Kosten isolatiematerialen vloerisolatie
28 augustus 2013 
4 min. leestijd

Kosten isolatiematerialen vloerisolatie

Lastig hoor, die verschillende isolatiematerialen voor vloerisolatie. Als iemand mij een goed verhaal vertelt, met goede argumenten dan geloof ik dit op zijn ,,blauwe ogen”. Naïef natuurlijk en in het zoeken naar de beste vloerisolatie voor mijn kruipruimte een minder goede strategie. Want propageert de eerste isolatie adviseur een dikke laag isolatiechips, de tweede werpt dit verre van zich en komt met reflecterende folie en een laag plastic op het zand van de kruipruimte. Wat te doen?

Nieuw isolatie advies

In dit vierde deel van mijn blog over kosten vloerisolatie beschrijf ik het bezoek van twee bedrijven die mij advies geven over de isolatiematerialen en de kosten voor de vloerisolatie. In deel 1 van mijn blog over kosten vloerisolatie liet ik je weten dat ik via mijn eigen site, Houhetwarm.nl, een offerte heb aangevraagd voor vloerisolatie. In een serie blogs beschrijf ik wat er gebeurt als je zo`n offerte plaatst en wat je kunt verwachten. In blog deel 2 beschrijf ik de ontmoeting met een isolatie adviseur. In blog deel 3 over vloerisolatie lees je meer over reacties van bedrijven op mijn offerte aanvraag.

Isolatiespecialist.com

Het volgende bedrijf dat op de stoep staat is de firma de Isolatiespecialist.com. Martijn Braam is de isolatiedeskundige van dit bedrijf en een van de installateurs van Tonzon thermoskussens. Net als Chris Zuurhout van de Stichting Energie Advies (zie blog 2) heeft ook hij een goed en geloofwaardig verhaal over vloerisolatie. ,,Isoleren”, zegt Martijn Braam is niet meer dan het opsluiten van lucht.” En het gaat vervolgens om de manier waarop je die lucht opsluit.

Tonzon

Net als de eerste isolatie adviseur heeft Braam het isolatiemateriaal bij zich, in het klein dan. Hij klapt een kartonnetje open. Eronder hangen twee laagjes reflecterende aluminiumfolie. Het eerste laagje zit vrijwel tegen het kartonnetje aan. De tweede laag hangt er zo`n tien centimeter onder. ,,De warmte van je vloer”, legt Braam uit, ,,wordt gereflecteerd door de folie. Dat houdt al veel warmteverlies tegen”. Tegelijkertijd wordt op de bodem van de kruipruimte een dikke laag hard plastic gelegd, om het vocht uit bodem van de kruipruimte tegen te houden. Bovendien houdt dit het radongas tegen, dat in de grond zit en op den duur de thermoskussens aantast.

Het lijkt mij een prachtig systeem. Braam brengt het met overtuiging en kennis van zaken. We hebben het nog even over de brandveiligheid van de thermoskussens. Die is niet zo veilig. Het heeft geen brand remmende werking en ontvlamt bij 170 graden.

Kruipruimte isolatie

Tijd om een blik in de kruipruimte te werpen. Braam ziet oude buizen liggen. Die moeten eruit, anders kan je geen plastic leggen. Kosten 50 euro. Vervolgens meet ook Braam het aantal vierkante meters (de huiskamer, minus het keldertje) en komt op 38 vierkante meter. (Sterk, de eerste isolatiespecialist telde 42 vierkante meter). Kosten voor de thermoskussens en het plastic: 1410 euro, inclusief 6 procent btw.

Rc waarde

We praten nog wat na over Rc waardes en andere isolatie wetenswaardigheden. De Rc waarde van thermoskussens is 3,8. Hoog dus. Hoe hoger dit cijfer hoe beter de warmteweerstand, dus de isolerende werking. ,,De dikte van het materiaal bepaalt de Rc waarde”, zegt Braam, ,,en niet het soort materiaal.” Dit staat ook in het bouwbesluit (hier ga ik nog eens een blog over schrijven, want volgens mij is wel degelijk het soort materiaal van invloed!). Daarom hangt het tweede laagje aluminiumfolie ruim tien centimeter onder de vloer. Ook opgesloten en stilstaande lucht is isolatie. En daarom zijn twee of drie lagen reflecterende folie voldoende. Zolang er maar lucht tussen zit. Ander isolatiemateriaal waar met 7 of zelfs meer lagen wordt gewerkt is in de ogen van Braam overdreven. Meerdere lagen hebben geen extra isolerend effect, zegt hij.

