Waar moet ik op letten bij zonnepanelen op de grond?
11 augustus 2013 
2 min. leestijd

Waar moet ik op letten bij zonnepanelen op de grond?

In de serie Wat je als leek moet weten als je zonnepanelen wilt aanschaffen, vandaag aandacht voor zonnepanelen op de grond. Stel, je hebt een huis waarop veel schaduw valt en panelen op je dak zijn daarom niet rendabel. Of je hebt een monumentale woning waar je geen panelen op mag leggen. Maar je hebt wel een grote tuin of een weilandje in de buurt. Dan is het een optie om zonnepanelen op de grond te bevestigen. Maar let op: de kosten voor de aanleg van zonnepanelen in je tuin zijn hoog en doorgaans is een vergunning vereist. Waar je overigens geen vergunning voor nodig hebt, is de Smartflower. Ik schreef er een blog over. Een geweldige vinding, panelen als bloembladeren die zich richten naar de zon.

Zonnegrond of zonne-akker. Het zijn woorden die je steeds vaker tegenkomt als je op zoek bent naar zonnepanelen. Zonnegrond is de term die gebruikt wordt voor panelen die worden geplaatst op een stuk ongebruikte grond of op een (tijdelijk) braakliggend terrein. Een collectief van bewoners kan, samen met gemeente en bedrijven, een stuk grond voor panelen inrichten. De stroom wordt vervolgens door de bewoners afgenomen.

Zonnepanelen in je achtertuin

Anders ligt het als je zelf panelen in je eigen achtertuin wilt plaatsen. Dat kan heel goed maar het is wel wat ingewikkelder (en dus duurder) dan panelen op het dak van je huis. De eerste kostenpost is de fundering. Is bij zonnepanelen op je dak het huis de fundering, op de grond zal je die eerst moeten maken. Ingewikkeld is dit niet, maar je moet een degelijke constructie (laten) maken waarop een onderstel van buizen kan worden gemonteerd. Daarop worden vervolgens de panelen bevestigd. Het geheel moet stevig zijn om te voorkomen dat de constructie, met paneel en al, weg waait.

Kosten zonnepanelen op de grondzonnepanelen

De kosten voor de fundering kan ik hier niet geven. De prijs is afhankelijk van de grondsoort, het soort fundering (beton, schroefpalen of een vorm van ballast), het aantal panelen en de manier waarop de zonnepanelen op de fundering bevestigd worden. Doorgaans regelt het bedrijf dat de zonnepanelen verkoopt en monteert, ook de fundering.

Voorkom overwoekering

Naast de kosten voor fundering, moet je ook op andere zaken letten. Verharding van de directe omgeving van de panelen bijvoorbeeld. Dat kan met grind of iets vergelijkbaars. Gras kan ook, maar je moet het bijhouden. Het is in ieder geval belangrijk dat je overwoekering voorkomt. Ieder strookje schaduw belemmert een optimale opbrengst.

Dieven

Ook moet je aan de beveiliging denken, zeker als je overweegt de zonnepanelen in een weilandje niet direct bij je woning te plaatsen. Zonnepanelen zijn bijzonder populair en dieven weten ze goed te vinden. Een hek of camera`s zijn misschien noodzakelijk om diefstal te voorkomen.

Stroom naar huis

Als je het voorgaande in overweging meeneemt, denk dan ook nog `even` aan de vraag hoe je de elektriciteit bij je huis krijgt. Thuis heb je al een aansluiting op het elektriciteitsnet, op een weiland heb je dat niet. Dus dat vergt een extra investering in een transformator en dergelijke. Heb je de panelen achter in je tuin, dan kan je met leidingen de stroom naar je huis aansluiting leggen, maar ook dan moet je rekening houden met de afstand: hoe verder weg, hoe meer stroomverlies.

Vergunning aanvragen

Tot slot, voor zonnepanelen op een weiland of achter in de tuin moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Check dit bij je gemeente.

In dit blog noem ik een aantal zaken waar je op moet letten bij zonnepanelen op de grond. Je kan het zien als nadelen en daarom beslissen het niet te doen. Maar heb je de ruimte en verbruik je zelf (met een bedrijf) veel stroom, dan is het toch, vind ik, de moeite waard om te bestuderen.

Forte
Door

Forte

op 07 Sep 2016

Als ik nu een zonnepaneel op wieltjes in mijn tuin zet, is dit dan vergunningsvrij?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Sep 2016

Beste Forte, Ja, dat denk ik wel. Zolang een object verplaatsbaar is, heb je geen vergunning nodig. Vraag het voor de zekerheid nog even bij je gemeente.

Reactie plaatsen