Lastig hoor, die verschillende isolatiematerialen voor vloerisolatie. Als iemand mij een goed verhaal vertelt, met goede argumenten dan geloof ik dit op zijn ,,blauwe ogen”. Naïef natuurlijk en in het zoeken naar de beste vloerisolatie voor mijn kruipruimte een minder goede strategie. Want propageert de eerste isolatie adviseur een dikke laag isolatiechips, de tweede werpt dit verre van zich en komt met reflecterende folie en een laag plastic op het zand van de kruipruimte. Wat te doen?
Nieuw isolatie advies
In dit vierde deel van mijn blog over kosten vloerisolatie beschrijf ik het bezoek van twee bedrijven die mij advies geven over de isolatiematerialen en de kosten voor de vloerisolatie. In deel 1 van mijn blog over kosten vloerisolatie liet ik je weten dat ik via mijn eigen site, Houhetwarm.nl, een offerte heb aangevraagd voor vloerisolatie. In een serie blogs beschrijf ik wat er gebeurt als je zo`n offerte plaatst en wat je kunt verwachten. In blog deel 2 beschrijf ik de ontmoeting met een isolatie adviseur. In blog deel 3 over vloerisolatie lees je meer over reacties van bedrijven op mijn offerte aanvraag.
Isolatiespecialist.com
Het volgende bedrijf dat op de stoep staat is de firma de Isolatiespecialist.com. Martijn Braam is de isolatiedeskundige van dit bedrijf en een van de installateurs van Tonzon thermoskussens. Net als Chris Zuurhout van de Stichting Energie Advies (zie blog 2) heeft ook hij een goed en geloofwaardig verhaal over vloerisolatie. ,,Isoleren”, zegt Martijn Braam is niet meer dan het opsluiten van lucht.” En het gaat vervolgens om de manier waarop je die lucht opsluit.
Tonzon
Net als de eerste isolatie adviseur heeft Braam het isolatiemateriaal bij zich, in het klein dan. Hij klapt een kartonnetje open. Eronder hangen twee laagjes reflecterende aluminiumfolie. Het eerste laagje zit vrijwel tegen het kartonnetje aan. De tweede laag hangt er zo`n tien centimeter onder. ,,De warmte van je vloer”, legt Braam uit, ,,wordt gereflecteerd door de folie. Dat houdt al veel warmteverlies tegen”. Tegelijkertijd wordt op de bodem van de kruipruimte een dikke laag hard plastic gelegd, om het vocht uit bodem van de kruipruimte tegen te houden. Bovendien houdt dit het radongas tegen, dat in de grond zit en op den duur de thermoskussens aantast.
Het lijkt mij een prachtig systeem. Braam brengt het met overtuiging en kennis van zaken. We hebben het nog even over de brandveiligheid van de thermoskussens. Die is niet zo veilig. Het heeft geen brand remmende werking en ontvlamt bij 170 graden.
Kruipruimte isolatie
Tijd om een blik in de kruipruimte te werpen. Braam ziet oude buizen liggen. Die moeten eruit, anders kan je geen plastic leggen. Kosten 50 euro. Vervolgens meet ook Braam het aantal vierkante meters (de huiskamer, minus het keldertje) en komt op 38 vierkante meter. (Sterk, de eerste isolatiespecialist telde 42 vierkante meter). Kosten voor de thermoskussens en het plastic: 1410 euro, inclusief 6 procent btw.
Rc waarde
We praten nog wat na over Rc waardes en andere isolatie wetenswaardigheden. De Rc waarde van thermoskussens is 3,8. Hoog dus. Hoe hoger dit cijfer hoe beter de warmteweerstand, dus de isolerende werking. ,,De dikte van het materiaal bepaalt de Rc waarde”, zegt Braam, ,,en niet het soort materiaal.” Dit staat ook in het bouwbesluit (hier ga ik nog eens een blog over schrijven, want volgens mij is wel degelijk het soort materiaal van invloed!). Daarom hangt het tweede laagje aluminiumfolie ruim tien centimeter onder de vloer. Ook opgesloten en stilstaande lucht is isolatie. En daarom zijn twee of drie lagen reflecterende folie voldoende. Zolang er maar lucht tussen zit. Ander isolatiemateriaal waar met 7 of zelfs meer lagen wordt gewerkt is in de ogen van Braam overdreven. Meerdere lagen hebben geen extra isolerend effect, zegt hij.
