Flexibele zonnepanelen voor boot, camper of caravan
11 juni 2014 
4 min. leestijd

Flexibele zonnepanelen voor boot, camper of caravan

Flexibele zonnepanelen voor boot, camper of caravan. Wie stroom wilt hebben als je op pad bent met de boot, camper of caravan, kan eens denken aan flexibele zonnepanelen. Flexibel in de zin van buigbaar. Deze zonnepanelen zijn dun. Veel dunner dan de panelen die op daken worden bevestigd. Dit blog gaat over de flexibele zonnepanelen van het merk Solbian. Er zijn ook andere merken, maar deze panelen kwam ik tegen op de Hiswa, de watersportbeurs. Ik sprak met de ondernemers van De stille boot, een bedrijf in elektrische buitenboord motoren en in flexibele zonnepanelen.

Bij het bedrijf in het Friese Heeg praat ik verder met Ymbert Wouda van De stille boot. In de showroom staan de verschillende uitvoeringen van deze lichte zonnepanelen opgesteld. Wouda weet alles van deze flexibele zonnepanelen. “Juist op plekken waar andere panelen niet passen, kan je deze panelen plaatsen. Ze passen op de vreemdste plekken. Ik heb ze wel eens boven op een carport geplaatst. Meestal worden ze gebruikt op zeiljachten. Maar campers, caravans, tuinhuisjes, het kan allemaal. Je kunt het zo gek niet verzinnen.”

25% buigbare zonnepanelenflexibele zonnepanelen voor op de boot.

De panelen zijn tot 25% buigbaar. Ze hebben dus een bolling en ze kunnen op bolvormige locaties worden gebruikt. Je kan ze heel goed op het dek van een schip, dat vaak een beetje bolvormig is, plakken. Maar ook op het dak van een camper, ook niet altijd even vlak, zijn juist deze Solbian panelen toe te passen.

Minder kwetsbare zonnepanelen

Nog een voordeel. Deze panelen zijn veel minder kwetsbaar dan ‘gewone’ panelen. Wouda: “Je kan er overheen lopen. Op een camper zou je dat niet zoveel doen, maar op een boot is dat natuurlijk heel handig. De zonnecellen zijn als het ware gelamineerd in 2 millimeter dik stevig materiaal.”

Zonnepanelen voor op de boot

De Solbian panelen zijn oorspronkelijk bedacht en ontworpen voor zeilboten door een Italiaans bedrijf. Vooral voor grote wedstrijdjachten die weken op zee blijven. De panelen zijn licht en zorgen voor een hoge opbrengst waar nagenoeg alle scheepsapparatuur op kan draaien.

Drie soorten

De stille boot levert drie soorten Solbian panelen. Ieder voor aparte toepassingen (en met een apart prijskaartje!). Het zijn de:

  • Sunpower cellen (SP)
  • Solar eXtreme panelen (SX)
  • CP panelen (CP)

De Solbian Sunpower SP panelen hebben een rendement van 22,5%. De hoogste opbrengst mogelijk. Deze panelen zijn daarom geschikt als je maar weinig ruimte hebt. Je hebt een minder groot paneel nodig om toch voldoende rendement te halen. De SP levert meer dan 170 Watt piek per vierkante meter.

De SX, Solar eXtreme panelen hebben vierkante cellen en leveren juist veel stroom bij schaduw of slechter weer. Met 19% opbrengst kom je op een opbrengst van zo’n 150 Watt per vierkante meter.

De CP serie zijn de meest algemene zonnepanelen die je kunt plaatsen op een camper of caravan en natuurlijk de boot. Deze panelen leveren 18% rendement. De CP panelen zijn bovendien heel licht en wegen een stuk minder dan traditionele panelen. De CP 140 Watt panelen hebben een opbrengst van 138 Watt per vierkante meter.

Welk type wil ik hebben?

Wouda: “Natuurlijk moet je goed kijken welk type paneel voor jou interessant is. Aan ieder type hangt een bepaald prijskaartje. De duurste panelen hebben de meeste opbrengst. En straks met de nieuwe generatie panelen kan dit voor de Sunpower serie zelfs 24% worden.”
De keuze voor een type paneel maak je op basis van de toepassing. Dus je moet kijken waar je de opgewekte stroom voor gaat gebruiken. Wouda: “Maar de kwaliteit en de prijsverschillen zijn breder dan alleen de opbrengst van de panelen. Je kunt ook kijken naar de kwaliteit van het paneel zelf, hoe lang er stroom opgewekt wordt bijvoorbeeld. Maar mensen die interesse hebben, help ik graag met de keuze voor het paneel en andere toebehoren.”