Alternatieven vloerisolatie

Ik leg Braam andere manieren van vloerisolatie voor. Ik ben toch nieuwsgierig hoe hij denkt over bijvoorbeeld isolatiechips en isoleren met PUR/PIR. Waar ik al bang voor was gebeurt: ,,Kijk”, zegt hij, ,,je kan gerust je kruipruimte volgooien met isolatie chips van eps of met schelpen. Dat houdt het vocht prima tegen. Maar de warme lucht uit je huiskamer verdwijnt nog steeds in de kruipruimte. De laag lucht tussen chips of schelpen en de onderkant van de vloer blijft in beweging door de ventilatiegaten. Ook zou je steenwol of glaswol kunnen gebruiken. Maar dat is lastig werken, zo in een lage kruipruimte, met materiaal dat irriteert. Nee, Tonzon is het beste. Het vermindert astma, is goed voor mensen met reuma en 50 vierkante meter folie is opgerold niet veel groter dan een blikje Cocacola.”

Isolatiechips van eps/piepschuim

Een logisch verhaal lijkt me. Maar wat te doen met het verhaal van de eerste isolatie deskundige die stelde dat een laag isolatiechips de beste (en de goedkoopste!) optie is? Chris Zuurhout had zo zijn twijfels over de reflecterende werking van thermoskussens. Enfin, laat eens kijken wat de volgende isolatie deskundige mij te melden heeft.

Isoltrend

Een half uurtje later staat het volgende isolatiebedrijf op de stoep. Het is Harry Hazenberg van het bedrijf FT bouwservice uit Drenthe. Ook hij heeft eenzelfde kartonnetje bij zich waaruit de reflecterende folie valt als hij het openklapt. Hij werkt met thermoskussens van Tonzon, maar ook met een andere reflecterende folie. Hij noemt het Isoltrend en het is folie met daartussen een aantal laagjes met een mij onbekend materiaal. Het ziet er wollig, pluizig uit. Isoltrend heeft een hoge Rcwaarde (3.5). Kosten: 1121 euro voor 38 vierkante meter. Ook Hazenberg legt hierbij bodemfolie op het zand van de kruipruimte. Over het weghalen van buizen hoor ik hem niet. Wel geeft hij de voorkeur aan het minder kwetsbare Isoltrend. De laaghangende Tonzonfolie belemmert bij het werk aan leidingen.

Tussenstand

  • Isolatiechips: 714 euro
  • Isobooster: 1554
  • Tonzon thermoskussens:1410
  • Schelpen 895
  • Isoltrend 1121.

De zoektocht naar kosten en materialen vloerisolatie gaat nog even door. Ik krijg nog twee bedrijven op bezoek. Later meer. Wil je ondertussen zelf ook een offerte plaatsen voor vloerisolatie? Dat kan hieronder. Ik kan het je aanraden. Alleen dan kan je zelf een goede keuze maken, afhankelijk van de kruipruimte onder je huis, je eigen wensen en het geld dat je wilt uitgeven.

Wil jij ook je kruipruimte isoleren?

Nadat ik deze ervaringen heb genoteerd, ben ik zelf verder gaan met mensen informeren over isolatie. Daar kwam na verloop van tijd het aanbieden van offertes voor kruipruimte isolatie bij.

Houhetwarm ondersteunt huiseigenaren die gaan isoleren. Je kan hier offertes aanvragen voor kruipruimte isolatie.

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Blog 1: Ervaringen met het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie

Blog 2: Wat doet een isolatie-adviseur

Blog 3: Offerte vloerisolatie voor verschillende isolatiematerialen, voor- en nadelen

Blog 4: Kosten isolatiematerialen vloerisolatie

Blog 5 (slot): Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor voor thermoskussens kies.

