Bespaar water en neem een inloopdouche

Maak jij je zorgen om ons hoge gasverbruik en de problemen bij de winning van gas in Groningen? De aardbevingen, de schade aan de huizen. Vind jij daarom dat het wel wat minder kan? De oplossing: korter en ook minder vaak douchen.

Twee keer per dag douchen?

Steeds meer mensen douchen twee keer per dag. Is dat veel? Ja, dat vind ik wel. Het is niet nodig (sterker, zelfs slecht voor je huid) en het kost veel energie. Om water warm te maken is kostbare energie nodig. Korter douchen betekent (aldus onderzoek van Milieu Centraal (link?) een forse besparing.

Hoe kan je geld en energie besparen met het douchen?

Tip 1:

De inloopdouche

Het kost iedere keer weer energie om water warm te maken. Als je bezig bent met de inrichting van een nieuwe badkamer, kijk dan eens of een inloopdouche iets voor jou is. Op de site van Tegeldepot vind je leuke voorbeelden. Kijk hier voor de inloopdouche van Tegeldepot. (Dan kan je direct na elkaar onder de douche, hoef je niet met douchedeurtjes te rommelen en hoeft het water niet telkens opnieuw opgewarmd te worden.

Tip 2

Korter douchen

Als je 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten (zolang staan we gemiddeld onder de douche) bespaar je jaarlijks ruim 16.000 liter warm water en 90 kubieke meter gas. Dat is zo`n € 80,-!

Nu zeg je misschien, dat is een druppel op de gloeiende plaat. Maar als alle Nederlanders korter douchen, betekent dit toch bij elkaar een behoorlijke besparing. Jaarlijks besparen we 720 miljoen kubieke meter aardgas, wat neerkomt op een besparing van 600 miljoen euro.

Tip 3

Hou je tijd in de gaten

Maar hoe weet je nu hoe lang je onder de douche staat? Dat is makkelijk. Zet je timer van je telefoon op 5 minuten of koop voor weinig geld een douchetimer en plak die in je douche.

Tip 3

Waterbesparende douchekop

Veel mensen gebruiken hem al, de waterbesparende douchekop. Zo`n douchekop laat veel minder water door. En je staat heus niet onder een miezerig straaltje!
Reactie plaatsen