Alternatieven vloerisolatie
Ik leg Braam andere manieren van vloerisolatie voor. Ik ben toch nieuwsgierig hoe hij denkt over bijvoorbeeld isolatiechips en isoleren met PUR/PIR. Waar ik al bang voor was gebeurt: ,,Kijk”, zegt hij, ,,je kan gerust je kruipruimte volgooien met isolatie chips van eps of met schelpen. Dat houdt het vocht prima tegen. Maar de warme lucht uit je huiskamer verdwijnt nog steeds in de kruipruimte. De laag lucht tussen chips of schelpen en de onderkant van de vloer blijft in beweging door de ventilatiegaten. Ook zou je steenwol of glaswol kunnen gebruiken. Maar dat is lastig werken, zo in een lage kruipruimte, met materiaal dat irriteert. Nee, Tonzon is het beste. Het vermindert astma, is goed voor mensen met reuma en 50 vierkante meter folie is opgerold niet veel groter dan een blikje Cocacola.”
Isolatiechips van eps/piepschuim
Een logisch verhaal lijkt me. Maar wat te doen met het verhaal van de eerste isolatie deskundige die stelde dat een laag isolatiechips de beste (en de goedkoopste!) optie is? Chris Zuurhout had zo zijn twijfels over de reflecterende werking van thermoskussens. Enfin, laat eens kijken wat de volgende isolatie deskundige mij te melden heeft.
Isoltrend
Een half uurtje later staat het volgende isolatiebedrijf op de stoep. Het is Harry Hazenberg van het bedrijf FT bouwservice uit Drenthe. Ook hij heeft eenzelfde kartonnetje bij zich waaruit de reflecterende folie valt als hij het openklapt. Hij werkt met thermoskussens van Tonzon, maar ook met een andere reflecterende folie. Hij noemt het Isoltrend en het is folie met daartussen een aantal laagjes met een mij onbekend materiaal. Het ziet er wollig, pluizig uit. Isoltrend heeft een hoge Rcwaarde (3.5). Kosten: 1121 euro voor 38 vierkante meter. Ook Hazenberg legt hierbij bodemfolie op het zand van de kruipruimte. Over het weghalen van buizen hoor ik hem niet. Wel geeft hij de voorkeur aan het minder kwetsbare Isoltrend. De laaghangende Tonzonfolie belemmert bij het werk aan leidingen.
Tussenstand
- Isolatiechips: 714 euro
- Isobooster: 1554
- Tonzon thermoskussens:1410
- Schelpen 895
- Isoltrend 1121.
De zoektocht naar kosten en materialen vloerisolatie gaat nog even door. Ik krijg nog twee bedrijven op bezoek. Later meer. Wil je ondertussen zelf ook een offerte plaatsen voor vloerisolatie? Dat kan hieronder. Ik kan het je aanraden. Alleen dan kan je zelf een goede keuze maken, afhankelijk van de kruipruimte onder je huis, je eigen wensen en het geld dat je wilt uitgeven.
Wil jij ook je kruipruimte isoleren?
Nadat ik deze ervaringen heb genoteerd, ben ik zelf verder gaan met mensen informeren over isolatie. Daar kwam na verloop van tijd het aanbieden van offertes voor kruipruimte isolatie bij.
Houhetwarm ondersteunt huiseigenaren die gaan isoleren. Je kan hier offertes aanvragen voor kruipruimte isolatie.
Blog 1: Ervaringen met het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie
Blog 2: Wat doet een isolatie-adviseur
Blog 3: Offerte vloerisolatie voor verschillende isolatiematerialen, voor- en nadelen
Blog 4: Kosten isolatiematerialen vloerisolatie
Blog 5 (slot): Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor voor thermoskussens kies.
Robert Stier
op 13 Oct 2013r van dijken
op 10 Nov 2013Cocky Hoogeveen
op 10 Nov 2013Cocky Hoogeveen
op 13 Oct 2013Robert Stier
op 11 Nov 2013Cocky Hoogeveen
op 11 Nov 2013Robert Stier
op 11 Nov 2013Robert Stier
op 03 Dec 2013Cocky Hoogeveen
op 03 Dec 2013Hielke Heida
op 22 Feb 2014Cocky Hoogeveen
op 22 Feb 2014merel
op 01 May 2014Cocky Hoogeveen
op 01 May 2014Mathilde Wansdronk
op 27 Oct 2016Pine Berg
op 27 Oct 2016