Kosten groendak

Kosten groendak

Kosten groendak? De kosten van een groendak hangen om te beginnen af van het type dak dat je hebt. Op een plat dak is een groendak aanleggen makkelijker dan op een schuin dak. Voor een sedumdak van ongeveer 30 vierkante meter ben je om en nabij de € 2.000,- kwijt. Hiervoor komt een ervaren hovenier die het groendak compleet oplevert. Na de aanleg hoef je niets meer te doen, het sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Een sedumdak van ongeveer 100 m² kost je ongeveer € 5.000,- inclusief aanleg

[mwm-aal-display]Gespecialiseerd hovenier

Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten van een groendak, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd hovenier. De kosten zijn namelijk sterk afhankelijk van je wensen en situatie. Een groendak met sedummatten is het goedkoopst, maar wil je een complete daktuin dan moet je, naast de lagen van het groendak, ook rekening houden met de kosten van de planten, struiken en bomen die je wilt gebruiken. Je kunt een groendak ook zelf aanleggen met behulp van kant en klare doe het zelf pakketten die her en der verkrijgbaar zijn.

Kosten groendak van doe-het-zelf daken

Een doe-het-zelf pakket voor een groendak koop je al vanaf € 30,- per vierkante meter. Voor dit bedrag krijg je alle benodigdheden om zelf een eenvoudig groendak aan te leggen. Als je zelf handig bent en een stel groene vingers hebt, kun je dus behoorlijk wat besparen door je groendak zelf aan te leggen. Schakel altijd ervaren professionals in als je twijfelt aan de constructie van het dak waarop je het groendak gaat aanleggen.

Collectief groendak

Als collectief groendak laten aanleggen. Om de kosten te drukken is het collectief aanleggen van een groendak erg interessant. Ook als je bijvoorbeeld in een flatgebouw woont waarop een groendak moet komen kan het handig zijn om een collectief op te richten. Je deelt de kosten met meerdere mensen en profiteert gezamenlijk van de warmte regulerende werking van het groendak. Ook worden er vanuit gemeentes of provincies soms initiatieven opgestart om collectief groendaken aan te leggen. De korting hangt natuurlijk af van het budget dat er beschikbaar is, maar in de meeste gevallen wordt een groendak aangelegd voor de kosten van een doe-het-zelf groendak. Een groot aantal gemeenten geeft subsidie op de aanleg van een groendak.

Zelf een collectief voor groendaken opstarten

Je kunt natuurlijk zelf een collectief voor een groendak opstarten. Hiervoor moet je zoveel mogelijk deelnemers om je heen verzamelen. De kosten voor een groendak dalen natuurlijk als je meer oppervlak wilt afnemen. Zo zou je bijvoorbeeld voordelig voor het hele huizenblok een groendak op de schuur of bijkeuken kunnen laten aanleggen. Of het dak van het appartementencomplex waarin je woont. De warmte regulerende werking zorgt voor enige energiebesparing. Dat is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere energierekening. En daarin is iedereen geïnteresseerd.

Lees meer: RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra over groene daken en verticale tuinen

Lees meer: Groendak deskundige Adri Hartkoorn geeft tips voor aanleggen daktuin en groendak

Ook interesse voor een groendak?

We maken graag een offerte voor je.

[phxoptin id=1430497710]
Reactie plaatsen