Schuin dak

Een schuin dak als groendak inrichten. Meestal wordt op het schuine dak een extensief groendak aangelegd. Met sedummatten is een schuin dak makkelijk te bedekken, alhoewel een dak dat schuiner is dan 45 procent niet geschikt is. Dan gaat de zwaartekracht tellen.

De matten liggen op een ondergrond die ervoor zorgt dat ze niet gaan verschuiven. De sedummatten hebben een goede warmteregulerende werking, waardoor er weinig warmte verloren gaat. In de zomer houdt het de onderliggende ruimte koel. Het extensief groendak neemt veel vocht op, dat vervolgens geleidelijk verdampt. Nog een voordeel is dat de sedummatten geen onderhoud nodig hebben.

Ook intensieve groendaken op een schuin dak

De techniek op gebied van groendaken staat niet stil. Ook op schuine daken kunnen alle soorten groendaken worden aangelegd. Door moderne oplossingen kan ook een intensief groendak met meer dan alleen gras of mos op het schuine dak worden aangebracht. De grond wordt bewapend zodat deze niet kan verschuiven. Met behulp van wapeningsstaal of zogenaamde geogrids kunnen op hellingen van maximaal 45 graden ook intensieve groendaken geplant worden. Onderhoud van een intensief groen dak op een hellend dak kan lastig zijn, want je kunt niet zomaar op het schuine dak staan.

Blog over een dakpan waar een plantje in kan

Ontwerper Roel de Boer bedacht de groene dakpan. Een dakpan waar je een plantje in kan zetten. Pine Berg blogt over deze geweldige uitvinding.

RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips

Tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips over groene daken en verticale tuinen. Check eerst de dakbedekking en kijk of je dak niet lekt. Meer tips in het interview met tuinman Lodewijk.
Reactie plaatsen