Wat je als leek moet weten als je zonnepanelen wilt aanschaffen
20 augustus 2013 
3 min. leestijd

Wat je als leek moet weten als je zonnepanelen wilt aanschaffen

Valt het jou ook op, al die zonnepanelen op de daken in de stad? Ik telde zo een stuk of twintig daken, en dat alleen in mijn wijk. Dat wil ik ook, denk ik. Ik wil graag zonnepanelen op mijn dak. Ik heb een offerte aangevraagd en krijg het ene prachtige advies na het andere. Adviezen die vooral vragen oproepen. De komende tijd blog ik daarom over zonnepanelen en probeer antwoord op al die vragen te geven. Ik zet ze hier op een rijtje:

  • Waar moet ik op letten bij zonnepanelen op de grond?
  • Hoe kan ik met mijn buren zonnepanelen inkopen?
  • Kan je een combinatie maken van zonnepanelen en groen/wit dak, levert dit dan meer op?
  • Komen alle zonnepanelen uit China en zijn ze eerlijk geproduceerd?
  • Zonnepanelen op een plat dak, kan dat, hoe zit het met het gewicht?
  • Moet een paneel stil staan om lang mee te gaan? Hoeveel mag een paneel schudden (op caravan/camper)?l
  • Kan je zonnepanelen op een dak op het oosten leggen? Heeft dat zin?
  • Hoeveel lawaai maakt een omvormer?
  • Wat is een micro omvormer?

Wat je als leek moet weten over zonnepanelen

Kortom, veel vragen. Bij het installeren van zonnepanelen komt het een en ander aan techniek voorbij. Persoonlijk hoef ik al die technische details niet te weten. Als leek op dit gebied snap ik daar toch niet veel van, ben ik bang. Wel wil ik waar voor mijn geld en wil ik geen investering doen die mij weinig oplevert. Daarom ga ik in deze, toch wel omvangrijke, serie blogs over zonnepanelen op zoek naar de antwoorden. Zaken die jij, (misschien net zo`n leek als ik) handig vindt om te weten voordat je 10.000 euro of meer op tafel legt.

Op mijn eigen site, houhetwarm.nl, vraag ik een offerte voor zonnepanelen aan. Veel antwoorden krijg ik van de bedrijven die bij mij langskomen en informatie geven. Laat ik beginnen met de vraag:

Hoe zit het met zonnepanelen en schaduw?

Ik woon in een mooi koophuis, met aan de voorkant een rijtje hoge bomen. Prachtig, maar veel schaduw in de zomermaanden. En niet geschikt voor zonnepanelen. Denk ik. Ja, zo blijkt. Alle bedrijven die bij mij langskomen om de situatie ter plekke te bekijken, concluderen dat het dak aan de voorkant van mijn huis volkomen ongeschikt is voor zonnepanelen. Want schaduw is rampzalig voor de opbrengst. Je zou denken, wat maakt het uit als een van de panelen gedurende de dag een beetje in de schaduw ligt. Je hebt al die andere panelen toch nog?

Paneel met de laagste opbrengst bepaalt het totale resultaat

Dat blijkt veel uit te maken. Stel, je hebt acht panelen. Een van die panelen ligt in de schaduw. En dan gaat het mis. Want het paneel met de laagste opbrengst bepaalt wat het totale systeem oplevert. Dus dat betekent als al je panelen op de volle zon liggen, richting het zuiden, en er staat bij een paneel een schoorsteen of een pijpje op het dak dat een streepje schaduw veroorzaakt, dan keldert je opbrengst.

Serie geschakeld is goedkoper dan parallel geschakeld

Is dan raar? Ik vind van wel. Maar het is wel te verklaren. De goedkoopste oplossing om een hoge opbrengst van je zonnepanelen te krijgen, kan alleen als de panelen allemaal aan elkaar worden verbonden. In een serie zogezegd. Dat heet dan ook serie geschakeld. Aan het eind van die serieschakeling wordt een omvormer geplaatst. Een omvormer is de onmisbare schakel tussen het zonnepaneel en je meterkast en zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet in stroom. Zo` n omvormer is duur en gaat relatief niet lang mee. Na ongeveer tien tot vijftien jaar moet je een nieuwe kopen. Voor een beetje omvormer betaal je zo`n driehonderd euro.

Ieder zonnepaneel z`n eigen omvormer

De oplossing voor dit probleem is paralelschakeling. Dan hang je zo`n omvormer aan ieder paneel en krijg je dus stroom van ieder paneel afzonderlijk. Leuk, maar veel duurder. Je kan wel veel kleinere omvormers aanschaffen, zogenoemde micro inverters. Die gaan veel langer mee en die worden op het dak, achter het paneel gemonteerd. Ze gaan langer mee, maar per kleine omvormer betaal je toch al zo`n kleine tweehonderd euro.

Veel schaduw? Begin niet aan zonnepanelen op je eigen huis

Mijn conclusie: Heb je veel schaduw van bomen dan is het installeren van zonnepanelen af te raden. Je betaalt veel geld en het rendement, de opbrengst, staat niet in verhouding met de kosten. Ook niet op de lange termijn.

Ook een `leken` vraag over zonnepanelen?

Heb jij ook een `leken` vraag over zonnepanelen? Laat het me weten via het reactie formulier hieronder of via een mailtje naar info@houhetwarm.nl. Alle hier bovengenoemde vragen beantwoord ik de komende tijd.

MevrJ.Koning van der Zande
Door

MevrJ.Koning van der Zande

op 07 Feb 2016

Mijn hoge energie rekening bestaat uit eenbedrag tweederde voor gas en eenderde voor electraHeeft het dan zin om zonnepanelen aan te schaffen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 07 Feb 2016

Beste mevrouw Koning van der Zande. Dat heeft zeker zin! Met zonnepanelen kunt u een groot deel van uw stroomverbruik opvangen. Als u op zoek bent naar aanbiedingen voor zonnepanelen, kunt u bij ons terecht. U kunt een mailtje sturen naar info@houhetwarm.nl en wij regelen het. U heeft overigens helemaal gelijk. Uw energierekening bestaat voor 70% uit de kosten voor gas. De overige 30% is voor het stroomgebruik. Als u wilt besparen op uw gasverbruik is het goed om te isoleren. Spouwmuur- en kruipruimte isolatie zijn samen goed voor een besparing van wel 30% op uw energierekening. Wij kunnen eventueel aanbiedingen voor u regelen op dit gebied. Als u interesse heeft kunt u dat hier melden. https://houhetwarm.nl/offerte-kruipruimte-isolatie/" rel="nofollow">Klik hier voor aanbiedingen voor kruipruimte isolatie. https://houhetwarm.nl/spouwmuurisolatie-offerte/" rel="nofollow">Klik hier voor aanbiedingen voor spouwmuurisolatie.

Reactie plaatsen