Energielabel aanvragen hoe doe je dat?
22 januari 2016 
2 min. leestijd

Energielabel aanvragen hoe doe je dat?

Energielabel aanvragen. Hoe doe je dat? Op mijn vorige blog over het energielabel kreeg ik veel reacties. Voor veel mensen is het nog steeds onduidelijk hoe dit energielabel werkt en hoe je dit aan kan vragen. Daarom hierbij een korte handleiding hoe je makkelijk een energielabel kunt aanvragen. 

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat zien of je woning geïsoleerd is of niet. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe hoger je energielabel. Dan heb je het over dubbel glas, spouwmuurisolatie of kruipruimte isolatie. Ook het opwekken van duurzame energie telt mee voor je energielabel. Dus heb je zonnepanelen, dan krijg je een hoger label.

Hoe zit het met de kleuren op het energielabel?

Het energielabel bestaat uit kleuren en letters. Groen (de letter A) is de beste kleur die je kan krijgen. Rood, (de letter G) is de slechtste variant. In dit laatste geval heb je geen enkele energiebesparende maatregelen genomen. Een hoog energielabel maakt je huis meer waard bij verkoop. Hier lees je meer over het energielabel en welke voordelen het heeft.

Checken voorlopig energielabel

Een energielabel aanvragen is helemaal niet moeilijk. Alle huiseigenaren hebben begin vorig jaar een voorlopig energielabel gekregen. Dit is over het algemeen een laag label (zo heb ik voor mijn huis het voorlopige energielabel F gekregen). Hierbij is niet gekeken naar de isolatie die je hebt aangebracht. Je kunt je voorlopige energielabel hier checken.

Energielabel aanvragen

Uiteraard wil je (bij verkoop) laten zien wat je echte energielabel is. Is het voorlopige energielabel niet juist omdat je wel energie besparende maatregelen hebt getroffen en/of zonnepanelen hebt, dan vraag je een nieuw definitief energielabel aan. Dat kun je doen op deze website van de rijksoverheid. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Een DigiD is een registratiecode die je nodig hebt om bij een overheidsinstelling zaken te regelen.

Vervolgens vul je een aantal gegevens in waarbij het definitieve energielabel kan worden vastgesteld. Als je woning meerdere eigenaren heeft moet de hoofdeigenaar met zijn of haar DigiD inloggen. De hoofdeigenaar is de eigenaar met het grootste aandeel, en bij gelijke verdeling de oudste persoon.energielabel aanvragen

Stappen voor energielabel aanvragen

  • Inloggen met DigiD
  • Gegevens van de woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens)
  • Bewijs toevoegen aan het online woningdossier
  • Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren
  • Gegevens versturen
  • Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch)

Het lastigste (en belangrijkste!) onderdeel van de aanvraag is het bewijs dat je moet leveren. Je moet laten zien dat je inderdaad energiebesparende maatregelen hebt getroffen. Of dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Bewijs laten zien

Je voegt bij je aanvraag daarom het bewijs. Dit kan een factuur zijn of een foto van de isolatie (of de zonnepanelen). Zodra je dit bewijsmateriaal hebt toegevoegd, krijg je een lijst met deskundigen te zien. Dit zijn erkende energie-adviseurs die voor het controleren van je bewijs geld vragen. Dit kost je tussen de 30 en 150 euro, afhankelijk van de adviseur die je kiest. Binnen een paar dagen krijg je de uitslag.

Isolatiewaarde moet voldoende zijn

De isolatie die je hebt aangebracht, moet wel voldoende effect hebben. Dit is waar de controleur dan ook vooral naar kijkt. Is het goed aangebracht en heeft het inderdaad de gewenste isolatiewaarde, dan wordt het goedgekeurd. Bij kruipruimte isolatie wordt bijvoorbeeld een Rc waarde van minstens 3 verlangd.

Offertes van Houhetwarm

Je huis wordt meer waard als je gaat isoleren. Om te weten hoeveel het je gaat kosten, kun je makkelijk en gratis offertes aanvragen bij Houhetwarm.

studie
Door

studie

op 23 Jan 2016

De opmerking dat meestal een te lage energielabel wordt aangegeven, is niet juist. het gaat er om wat er bekend bij de overheid. Wij hebben label A gekregen. Dat is de hoogste waarderingslabel. Verder wordt er geschreven dat een erkende label aanvragen 30 tot 150 euro kost. ook dit is niet helemaal juist. Je kan kiezen tussen 1 euro en 100 euro als je het digitaal aanvraagt.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste, Dank voor je opmerkingen over het energielabel.

M.J. Kuijper
Door

M.J. Kuijper

op 24 Jan 2016

Mijn huis is gebouwd in 2003 met de daarvoor geldende isolatie waardes RC- 2,5 (spouw, vloer en dak) plus isolatieglas. Desondanks is de energielabel G -men gaat uit van een fout bouwjaar, nl. 1924. Wat kan ik doen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste M.J Kuijper, Over je vraag over het aanvragen van de energielabel kun je bellen met de rijksoverheid. Het nummer is 0800-0808. Mailen kan ook. helpdesk@energielabel.nl.

Reactie plaatsen