Zilvervisje of papiervisje: ken jij het verschil?
13 juli 2023 
1 min. leestijd

Zilvervisje of papiervisje: ken jij het verschil?

Je kent ze vast wel: die kleine, grijze beestjes die zo nu en dan in huis opduiken. Afgezien van het feit dat je liever geen kleine beestjes hebt rondkruipen, veroorzaken zilvervisjes weinig tot geen last in huis. Tenzij je niet te maken hebt met zilvervisjes, maar met papiervisjes. Ze lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar papiervisjes kunnen veel meer schade aanrichten. Dit zijn de verschillen.

De optimale omgeving

Zilvervisjes en papiervisjes houden van een vochtige omgeving, de zilvervis nog meer dan de papiervis. De laatste leeft ook in een meer droge omgeving. Voor beide geldt dat je meer kans hebt op een plaag wanneer je huis veel kieren en gaten bevat. Zo komen ze gemakkelijk binnen en kunnen zich verspreiden.

Met welke soort heb je te maken?

De verschillen tussen de twee soorten zijn klein, maar wel te zien. Daarnaast verschilt de plek waar je ze kunt aantreffen. Zo houden zilvervisjes zoals genoemd het meest van een vochtige omgeving. Een badkamer of keukenkastje is een favoriete plek. Daarnaast zijn ze donkerder van kleur en iets groter dan de papiervis. Een papiervisje bevindt zich, zoals de naam al verraadt, graag op plekken met veel papier. Ze eten het papier (en de lijm ertussen) op. Wanneer ze geen papier voorhanden hebben, eten ze ook kleding. Oppassen geblazen dus, wanneer je de papiervis in huis ontdekt!

Bestrijding

Wil je van zilvervisjes af, kun je het beste zorgen dat het minder vochtig is in huis. Dit bereik je door de woning goed te ventileren. Naast dat zilvervisjes niet overleven in een drogere omgeving, ga je hiermee ook schimmelvorming tegen in huis. Papiervisjes bestrijden is iets lastiger als je niet zelf ook in de kou wilt zitten. Ze houden van een warme omgeving, maar boven de 16 graden overleven ze wel.

Professionele bestrijding

Is de plaag te groot, kun je het beste professionele ongediertebestrijding inschakelen. Een professioneel bedrijf is gespecialiseerd in verschillende vormen van bestrijding. Ze weten precies waarmee ze te maken hebben en wat de meest effectieve manier van bestrijden is. Zo kunnen ze bijvoorbeeld fumigation toepassen. Fumigation, ook wel begassing, is het bestrijden van ongedierte met een speciaal soort gifgas. Grote ruimten kunnen op die manier snel worden vrijgemaakt van ongedierte. Omdat het een gifgas is, wordt na de behandeling altijd de resterende schadelijke stoffen gemeten. Dit mag niet boven een bepaalde vastgestelde grenswaarde uitkomen.

Reactie plaatsen