Robert Stier
Door

Robert Stier

op 13 Oct 2013

Prima initiatief om kennis en ervaring over vloerinstallatie op deze manier te delen, omdat vele bewoners van huizen dezelfde problematiek en wensen hebben. Inderdaad wil ik ook onder de houtenvloer van ons huis een folie-achtige isolatie aanbrengen en daartoe heb ik uitgebereid op Internet gezocht naar de diverse kwaliteiten en prijzen. Wat opvalt uit mijn verkenning is dat de folie-isolatiematerialen in NL nogal duur zijn en dat de luchtzakken een typish NL-product lijkt te zijn. Ik heb mij op de Engelse, Franse, Belgische en Nederlandse markt georienteerd. Ik heb niet de pretentie om volledig te zijn. Ik kom uit op de “meer lagen isolatie”, die voor vele doeleinden worden gebruikt. Dit wordt aangeboden als rol met de afmetingen van 1,50 m (of 1,60 m) en een doorsnede van ca. 40 cm. Uitgerold heeft men dan 1,50 x 10 meter is 15 M2. Ik heb 150 m2 vloer te isoleren. Mijn keuze moet nog bepaald worden, maar ik denk het isolatiemateriaal te gaan kopen in Frankrijk en te gaan kiezen tussen de 25 laagse folie en de nieuwste generatie 12 lagen Triso- superfolie.De 25 lagen isolatie folie, van verschillende franse fabrikanten, wordt aangeduid als: “Isolant mince multi-couches 25 éléments’’ en de 12 lagen als: “ TRISO-SUPER 12 van slechts een merk.Isolant mince multi-couches 25 elelements heeft een dikte van 25 of 35 mm met een Rt waarde van 2,0 – 2,5 (wordt meestal niet vermeld) en wordt aangeboden voor prijzen van 4,91 tot 6,50 Euro/M2. Aangeboden in breedtes van (meestal) 150 cm en 160 cm.Triso-super 12 heeft een dikte van 35 mm met een Rt waarde van 5,25 (!) en wordt aangeboden voor prijzen van 7 tot 11 Euro/M2. Alleen verkrijgbaar in een breedte van 160 CM.Bij isolatie van houtenvloeren wordt het isolatiemateriaal meestal tussen de houten balken bevestigd, die een hartafstand van ongeveer 60 cm hebben. De rol folie doorsnijden geeft dan 75 of 80 cm breedte. Het aanbrengen wordt dan aan de bovenkant en tegen de balken gedaan (nieten) en ik denk dat te gaan doen m.b.v. latten, voor een luchtdichte afsluiting op balken en buitenmuren. Het voordeel voor mij is dat ik in de kruipruimte nog steeds tussen de balken zittend kan werken, hetgeen bij luchtzakken niet meer kan.

r van dijken
Door

r van dijken

op 10 Nov 2013

Ben zeer geinterresseerd. Kun je aangeven hoe je deze aankoop doet in frankrijk. groet r van dijken

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 10 Nov 2013

Beste mijnheer van Dijken, Wij weten dit ook niet maar wij gaan uitzoeken hoe je deze variant van Isoltrend in Frankrijk kan kopen. Cocky Hoogeveen

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 13 Oct 2013

Beste Robert, Dank voor je reactie op het bericht kosten isolatiematerialen vloerisolatie. Interessant! De Franse fabrikanten kunnen kennelijk goedkoper materiaal leveren. Ook Isoltrend, dat in Nederland wordt gebruikt, heeft overigens geen luchtzakken. De prijs voor Isoltrend is ongeveer 25 euro per vierkante meter, maar dat is inclusief montage. Maar als je zelf het Franse product kunt aanbrengen en zonder al te hoge verzendkosten uit Frankrijk kunt laten komen, dan ben je goedkoper uit. Ik zou zelf gaan voor de Triso super 12, ook al is die wat duurder. Maar een rt waarde van 5,25 is natuurlijk geweldig. Overigens heeft het Nederlandse Isoltrend veel minder luchtlagen dan het Franse product. Wel hebben we zelf voor Isoltrend gekozen omdat het niet die luchtzakken heeft als bijvoorbeeld Tonzon. Het is daardoor veel minder kwetsbaar en de kruipruimte blijft toegankelijk. Ik ben benieuwd naar je ervaringen! gr. Cocky

