Lekker warm met een speksteenkachel
28 augustus 2013 
2 min. leestijd

Lekker warm met een speksteenkachel

Grappig artikeltje vandaag in de Volkskrant, Noorse twist, bast boven of onder. Over hout en houtvuur en Noren die 12 uur naar een televisieprogramma kijken waar niets anders te zien is dan een knappend haardvuurtje. Kern van het stukje: moeten houtblokken met de bast naar onderen of naar boven op het vuur geworpen worden. En wanneer moet er een nieuw stukje bij. Leukste zin is het citaat van een kijkster: ,,Ik kon maar niet naar bed gaan omdat het zo spannend was”. De uitzending duurde de hele nacht. Ook wij hier thuis doen aan haardvuur kijken.

Niet in een open haard (zonde van de energie) maar via het raampje van een degelijke speksteenkachel. Sinds een jaar of vier hebben we het ding in huis en zeer naar tevredenheid mag ik wel zeggen. Je stookt een aantal keren per dag hoog op en vervolgens gloeit de kachel nog heel lang na, dankzij de speksteen in de wanden van de kachel. En natuurlijk af en toe een blokje voor vlammen en de gezelligheid.

[mwm-aal-display]

Winterseizoen

We betaalden voor deze nieuwe, geen tweedehands, speksteen houtkachel zo’n 3500 euro. Per winterseizoen verstoken we ongeveer 450 euro aan hout. De cv kan een stuk lager en bij een graad of 5 boven nul zelfs helemaal uit.

Nat hout

Punt van overleg is vaak het soort hout, waar kopen we het en waar laten we het. Om met het eerste te beginnen. We experimenteerden de afgelopen winters met diverse houtsoorten. Het waren risicovolle ondernemingen want ik herinner mij een periode waarbij we slecht (lees nat) hout hadden aangeschaft, maar dan wel gelijk 2 kubieke meter. En dat is heel veel hout wat je met veel gepruts in brand moeten houden. Goed droog hout, maar dan echt droog is een vereiste voor onze kachel. En dan kom je al snel op oven gedroogd hout. In speciale droogkamers wordt het hout gedroogd.

Eik minder geschikt voor de speksteenkachel

Zo probeerden we eik, goed hout, prima hout, brandt goed en lang, maar geeft geen gezellig vlammetje. En juist daarom hebben we dat raampje in onze kachel. Deze winter begonnen we met berk en dat bevalt heel goed. Berk met schors, veel schors, dat er in het schuurtje al afvalt en vervolgens geschikt is om de kachel aan te maken. Dit berkenhout komt uit de Oekraine, zo zegt onze houtboer. Tot zover duurzaam stoken.

Twee kub

We kopen het hout in de buurt, dat dan weer wel. Deze houtleverancier levert goed droog hout en zet een enorme bijeengebonden stapel van ruim twee meter een dag na bestelling voor de deur. Minimaal twee kubieke meter, voor minder komt hij niet langs. Het past allemaal maar net in ons open schuurtje. Een behoorlijke fysieke klus. De laatste keer hebben we de kinderen ingezet, want het hout moet achterom verplaatst worden. Drie euro per uur. Het in stukjes zagen van de pellet doe ik wel zelf (zaag=gevaarlijk), maar het levert beweging en extra aanmaakhout.
En dan lekker stoken. Doen we de bast boven of onder? Onder natuurlijk, want dan vlamt het lekker!

(Helaas kan ik het artikeltje in de Volkskrant niet linken. daarvoor moet je abonnee zijn).

Reactie plaatsen