervoor is zoveel mogelijk hergebruik gemaakt van al aanwezige materialen. Dus hout voor de afwerking wat we nog over hadden van de verbouwing van de boerderij en een stelletje tegels voor op de vloer van de badkamer hadden we nog over van de vorige woning.
Een klein aanrechtje van vrienden wat over was is nu in gebruik als plek om de koffie en thee te zetten. Elektriciteitsdraden en stopcontacten die allemaal nog over waren van vorige verbouwingen zijn grotendeels weer gebruikt om hier elektriciteit aan te leggen.
Leemverf
Natuurlijk hadden we niet alles meer, dus er zijn ook nog wel wat nieuwe materialen aangeschaft, zoals een toiletpot en een douchebak voor in de badkamer. Het kalkstucwerk is geschilderd met witte leemverf. De vloer is niet behandeld en ligt er prima gevlinderd bij.
Verwarming
Het werd wel langzamerhand tijd om wat warmte in de schuur te krijgen, want ondanks dat het goed geïsoleerd is, betekent het niet dat er helemaal zonder kachel gewerkt kan worden. Ik was er al wel over uit dat er een houtkachel zou moeten komen. Maar een houtkachel of een pelletkachel zijn verschillende dingen. In de boerderij hebben we in de kamer een houtkachel en dat is warm en gezellig, maar je moet wel met enige regelmaat hout in de kachel gooien om het warm te houden.
Pelletkachel
Mijn overweging om voor een pelletkachel te kiezen is dus vooral praktisch, want een pelletkachel kun je instellen met werktijden, het gaat op de ingestelde tijd automatisch aan, of met een druk op de knop. Je kunt de temperatuur instellen en je kunt eventueel in de winter op vakantie terwijl de kachel blijft branden. Je moet wel af en toe pellets bijvullen, maar als er voldoende in de kachel zit, dan brandt hij een hele tijd. (lees hier meer over de werking van pelletkachels)
Deze kachel staat nu lekker te branden en bevalt goed. Ik heb nog niet meer gebruikt dan 480 kg per winter (dit is een halve pellet vol). De kosten voor het warm houden van het kantoor zijn dus nog geen € 150,-.
Koeling
Deze zomer hebben we ook het koelen van het kantoor uitgeprobeerd. De buizen van de vloerverwarming die we voor het storten van de vloer hebben aangebracht zijn met een verdeelkast aan de wand geschroefd. Op de verdeelkast sluiten we de slang aan die vanaf de pomp in de kas komt. Op deze uitgang sluiten we ook een slang aan waarmee we de tuin kunnen sproeien. Met de hydrofoorpomp, die grondwater oppompt, sproeien we de tuin en het grondwater gebruiken we ook voor de doorspoeling van de toiletten (in kantoor en in de boerderij).
Sproeien en koelen
Als het nu echt warm is kunnen we eerst het water door de vloer van het kantoor laten stromen en zo de vloer afkoelen. Daarna sproeien we de tuin met dat opgewarmde water. Dat betekent dat de vloer van het kantoor afkoelt naar een graad of 13. En als die vloer een stuk afkoelt dan koelt het kantoor ook een aantal graden af. Je kunt het er niet mee naar 18 graden krijgen, maar je kunt het kantoor een graad of 4 koelen. Dat is net prettig.
Warme lucht
Nu gaan we alleen nog de warme lucht van de kas naar kantoor brengen met een ventilator. Graag wil ik dat zo ingesteld hebben dat wanneer het in kantoor kouder is dan 20 graden en in de kas warmer, dat de ventilator gaat schakelen. Maar als het kantoor warmer is dan 21 graden dan moet de ventilator weer uitschakelen. Ik wil het dan ook niet te warm krijgen.
Dat staat nu nog op het programma voor deze winter en dan ik ben helemaal tevreden met deze werkplek.
Dit is mijn laatst blog over dit kantoor geweest. Wil iemand komen kijken dan bent je van harte welkom. Maar ook stel ik zowel het kantoor als de boerderij weer open met de duurzame huizenroute volgend najaar in 2015. Hopelijk tot ziens!
Verbouwen van de schuur klaar
Tot zover de blogs van Marian Blokker. We zijn erg blij met dit soort verhalen op houhetwarm. De blogs over het duurzaam verbouwen van de schuur worden goed gelezen. Mensen die bezig zijn met isolatie en verbouwen lezen graag ervaringen van anderen. Heb jij ook ervaring met verbouwen, isoleren of gebruik van (natuurlijke) isolatiematerialen? We horen je verhalen graag! Je kan je ervaringen zelf schrijven of ik schrijf het voor je op. Neem even contact met ons op, als je interesse hebt. Dat kan hieronder.
[gravityform id=”1″ name=”Contactformulier” title=”false” description=”false”]
Eerder geschreven blogs over het duurzaam verbouwen van de schuur:
deel 1: Hoe pak je het aan, zo`n duurzame verbouwing van een schuur.
deel 2: Begonnen met houtvezelplaten bij de schuur
deel 3: Glas en zonnepanelen op het dak van de schuur
deel 4: De duurzame verbouwing van het kantoor in de schuur
Deel 5: Ervaring met hennep bij duurzaam verbouwen schuur
Deel 6: Duurzaam verbouwen schuur met tectumplaten
Marian Blokker is eigenaar van het adviesbureau Nidis Advies.
Zij geeft advies over onder meer energiebesparing en milieuverbetering. Je kunt de site van Nidis Advies hier vinden.