zonnepanelen voor in de buiskap op de bootBevestiging van de flexibele zonnepanelen

Om te voorkomen dat de panelen wegwaaien of gestolen worden, moet je ze goed vastmaken. Solbian levert de panelen daarom onder meer met een forse plaklaag zodat je ze goed op het dek of op het dak van de camper kan plakken. Andere manieren om de panelen te bevestigen zijn zogenoemde Tenax knopjes, waarmee je het paneel kunt vastklikken. Een leuke oplossing (en een oplossing die geen ruimte in beslag neemt) is het vast ritsen van het paneel in de buiskap van een boot. Ook kan je de panelen aan de railing hangen.

Hoeveel stroom leveren deze zonnepanelen?

Op de dagen met redelijk zonnig weer, kun je heel veel stroom opwekken. Wouda: “Wat je er allemaal mee kunt doen, hangt af van de apparaten die je gebruikt. De hoeveelheid apparaten en natuurlijk hoeveel stroom ieder apparaat gebruikt. Een koelkastje in een warme camper vraagt meer stroom dan een koelkast in een koude ruimte. En wat oudere apparaten zijn lang niet zo energiezuinig als de huidige generatie.”

Opladen laptop

Wouda: “Natuurlijk kan je een laptop opladen. Maar hoe lang en hoeveel hangt af van de laptop en van de grootte van het paneel dat je hebt aangeschaft. Maar de meeste stroom vragende zaken op een schip, zijn geen enkel probleem. Dan heb ik het bijvoorbeeld over boordverlichting, waterpompen, navigatie-apparatuur of automatische besturing. Je kunt het allemaal laten draaien op zonne-energie.”

Prijs flexibele zonnepanelen

De panelen verschillen nogal in prijs. Ook moet je rekening houden met de kosten voor de laadregelaar. Daarom hieronder drie gemiddelde prijzen, inclusief laadregelaar. Dan heb je een idee.zonnepaneel-aan-de-railing-van-boot

  • Voor de Sunpower van 1.10 meter bij 54 centimeter betaal 1159 euro. (inclusief laadregelaar).
  • Voor de Solar eXtreme van 1.35 meter bij 36 centimeter betaal je 725 euro (inclusief laadregelaar).
  • Voor de CP van de 1.52 meter bij 67 centimeter betaal je 919 euro (inclusief laadregelaar).

Interesse in deze flexibele zonnepanelen?

Wil je deze flexibele zonnepanelen kopen? Vul je gegevens in op dit formulier en we nemen contact met je op.

 

Teske
Door

Teske

op 11 Jun 2017

Heeft u prijslijst

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Jun 2017

Houhetwarm is een aanbieder van offertes. Ik kan wel een offerte voor u laten maken als u interesse heeft?

Jan Steenmeijer
Door

Jan Steenmeijer

op 15 Apr 2018

Beste Pine, Door een andere buiskap kunnen onze flexibele overloopbare zonnepanelen ( 2x 80 watt) er niet meer op en willen we ze voor de buiskap leggen op het roefje. Op de roef ligt teak. Ze liggen nu ( voor de show) er los op en we merken dat onder de panels het hout nat blijft. Is het verstandig om de rand in een dun laagje sikaflex te leggen waardoor er geen water meer onder kan. Achterop hebben we 400 watt op een frame. Graag je reactie. We zijn nu op St Maarten zie ook onze website Met groet, Jan

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Apr 2018

Hoi Jan, Dat is een goede vraag die ik liever aan de technici onder ons over laat. Vraag het http://www.destilleboot.nl/solbian" rel="nofollow">hier eens.

Marnix ten Voorde
Door

Marnix ten Voorde

op 24 May 2019

We hebben een kunststofdak op ons huis. heeft u panelen die ik daar op kan bevestigen? hoor graag

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 May 2019

Daarvoor kunt u het beste even bij een bedrijf informeren die hierin is gespecialiseerd.

Anke Kampinga
Door

Anke Kampinga

op 29 Jul 2019

Beste Pine, wij denken over mogelijke flexibele zonnepanelen op ons gevel ‘platen’ die bij de bouw van ons huis (1966), voor en achter zijn geplaatst. Gevel zonnepanelen zijn daarvoor veel te zwaar, daarom dachten we aan flexibele zonnepanelen, een idee? of toch niet?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Dec 2019

Beste Anke, Dat lijkt mij een heel goed idee.

Reactie plaatsen