Tips voor jouw huishouden met de stijgende energieprijzen
04 april 2023 
1 min. leestijd

Tips voor jouw huishouden met de stijgende energieprijzen

Met de torenhoge energiekosten van tegenwoordig is het runnen van een huishouden geen pretje. Energie besparen is daarom erg belangrijk. Gelukkig zijn er veel verschillende dingen die jij kan doen om jouw energierekening te verlagen, je leest het in dit artikel! 

Vergelijken van energiecontracten

Als eerste is het verstandig om jouw huidige energiecontract te vergelijken. Energie vergelijken is iets waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er online verschillende vergelijkingssites, zoals Independer, die dit werk voor jou doen. Dus pak je huidige energiecontract erbij en kijk of het niet wat goedkoper kan. Dit kan je namelijk al snel honderden euro’s per jaar schelen.

Goede isolatie

Het isoleren van jouw huis kan jou veel geld besparen. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, gaan de maandelijkse energielasten namelijk gelijk naar beneden. Je kunt als huiseigenaar uit verschillende isolatie-opties kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor spouwmuur- of gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas. De meeste huizen zijn gemakkelijk en zonder al te veel moeite te isoleren. Jouw woning kan vaak al binnen één of meerdere dagen geïsoleerd zijn.

Wanneer je twee of meer verschillende verduurzamingsmaatregelen neemt, kun je als woningeigenaar aanspraak maken op de ISDE subsidie (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Door deze subsidie is goede isolatie nog aantrekkelijker.  

Mindful stoken

Door mindful te stoken kun je veel energie besparen. Bij mindful stoken zet je de verwarming niet te hoog. Zet deze bijvoorbeeld op maximaal 19 graden. Ook zet je de verwarming in stapjes hoger. Wanneer je de verwarming telkens een halve graad hoger zet heb je langer profijt van de warmte en voelt je huis ook een stuk sneller warm aan. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je niet stookt wanneer je ramen of deuren open hebt staan om te luchten. Dit is namelijk zonde van de opgewekte warmte. 

Uitschakelen van apparaten en lampen

Om nog meer energie te besparen is het van belang dat je lampen en apparaten die je niet gebruikt uitzet. Dit kan je op den duur veel geld schelen. Dus wanneer je je niet in een ruimte bevindt of geen gebruik maakt van bepaalde apparaten: zet ze uit.  

Kortom, in deze dure tijden is het besparen van energie erg belangrijk. Besparen doe je gemakkelijk door jouw energiecontract te vergelijken, je woning goed te isoleren, mindful te stoken en lampen en apparaten die je niet gebruikt niet onnodig aan te laten staan.

Ben Kelder
Door

Ben Kelder

op 27 Apr 2023

Hoe kun je de panelen zo hoog boven je sedumdak krijgen? Normaliter staan de pv(t) panelen zo dicht op de begroeiing dat deze afsterft…. Bedankt, met zonnige groet, Ben

Reactie plaatsen