Het belang van goede isolatie
18 januari 2024 
1 min. leestijd

Het belang van goede isolatie

Als je in een oud huis woont, ken je het vast: in de winter is het koud en tochtig en in de zomer wordt je zowat het huis uitgebrand. Gelukkig zijn de meeste moderne huizen goed geïsoleerd. Een goede isolatielaag in de spouwmuur en in het dak is ongeveer 13 centimeter dik. Heb jij het idee dat er nog wat aan jouw isolatie schort? Dan is het zaak om daar zo snel mogelijk wat aan te doen. Zorg dat vervelende kieren en gaten gedicht worden en dat eventuele isolatielagen vervangen of dikker gemaakt worden. In dit artikel leggen we je het belang van goede isolatie nog eens goed uit.

Comfortabel in alle seizoenen

Een goede isolatielaag maakt je huis niet per se warmer in de winter en kouder in de zomer, maar maakt wel dat jouw huis minder onderhevig is aan de weersomstandigheden buiten. Als jij flink gestookt hebt in huis, of gedoucht hebt in je inloop douche en de warmte nog in de badkamer hangt, duurt het bij een goed geïsoleerd huis minder lang voor de warmte weer via de buitenmuur verdwenen is en de kou dringt minder makkelijk binnen. Hetzelfde geldt voor ventilatie of airconditioning in de zomer. De temperatuur in huis blijft makkelijk op peil en bovendien komen wind en tocht niet zo gemakkelijk binnen. Zo kun je met goede isolatie in jouw huis gedurende ieder seizoen comfortabel wonen.

Bijdragen aan het milieu

Omdat de temperatuur in huis makkelijker op peil blijft, ben je minder afhankelijk van je radiatoren. Als je een thermostaat hebt, zal deze bij een goed geïsoleerd eerder afslaan en later aanschieten, de temperatuur in huis blijft immers gemakkelijk constant. Hetzelfde geldt voor airconditioningsystemen in de zomer. Je bent minder afhankelijk van zowel gas als stroom en daar maak je je portemonnee en het milieu ontzettend blij mee.

Een goede band met de buren

Goede isolatie is niet alleen prettig voor het klimaat in huis, het dempt ook het geluid. Kan jij de gesprekken van je buren woord voor woord meekrijgen of klagen zij altijd over jouw muziek, terwijl die niet eens zo hard staat? Dan kan het een idee zijn om eens goed naar de isolatie te kijken. Kortom: goede isolatie is van groot belang. Het zorgt ervoor dat het klimaat in huis gedurende het hele jaar prettig is, waardoor je minder afhankelijk bent van gas en elektriciteit en werkt ook nog eens geluidswerend.

Reactie plaatsen