Tips voor aanleggen daktuin en groendak
11 april 2014 
4 min. leestijd

Tips voor aanleggen daktuin en groendak

Groendak, dakterras, grasdak, vegetatiedak: het zijn allemaal daktuinen. Waar moet je op letten bij de aanleg van een daktuin en een groendak? Adri Hartkoorn van AH Daktuinadvies heeft veel ervaring met daktuinen. Ik praat met hem over groene daken, daktuinen, sedum en wat je wel of niet moet doen als je een groen dak aanlegt. „Een groendak leg je aan omdat je het mooi vindt”, zegt Hartkoorn. “Je moet een beetje idealist zijn. Een groen dak is ook heel geschikt voor een schuur of een plat dak van een aanbouw. Dat is ook leuk, daar kan je naar kijken. Je ziet de sedum plantjes groeien, je ziet ze van kleur veranderen als het nat of droog is. Dat is heel wat anders dan zo`n saai dak van grind. Je wordt er gewoon blij van als je het ziet.”

Adri Hartkoorn uit Alblasserdam is naast adviseur voor de groene buitenruimte voor gemeenten, vooral ook specialist op het gebied van daktuinen. Hij weet waar hij het over heeft, blijkt al snel tijdens het gesprek. Zijn bedrijf, AH daktuinadvies, is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van daktuinen. Hartkoorn: “Kort gezegd. Ik begeleid de klant van de eerste ideeën over het maken van een daktuin tot en met de realisatie én het onderhoud.”

Template not found..

De term daktuin staat bij AH (AH staat voor Adri Hartkoorn) Daktuinadvies voor alle soorten tuinen die op een dak kunnen worden gemaakt. Zoals balkontuinen, dakterras tuinen, vegetatiedaken, zoals sedum vegetatiedaken, intensieve daktuinen – ‘echte’ tuinen op het dak – ,etc.

Extensieve daktuin of groendak

De meeste daktuinen die in Nederland worden aangelegd, zijn extensief. Dat betekent dat de daken worden voorzien van sedum plantjes. Plantjes die weinig onderhoud nodig hebben en goed tegen wisselende weersomstandigheden bestand zijn. Ook al regent het een paar maanden niet, sedum kan hier tegen.

groendak-tegen-fijnstofKijk eerst naar constructie van het dak

Wil je een groen dak, dan is het verstandig om eerst naar de constructie van het dak te kijken. Hartkoorn: “Het dak moet het gewicht van het groene dak kunnen dragen. Niet zozeer de plantjes, maar vooral het substraat, de aarde dus dat wat er op komt te liggen, kan een behoorlijk gewicht bereiken. Zeker als het nat is.”

En let op meer zaken, zegt Hartkoorn. Let op of je dakbedekking `wortelvast` is. Wortels mogen niet in de dakbedekking gaan groeien. En, je moet zeker ook kijken of het afschot van het dak goed is. Er moet een goede rand zijn, anders glijdt het hele groene dak zo van het dak af. Je moet dus eerst zorgen dat je dak geschikt is voor een groen dak.

Niet gelijk met ontwerp daktuin beginnen

Hartkoorn: “Je kan pas beginnen met een ontwerp voor een daktuin als je weet wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van het dak zijn. Bomen in het ontwerp opnemen terwijl het dragende vermogen van de constructie beperkt is, heeft bijvoorbeeld weinig zin.”
Ook moet je letten op het drainage systeem van je dak. Je kan er niet zomaar wat opleggen en dan hopen dat het goed gaat. De afwatering moet in orde zijn. Bij een dak moet je altijd zorgen dat het water weg kan lopen. Doe je dat niet dan verdampt het water en komt het in het substraat (het mengsel van aarde met voedingsstoffen) terecht. De sedumplantjes houden niet van natte voeten en je krijgt een heleboel onkruiden en grassen op je dak. Onkruid en grassen houden veel meer van water. Sedum wordt dan verdrongen en voor je het weet heb je een onkruid en grasmat op je dak.

Wat wil je voor daktuin?

Hartkoorn: “Je moet dus goed kijken naar wat voor soort dak je wilt. Ik adviseer daarin. Wil je een extensief groen dak, met weinig onderhoud, dan kies je voor sedum. Een intensief groen dak kan natuurlijk ook. Dat is een dak met heesters, dat moet je regelmatig onderhouden.” (Wil je meer weten over de kosten groendak, lees dan het artikel kosten groendak)

Wat doet AH Daktuinadvies

Voor de aanleg van een daktuin zijn er drie verschillende mogelijkheden.

1 De klant doet het zelf, in samenspraak

2 Hartkoorn doet het zelf

3 Hij regelt een bij – jou vertrouwde – hovenier in de buurt

Een en ander afhankelijk van de wens van de klant. “Ik merk dat nog steeds veel hoveniers nog niet zo goed weten hoe je een groen dak moet aanleggen. Daarom zoek ik voor de klant een goede hovenier in de buurt en begeleidt deze. Ik houd in de gaten of alles goed gaat.”

Groeiende vraag naar groendak

Hartkoorn ziet de vraag naar groene daken groeien. “Je ziet nu al redelijk wat groene daken bij overheidsinstellingen en kantoren. Dat zijn leuke projecten. Maar ik heb het idee dat de grote ontwikkelingen nog moeten komen. Bij particulieren moet de interesse groeien. Maar je ziet het gelukkig steeds meer. En een groen dak is natuurlijk ook goed voor het wegvangen van fijnstof.
Hartkoorn ziet op het gebied van groene daken nog veel onkunde, zelfs bij zogenaamde professionals. “Mensen hebben nog te weinig informatie om het goed te kunnen doen. Zo kun je pakketten kopen voor de aanleg van een groen dak. De een nog vaak goedkoper dan de andere. Maar als niet de juiste vragen worden gesteld, kies je voor een incompleet daktuinpakket dat eigenlijk niet geschikt is voor je situatie. Veelal wordt goedkoop ineens duurkoop. Zo zit vaak geen wortelwerende laag of een drainagelaag bij die je in de meeste situaties absoluut nodig hebt. Wat je krijgt is dan iets dat net aan de omschrijving voor een groen dak voldoet, maar daarmee is ook alles gezegd.”

Welke gemeenten geven subsidie voor groendak?

In veel gemeenten in Nederland kan je subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Vooral in de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden, heeft de gemeente geld beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Informeer bij je eigen gemeente naar de subsidiemogelijkheden voor een groen dak.

Offerte en advies over daktuinen

Wil je ook een groendak aanleggen? Of aan de gang met een daktuin?  Klik hieronder!

Template not found..
Vind je dit een leuk artikel? Een like of een tweet wordt gewaardeerd

Meer lezen over groene daken? Lees ook het interview met RTL 4 tuinman Lodewijk Hoekstra over groene daken en verticale tuinen.

Reactie plaatsen