Robert Stier
Door

Robert Stier

op 11 Nov 2013

Beste Cocky, Ik heb bij de vergelijking van "Isolant mince folie" geprobeerd om niet alleen naar de laagste aanschafkosten te kijken, maar ook (uiteraard) naar de isolatiewaarde. Ik kom daar niet uit. Ook niet als ik die vraag stel aan de Franse leveranciers. Ik krijg een onbegrijpelijk antwoord en dat betekent voor mij dat het ze het niet weten. Het liefst zou ik die verschillende folies testen en daar zal best een relatief een voudige manier voor te zijn (?) Is zo'n methode bij je bekend? Immers waarom zou de Triso super folie een Rt waarde hebben van 5,25 en de andere de helft van deze waarde, terwijl de materialen nauwelijks van elkaar verschillen? Kun je daar iets over zeggen? Groeten, Robert.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 11 Nov 2013

Hallo Robert, Waar je de folie moet laten testen, weet ik niet. Je kunt het beste contact opnemen met het ISSO, http://www.isso.nl/home/. Dit is het kennisinstituut voor de installatiesector, mogelijk kunnen zij je verder helpen. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Houd je mij op de hoogte? groet Cocky

Robert Stier
Door

Robert Stier

op 11 Nov 2013

Beste Cocky en mijnheer Van Duinen, Mijn excuus voor het niet (veel te laat) lezen van uw reacties op deze site en Cocky bedankt voor de mail. Isolatiefolie is in de meeste grote bouwmarkten te koop, maar wanneer je lage prijzen wilt, moet je het op Internet bestellen en een Frans afleveringsadres vermelden. Verzenden naar NL kan meestal ook, maar de verzendkosten zijn dan hoger. Er is een bouwmarkt bij Lille die voor de ophalers uit NL interessant kan zijn: http://www.sainthimat.com/4-materiaux-de-construction/42-isolation/257-isolant-mince/43153-isolant-mince-25-couches.htmlDoor allerlei omstandigheden ben ik nog steeds niet naar Frankrijk vertrokken, maar zal nu as woensdag gaan. Dan ga ik ook het isolatiemateriaal bestellen. Met de volgende link kun je beginnen te zoeken naar de verschillende aanbiedingen. http://www.leboncoin.fr/bricolage/offres/centre/occasions/?f=a&th=1&q=isolant+minceJe kunt ook Googlen met: isolant mince. [Wat ik niet gedaan heb is uitgebreid gezocht in Belgie. Dit kan interessant zijn omdat Belgie nogal op Frankrijk is georienteerd en bouwprodukten in Belgie vaak goedkoper zijn. Begin dan met: 2dehands.be en kapaza.be . Voor Vlaanderen eerst even uitzoeken hoe het isolatiemateriaal daar genoemd wordt.]In Frankrijk lijkt Isolant Mince Discount (IMD) de goedkoopste aanbieder te zijn: http://www.isolantmince-discount.com/fr/isolant-mince/87-isolant-multicouche-25-composants.htmlWanneer ik mijn 11 rollen ga bestellen, zal ik je laten weten wat de verzendkosten naar NL zijn.Tot slot. 1. Ik heb zeer recentelijk mijn leipannendak laten renoveren. Het is ook aan de buitenkant geisoleerd met een "isolant mince" (en dus niet met glaswol) Gebruikt is SF19, een Engels produkt. 2. Deze isolant mince folies zijn geschikt voor dak-, muuur- en vloerisolatie. Let er op dat je bij gebruik ervan deze folies geen schroeven kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om een voorwerp aan de geisoleerde muur te bevestigen. De schroef draait zich vast in de "wollige" isolatielagen en je krijgt hem er ook niet meer uit. Gebruik draadnagels.Vriendelijke groeten, Robert.

