Duurzamer omgaan met energie thuis

Of je nu wil of niet, je moet nu eenmaal je huis verwarmen. Ook in een goed geïsoleerd huis is verwarming nodig. Maar dat betekent niet dat je niet duurzaam kan omgaan met de energie die je thuis gebruikt.

Zorg dat je niet veel energie nodig hebt

Om te beginnen kan je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie nodig hebt. Goed isoleren, dat noemde ik al, maar er zijn nog meer maatregelen die je kan nemen. Ik zet de belangrijkste acties even op een rijtje:
  • Gordijnen `s avonds dicht (Maak ook een gordijn voor de deur naar de gang)
  • Hou de deuren tussen de kamers en de gang dicht
  • Doe `s winters een trui aan
  • Geen verwarming aan in een kamer die je niet gebruikt
  • Een elektrische verwarming in de badkamer. (Want waarom de badkamer verwarmen als je daar maar twee keer per dag komt?)
  • Radiatorfolie aanbrengen. (Een radiator geeft aan alle kanten warmte af. De kant van de muur hoeft niet verwarmd te worden. Door radiatorfolie op de muur te plakken wordt de warmte aan die zijde niet geabsorbeerd door de muur. Je verspilt minder energie omdat de warmte de kamer intrekt.

Kies een zuinige cv ketel

[caption id="attachment_9328" align="alignright" width="230"] Pelletkachel[/caption]

Vervolgens kijk je naar de manier waarop je energie gaat opwekken. Ontwikkelingen gaan snel en er zijn steeds betere (lees energiezuinige) cv installaties op de markt. En zeker ook betaalbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij CV ketels van CVkoopjes.nl. Hier vind je overigens ook informatie over pelletketels, de nieuwe vorm van verwarming zonder gebruik te maken van aardgas.

Hou het vermogen in de gaten

Let bij de aanschaf van de ketel goed op het vermogen. Woon je niet groot, dan heb je helemaal geen grote ketel nodig. Dat scheelt veel energie en is ook voordeliger. Zowel in aanschaf als in gebruik.

Pelletkachel

Dit geldt ook voor de pelletkachel. Ook hier moet je de keuze voor de kachel af laten hangen van de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Want wil je nog duurzamer omgaan met energie in huis, dan is een biomassa ketel een goede optie. Biomassa is het verzamelwoord voor allerlei natuurlijke brandstoffen, zoals houtsnippers en zaagsel. Een pelletkachel maakt gebruik van biomassa. De pelletketel maakt gebruik van, het woord zegt het al, pellets. Dit zijn stukjes fijn geperst zaagsel.
Reactie plaatsen