Zo kun je de aanschaf van je zonnepanelen financieren
24 november 2023 
4 min. leestijd

Zo kun je de aanschaf van je zonnepanelen financieren

De energieprijzen rijzen de laatste jaren de pan uit. Intussen willen we steeds vaker ons steentje bijdragen aan een gezond klimaat in de toekomst. Besparen op energiekosten door isolatie of de thermostaat een graadje lager te zetten helpt al veel. De kosten en uitstoot van CO₂ aanpakken bij de bron is effectiever. Voor elektriciteit kun je dat doen aan de hand van zonnepanelen. Deze panelen kosten niet niks. Hoe betaal je voor de aanschaf van zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Het is lastig te zeggen wat zonnepanelen precies kosten. De laatste jaren zijn de prijzen voor zonnepanelen flink gedaald. De aanschaf van panelen op je dak is dus niet meer een complete rib uit je lijf, maar kan alsnog een flink prijskaartje hebben. Dat prijskaartje hangt van allerlei factoren af. Zo zijn er verschillende soorten panelen en de bijkomende kosten voor installatie en onderhoud kunnen van aanbieder tot aanbieder verschillen.

De gemiddelde kosten per zonnepaneel liggen tegenwoordig rond de 250 euro per paneel exclusief btw. Dat betekent dat je voor 10 panelen ongeveer 2.500 euro betaalt. Dat is de prijs zonder installatie, onderhoud of verzekering.

Wanneer je de panelen laat installeren, ben je bij een directe aankoop zomaar 7.000 euro kwijt voor een dak. Dat is voor veel mensen een flinke investering. Bovenop deze kosten betaal je ook voor een verzekering van je zonnepanelen en zowel gepland als niet gepland onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud na een storm of andere onverwachte schade.

Prijs per opbrengst

De kosten van zonnepanelen kun je uitdrukken in opbrengst. Dat betekent dat je de kosten van de aanschaf er sneller uit hebt als je zonnepanelen koopt die meer energie opleveren. Dit wordt ook wel euro per Wattpiek genoemd. De opbrengst zegt echter niets over de eerste aanschafkosten en is alleen een hypothetische prijs die je betaalt voor je zonnepanelen op de lange termijn. Daarbij spelen factoren zoals de wind en eventuele schade aan de panelen een enorme rol.

Het rijk betaalt (deels) mee

Je krijgt zonnepanelen niet cadeau van de overheid, maar je hoeft de aanschaf van deze klimaatvriendelijke hulpmiddelen gelukkig niet helemaal uit eigen zak te betalen. De overheid zet in op verduurzaming en heeft daarom allerlei subsidies in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen een stuk goedkoper te maken.

Geen btw

Allereerst betaal je geen btw over zonnepanelen die je zelf koopt. Het is daarbij wel belangrijk dat de zonnepanelen op je eigen dak liggen of op het dak van een bijgebouw.

Als je zonnepanelen wilt kopen voor het dak van een ander of een gezamenlijk dak in de buurt, betaal je wel btw. In dat geval kun je gebruikmaken van de zogenoemde Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze subsidie is vooral interessant voor verenigingen van eigenaren of een samenwerking in een buurt. De overheid keert deze subsidie uit per geproduceerde kilowattuur en bestaat dus niet uit een bepaald bedrag voor de aanschaf van de fysieke panelen.

Goedkoop lenen

Wil je graag zonnepanelen aanleggen op je dak, maar heb je geen spaarpotje? Dat is in principe geen probleem. Je kunt geld lenen om de kosten te betalen. Geld lenen kost geld, maar gelukkig kun je investeringen in duurzame energie bekostigen met goedkope leningen van de overheid. Deze leningen hebben een lage rente en zijn voor huishoudens die samen minder verdienen dan 60.000 euro per jaar, zelfs helemaal zonder rente.

Dat betekent dat je de aanschafprijs niet meteen uit je eigen zak hoeft te betalen en hulp van het rijk krijgt om een grote, maar belangrijke, investering te maken. Toch is er naast lenen ook een andere manier om de kosten van zonnepanelen te verspreiden over een langere periode. Dat kan door de panelen te leasen.

Zonnepanelen leasen of kopen?

Om zonnepanelen zelf te kopen, betaal je voor de aanschaf van de fysieke panelen en de installatie. Je kunt dat complete bedrag lenen. Houd er rekening mee dat alleen het kopen en plaatsen van de panelen niet het hele kostenplaatje geeft. Je betaalt ook voor de verzekering en het onderhoud van de panelen. Door je zonnepanelen te leasen, dek je ook deze kosten over een lange termijn.

Zonnepanelen leasen werkt hetzelfde als het leasen van een voertuig, zoals een auto. Je wordt niet zelf de eigenaar van de zonnepanelen. Dat betekent dat je de panelen in principe leent. Je betaalt een vast bedrag per maand, dat je van tevoren vastlegt in een leasecontract. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren precies weet hoeveel je gaat betalen. Er komen geen onverwachte kosten bij, tenzij iets niet gedekt is in het contract.

Wel btw betalen bij zonnepanelen leasen

Het nadeel van zonnepanelen leasen is dat je wel btw betaalt op de zonnepanelen zelf. Je kunt ook de zonnepanelen niet zomaar meeverhuizen zonder toestemming. Omdat je ook niet de eigenaar bent van de zonnepanelen, kun je de waarde van je huis niet verhogen door zonnepanelen te leasen. Je mag de panelen niet verkopen als onderdeel van je huis.

Je kunt de zonnepanelen tussendoor kopen van de leasemaatschappij, maar dan betaal je extra kosten die niet zijn opgenomen in de vaste maandlasten van je leasecontract. Met andere woorden: je zit min of meer vast aan je contract, tenzij je deze afkoopt.

Conclusie: zonne-energie kost geld, maar levert veel op

Leasen is een interessante manier om de aankoop van zonnepanelen te financieren als je helemaal zeker wilt weten wat je kwijt zal zijn aan de kosten en liever niet omkijkt naar het onderhoud van de zonnepanelen. Ook de verzekering van de panelen is vaak inbegrepen bij de kosten. Helaas is leasen duurder dan het rechtstreeks aanschaffen van zonnepanelen, zelfs als je goedkoop geld leent bij het rijk.

Hoewel zowel het leasen van zonnepanelen als het kopen ervan een fikse investering is, levert de aanschaf je altijd geld op, omdat je energiekosten veel lager zijn. Daarom is het ook slim om te investeren in goede zonnepanelen met een hoge opbrengst, zelfs als deze per maand of voor de complete aanschaf meer kosten. Je hebt er op de lange termijn altijd profijt van.

Bronnen:

Reactie plaatsen