Robert Stier
Door

Robert Stier

op 03 Dec 2013

Betreft Isolatiefolie: “isolant mince 25 couches” van IMD.Beste lezers, Met het voortschrijden van de tijd neemt ook de kennis toe van deze isolatiefolie. Er zijn in Frankrijk vele kritische opmerkingen gemaakt over het nuttig effect van dit materiaal. Ik denk nu dat dit (vooral*) komt vanwege de bevestiging van deze ‘isolant mince’ op de ondergrond. Immers worden de 1,50 meter brede vellen vastgeniet, al dan niet m.b.v. tengels (houten latten), aan de muur, op het dak, of onder de vloer. Ter plaatse waar de nieten of tengels zijn, werkt de isolatie niet of minder omdat de folies op elkaar gedrukt worden en er dus ter plaatse geen luchtkamers meer zijn. Er onstaat als het ware een kortsluitng, of een “koude brug”.Met steenwol, glaswol en andere isoltieplaten, bestaat dat probleem niet, omdat deze materialen over het algemeen genomen tussen tengels wordt gehangen of geklemd. Dan kan de koudebrug alleen gevormd worden via die tengels, die dan niet geisoleerd zijn. Daar geldt dan weer dat de isolatie zeer goed moet aansluiten en er geen kieren mogen zijn. Ook bij Tonzon, waar de isolatie (met gelijke dikten) tussen de balken hangt doet dit probleem zich niet ook voor.Het is dus zaak om het aantal op elkaar gedrukte plaatsen in deze isolatiefolie te beperken. Bij isolatie van muren kan men volstaan om alleen aan de bovenkant de folie te bevestigen. Bij gebruik van de ‘isolant mince 17 couches” op daken is er dus een probleem, omdat vele tengels gebruikt worden ten behoeve van de panlatten, nodig vanwege de zware dakpannen.Bij isolatie van houten vloeren kan niet anders gewerkt worden dan de isolatiefolie aansluitend aan de zijkant of onderaan de houten balken te bevestigen. Dat wordt dan gedaan met nieten of met tengels. Wat wellicht ook kan, bij deze isolatie tussen de vloerbalken, is om een of 2 stroken isolerend materiaal (2cm breed) tussen de lagen in de rand van de folie te nieten, alvorens de isolatiefolie al dan niet met tengels te bevestigen. Dan is ter plaatse de dikte van de isolatiefolie weliswaar geen 30 mm maar bijvoorbeeld 20 mm, dus niet plat gedrukt. Dat moet mijns inziens resulteren in minder of geen koudebrug. Ik denk dan om over de lengte van de folie 2 houten latten van circa 8 mm dik en 25 mm breed in de rand van de folie te nieten en vervolgens aan de balken te bevestigen.Met name is het bij renovatie van (leipannen) daken vaak niet mogelijk om een andere isolatiemethode toe te passen. Het gebruik van stroken materiaal tussen de folie en ter plaatse van de bevestigingen kan niet, omdat er eenvoudigweg geen plaats (hoogte) voor is en bovendien veel te ingewikkeld.De vraag blijft altijd in hoeverre de isolerende werking verminderd wordt door de montagemethoden en dan dit te bezien in vergelijking met andere materialen en methoden en kosten. Ik ben nog wel van plan een proefopstelling te maken, om deze methode nog wat beter uit te zoeken en zo mogelijk metingen te verrichten.Inmiddels heb ik de 11 rollen (165 M2) "isolant mince 25 couches” besteld voor de prijs van 693 Euro en zijn ook de transportkosten bekend. Bij deze 11 rollen is het transport binnen Frankrijk gratis (!) Daarentegen bedragen de transportkosten 185 Euro voor Haarlem. Ik neem de 11 rollen dus op de aanhanger mee naar Haarlem.*) En wellicht door de lobby van de klassieke isolatieproducenten.Vriendelijke groeten, Robert.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 03 Dec 2013

Hallo Robert, mooie aanvullende informatie. Succes met het isoleren.

