Plat dak groendak

Plat dak groendak is ook mogelijk. Op een plat dak leg je het groendak het makkelijkst aan. Het groen dak absorbeert water en geeft deze langzaam af door verdamping. Voor een groendak moet de dakconstructie vanzelfsprekend waterdicht zijn. Op het dak wordt het groendak aangelegd. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

• dakbeschermvlies

• afvoersysteem voor overtollig water

• filtersysteem voor de afwatering

• substraatlaag waarin de wortels in vastgroeien

• vegetatielaag (mossen, vetplanten, kruiden)

Sedummatten op het plat dak

Sedum is een vetplant die veel op groendaken wordt gelegd. In de vorm van matten bedek je het groendak eenvoudig. Het sedum vangt ongeveer de helft van al het regenwater op en geeft deze langzaam weer af door verdamping. Zo blijft de waterhuishouding van het plat dak gewaarborgd. De sedummat heeft ook een warmteregulerende werking, dus je verliest minder warmte via het dak. In de zomer blijft het binnen heerlijk koel door deze natuurlijke daklaag.

Stevige constructie voor een intensief plat dak

Op platte daken kun je natuurlijk ook een intensief groendak maken. Met bomen, struiken en andere gewassen moet de dakconstructie wel een behoorlijk gewicht kunnen dragen. De opbouwlaag is al snel meer dan 15 cm dik en de gewassen die op het plat dak gaan groeien, wegen natuurlijk ook wel wat. Voor het onderhoud van het intensief groendak moet het bovendien ook je lichaamsgewicht kunnen dragen. Dit soort groendaken moet je water geven, bemesten en in sommige gevallen zelfs snoeien.

Echte tuin op uw plat dak

Als het plat dak stevig genoeg is kun je ook een daktuin aanleggen. Door middel van bestrating en gras kun je je leefomgeving groter maken. Je gebruikt het dak dan eigenlijk als normale tuin. Voor een daktuin op een plat dak adviseren we je een expert in te schakelen. Eventueel moet de dakconstructie van je platte dak verstevigd worden.

Blog over een dakpan waar een plantje in kan

Ontwerper Roel de Boer bedacht de groene dakpan. Een dakpan waar je een plantje in kan zetten. Pine Berg blogt over deze geweldige uitvinding.

RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips

Tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips over groene daken en verticale tuinen. Check eerst de dakbedekking en kijk of je dak niet lekt. Meer tips in het interview met tuinman Lodewijk.
Reactie plaatsen