Een groen dak boven je hoofd. Een groen dak is een tuin op het dak van je huis. Het groendak werkt warmte regulerend dus je hoeft je huis minder te verwarmen in de winter dankzij de planten op het dak. Bovendien geef je met een groendak een beetje groen terug aan de natuur, want de planten op het dak zorgen ook voor zuurstof. De piektemperatuur van een groendak is gemiddeld 33° lager dan de piektemperatuur van een zwart dak! Dit merk je direct in de woning, minder verwarming in de winter en minder airco in de zomer. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten groendaken:

• Intensieve groendaken

• Extensieve groendaken

Lees hier alle blogs over groene daken

[mwm-aal-display]

Intensief groendak

Het intensieve groendak of de daktuin is hetzelfde als een gewone tuin. Met grassen, kruiden, struiken of zelfs bomen wordt een mooie tuin gemaakt. Hiervoor moet de dakconstructie voldoende stevig zijn vanwege het gewicht dat een intensief groendak met zich meebrengt.

Extensief groendak

Bij het extensieve groendak (ook wel sedumdak of vegetatiedak) liggen er vooral mossen, vetplanten en kruiden op het dak. Je kunt er niet op lopen maar dat is ook niet nodig. Het extensief groendak heeft namelijk weinig onderhoud nodig.

Groen dak: Warm in de winter, koel in de zomer

Het groendak heeft een warmteregulerende werking en je woning verliest daardoor minder warmte via het dak. In de zomer blijft je huis heerlijk koel dankzij het groendak. De warmteregulerende werking van een groendak hangt af van de dikte.groen-dak

Blog over een dakpan waar een plantje in kan

Ontwerper Roel de Boer bedacht de groene dakpan. Een dakpan waar je een plantje in kan zetten. Pine Berg blogt over deze geweldige uitvinding.

RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips

Tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips over groene daken en verticale tuinen. Check eerst de dakbedekking en kijk of je dak niet lekt. Meer tips in het interview met tuinman Lodewijk.

Groen dak vangt vocht op

Het groendak neemt veel regenwater en laat het geleidelijk verdampen. Dit zorgt ervoor dat de riolering en waterzuivering minder belast worden. Ook daardoor wordt het milieu minder belast en zo draagt u een steentje bij aan een beter milieu.

De voordelen van een groen dak op een rij:

• Verbeterde warmteregulering: 's zomers blijft het binnen koeler en 's winters warmer. Het is dus comfortabel en energiezuinig.
• Verlenging levensduur dakbedekking: de bitumen dakbedekking wordt beschermd tegen hagel, extreme temperatuurschommelingen en veroudering. Daardoor is er minder kans op daklekkages en gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee.
• Waterberging: groendaken vangen regenwater op en voeren dit vertraagd af, waardoor het riool minder wordt belast bij zware regenval.
• Vergroening stad: groendaken trekken insecten en vogels aan en zorgen voor meer groen en meer leven in de stad.
• Mooi om te zien.

De combinatie zonnepanelen en groen dak

De opbrengst van zonnepanelen stijgt met 5% als de zonnepanelen geplaatst worden op een groendak. Dit blijkt uit een onderzoek van American Solar Energy Society. Doordat het groen dak zorgt voor een verlaging van de omgevingstemperatuur wordt de opbrengst van de panelen hoger. Wil je de energierekening verlagen door panelen te plaatsen, is de overweging om dit te doen op een groendak zeker de moeite waard.

Soorten

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen voor de aanleg van bijvoorbeeld een dak met sedum of andere beplanting als mossen, vetplanten of kruiden. Dit soort daken zijn eenvoudig in onderhoud, maar je kan er niet op lopen. Dat kan wel bij daken die zijn beplant met gras, kleine struiken of soms zelfs bomen. Dergelijke daktuinen, want dat zijn het eigenlijk, kunnen als tuin gebruikt worden.

Interesse in een offerte voor een groen dak?

Wil jij ook een groen dak?

[phxoptin id=1430497710]