Hielke Heida
Door

Hielke Heida

op 22 Feb 2014

Beste allemaal,Ik woon in een oude, prachtige woning van 1900. Natuurlijk qua isolatie dramatisch. Ik wil de vloer gaan isoleren, maar net zoals op deze leuke website wordt vermeld, zegt de ene isolatie chips, de andere weer wat anders. Ik heb een kurkdroge vloer, dus al die bedrijven die plastic op de bodem leggen, vallen al af. Dat is toch zinloos? Mijn buurman heeft het volgende gedaan; piepschuim tegen de vloer aan, vastschroeven en pur eromheen. Hij geeft aan dat het verschil enorm is in zijn woning. Goedkoop, snel en isolerend. Misschien niet de allerbeste isolatiewaarde, maar wel afdoende.Is het nou echt zo dat isolatiematerialen per huis verschillen? Er is zoveel aanbod en zelfs hele slechte, gevaarlijke methodes, dat ik steeds meer neig naar gewoon piepschuim!GrHielke

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 22 Feb 2014

Hallo Hielke, Dank voor je reactie. Inderdaad is het lastig te beslissen welk isolatiemateriaal voor welke woning geschikt is. Je buurman is een ervaringsdeskundige en hij heeft goede resultaten met piepschuim dus kan dit ook voor jouw woning goed zijn. Als je toch met een expert wilt overleggen over isolatiewaarden, materiaal soorten en eventueel zelf aan leggen, laat het dan weten dan zoeken wij een bedrijf voor je op. groet Cocky Hoogeveen

merel
Door

merel

op 01 May 2014

Beste Cocky, De benedenverdieping van mijn hoekhuis (1926) is altijd kil. Ondanks een nieuwe HR-ketel, een nieuw geïsoleerd dak en een nieuwe cv-radiator in de benedenruimte krijg ik het niet behaaglijk. Vooral de buitenmuur (noord-oost) is koud m, maar vreemd genoeg niet in het trappenhuis. Omdat de vloer (laminaat op hout) niet geïsoleerd is en koud aanvoelt, is vloerisolatie waarschijnlijk de oplossing. Maar welke? Hoewel de kruipruimte (70 m2) voldoende hoogte heeft, is de ruimte verdeeld in 4 compartimenten waar op sommige plaatsen verwarmings- en waterbuizen lopen. Uit de informatie die ik op internet vind, kan het laten isoleren van een ruimte met compartimenten een dure zaak zijn. Omdat het bovendien tocht in de keukenkastjes (buitenmuur) ben ik bang dat de spouwmuur niet goed aansluit of dat er ergens een gat in de muur zit richting spouw. Ik vraag me af of ik beter eerst naar de buitenmuur kan laten kijken alvorens de vloer te isoleren. In jouw antwoord aan Hielke (22 februari) bied je aan een goed bedrijf voor haar te vinden. Het zou geweldig zijn als je ook mij een bedrijf (omgeving Haarlem-Hillegom) kunt aanraden. vriendelijke groeten, Merel

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 01 May 2014

Beste Merel, Dank voor je reactie op de pagina kosten isolatiematerialen vloerisolatie. Een lastig probleem heb je, maar niet onmogelijk op te lossen lijkt me. Ik kan je in contact brengen met een goed bedrijf dat zowel vloerisolatie en spouwmuur isolatie doet. Of ik breng je in contact met onze energieadviseurs. Zij kunnen eerst op zoek gaan naar de oorzaak en vervolgens in goed overleg met jou een goede oplossing aanreiken. Stuur maar even een mailtje met je gegevens (telefoonnummer) naar info@houhetwarm.nl met je wens, dan maken we het in orde.

Mathilde Wansdronk
Door

Mathilde Wansdronk

op 27 Oct 2016

Bij isolatie is er een verschil tussen isoleren van lucht en isoleren van straling. Net zoals er een verschil is in verwarmen (radiator = luchtverarming en een klein beetje stralingsverwarming; vloerverwarming = stralingsverwarming en klein beetje luchtverwarming). De isolatie kan het best worden aangepast aan de soort verwarming in je huis. En de isolatie van de vloer kan het beste tussen vloer en kruipruimte (dus tegen onderzijde vloer) gebeuren, zodat de kruipruimte geventileerd blijft. Tevens is de R-waarde van belang. Hoe hoger de R-waarde (bij voorkeur getest) hoe beter de isolatie en hoe meer je het merkt in huis en aan je verbruik, en ook hoe langzamer je vloer weer afkoelt bij niet stoken.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Oct 2016

Beste Mathilde. Dank voor de aanvulling op het bericht over kosten isolatie vloerisolatie.

Reactie plaatsen