Energieverspilling

Energieverspilling

Energieverspilling. We doen het allemaal. We verspillen vaak onbewust. In bijna ieder huis wordt onnodige energie verbruikt. Licht gaat niet uit in kamers waar niemand is. De verwarming staat onnodig hoog. In dit artikel geef ik je wat tips hoe je energie (en geld) kunt besparen.

Energie besparen? Doe het samen met je buren!

Of je te veel geld uitgeeft aan energie, weet je alleen wanneer je het kan vergelijken. Praat eens met je buren! en vergelijk je rekening.

Stekker uit het stopcontact

De beste remedie tegen energieverspilling is de stekker uit het stopcontact halen. Dat kan niet bij alle apparaten. De koelkast en diepvries zijn echte energieverslinders, maar ze hebben wel dag en nacht stroom nodig. Een wat ouder model koelkast is vaak erg scheutig met energie. Vervang de apparaten door een nieuwe en energiezuinige modellen met energielabel A+++.

Witgoed verspilt energie

De koelkast en de diepvries draaien dag en nacht. Dat is ook nodig. Maar deze apparaten verbruiken vaak onnodige energie. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de koelkast of diepvries op vol vermogen te laten draaien. Dus heel hoog te zetten. Op slechts 60% van het vermogen blijft voedsel ook goed.

Ook televisie verbruikt onnodig

De televisie staat in het gemiddelde Nederlandse huishoudens elke dag een paar uur aan. Ook als je geen televisie kijkt, verbruikt het apparaat energie als hij op de stand-by blijft staan. Pas als je de stekker uit het stopcontact haalt, verbruikt je televisie echt geen stroom meer. Je kunt hiervoor een stekkerdoos met schakelaar aansluiten. Dan klik je in 1 keer alle apparaten uit.

Verwarming

In veel huishoudens wordt energie verspild met de verwarming. De verwarming staat bijvoorbeeld wel eens aan in ruimtes waar niemand is. Of hij staat heel hoog. Zet de verwarming eerder uit, dat scheelt. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen lager zet, verbruik je minder energie. Dit kan je programmeren. Dus ga je slapen om elf uur, dan zet je de ketel al om tien uur uit. De radiatoren geven het laatste uur voor je gaat slapen nog genoeg warmte af.

Trek eens een warme trui aan

Heb je het wel eens een beetje fris in huis? Trek eens een trui aan in plaats van de verwarming aan te zetten.

Radiatorfolie achter de radiatoren

Een deel van de energieverspilling door verwarming komt ook door technische oorzaken. Een radiator geeft aan alle kanten warmte af. De kant van de muur hoeft niet verwarmd te worden. Door radiatorfolie op de muur te plakken wordt de warmte aan die zijde niet geabsorbeerd door de muur. Je verspilt minder energie omdat de warmte de kamer intrekt.

Tuinverlichting is ook een energie verslinder

De tuinverlichting in je tuin ziet er prachtig uit, maar verbruikt wel veel energie. Vaak zijn er meer lampen aan dan nodig is voor het mooie uitzicht. Ook branden de lampen in de tuin vaak langer dan nodig. Met een tijdschakelaar kun je dit voorkomen. De lampen branden alleen tussen bepaalde tijden en verbruiken minder stroom. Het zuinigste alternatief is tuinverlichting op zonne-energie. Overdag laden de lampen zich op door zonlicht en 's avonds branden ze.

Isolatie

Wie echt energie wil besparen, kan aan de slag met isolatie. Bijvoorbeeld kruipruimte isolatie of spouwmuurisolatie. Met kruipruimte isolatie hou je warmte vast in de kamer. Datzelfde geldt voor spouwmuurisolatie.

Offertes isolatie

Houhetwarm regelt voor jou offertes voor isolatie. Klik op de banner en je kunt direct offertes aanvragen!

 

 

[caption id="attachment_8650" align="aligncenter" width="300"]kruipruimte isolatie offertes Klik op de banner voor offertes kruipruimte isolatie[/caption]

[caption id="attachment_8662" align="aligncenter" width="300"]spouwmuur isolatie offertes Klik op de banner voor offertes spouwmuur isolatie[/caption]

 

 
Reactie plaatsen