Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er zijn diverse soorten zonneboilers te koop. Het soort zonneboiler dat je aanschaft hangt een beetje van je situatie af. Toch zijn de verschillen niet zo heel groot. Voor de consumentenmarkt zijn er 4 zonneboilers die het meest gebruikt worden:
  • Standaard zonneboilers
  • Compacte zonneboilers
  • CV zonneboilers
  • Zonneboiler combi

Standaard zonneboiler

De zonnecollector van de standaard zonneboiler wordt meestal direct op de dakpannen van je schuine dak geplaatst. In huis staat een voorraadvat waarin het water wordt opgeslagen en op temperatuur wordt gehouden. Als je de kraan openzet om af te wassen of te douchen krijg je warm water uit het voorraadvat. Omdat het in Nederland ook wel eens bewolkt is, wordt een combiketel gebruikt als naverwarmer. Als de zon niet schijnt heb je toch altijd warm water.
De standaard zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector wordt op je dak gemonteerd en vangt zonlicht op. Hiermee verwarmt de collector vloeistof die in buisjes direct onder het oppervlak van de collector lopen. De vloeistof wordt rondgepompt in een buizensysteem dat door je watervoorraad loopt. De buisjes geven warmte af en verwarmen daardoor het water. De collector is doorgaans ongeveer 3 m² groot, in het voorraadvat van de standaard zonneboiler past meestal 100 liter water. De cv-ketel wordt gebruikt als naverwarmer als er onvoldoende zonlicht is om het water te verwarmen.

Besparing met een standaard zonneboiler

Met een standaard zonneboiler bespaar je op de energie die normaal gebruikt wordt om warm water te verwarmen. In plaats van kostbaar verbruik van gas, gebruik je gratis zonlicht om het water mee te verwarmen. Dat is beter voor het milieu en daarnaast bespaar je tot wel 45% op de energiekosten voor warm water met een standaard zonneboiler. Dat komt voor een gemiddeld Nederlands gezin neer op ongeveer € 200,- per jaar. Door de kostenbesparing verdien je de aanschaf van een standaard zonneboiler meestal in ongeveer 10 jaar terug.

Compacte zonneboiler

In een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Hierdoor is de zonnecollector beter geïsoleerd en neemt ook minder ruimte in. De watervoorraad zit in de collector en dat betekent dat die een stuk zwaarder is en ook wat hoger. Voor een normaal dak is dat geen enkel probleem. Een compacte zonneboiler kan meestal tussen de 75 en 140 liter water opslaan. Dit type boiler is daarmee prima geschikt voor niet al te grote huishouden.

Werking van de compacte zonneboiler

Zonnecollectoren vangen de warmte op en verwarmen daarmee het water in het voorraadvat. Dit vat is direct onder de collector geplaatst. Vanuit het geïsoleerde voorraadvat op het dak loopt het water via een naverwarmer naar de kraan. De naverwarmer is in de meeste gevallen de cv-ketel of een warmtepomp. De compacte zonneboiler is alleen geschikt voor tapwater. Als je ook de verwarming van het huis wilt aansluiten op een zonneboiler kun je het beste een combi zonneboiler aanschaffen. De kosten van een compacte zonneboiler liggen tussen de € 1500,- en € 3500,-. Je kunt een hoop kosten besparen door de zonneboiler zelf te installeren. Voor deze klus heb je doorgaans wel wat inzicht en ervaring nodig. Als je twijfelt kun je de installatie beter door een installateur laten doen. Verschillende energieleveranciers bieden huur- of leasecontracten aan voor zonneboilers. Informeer hiervoor bij het energiebedrijf.

Cv-zonneboiler

Met de cv-zonneboiler heb je altijd veel warm water. Door het voorraadvat van de cv-zonneboiler loopt een leiding van de cv-ketel. Het water blijft hierdoor op een temperatuur van minimaal 60° Celsius. Het grootste voordeel van de cv-zonneboiler is daardoor ook dat er altijd veel warm water beschikbaar is. Voor grote gezinnen is de cv-zonneboiler een goede oplossing, want warm water gebruiken om af te wassen terwijl er iemand staat te douchen is geen enkel probleem. De cv-zonneboiler wordt ook wel de zonneboilercombi genoemd.

Aansluiten op elke cv ketel

De cv-zonneboiler is te gebruiken met elke cv-ketel. Het voorraadvat van de cv-zonneboiler bevat 100 tot 240 liter water, afhankelijk van het merk en type. Het vat is ongeveer 150 centimeter hoog en heeft een doorsnee van 50 tot 65 centimeter. Het voorraadvat wordt in huis geplaatst in de buurt van de cv-ketel. Sommige modellen houden het water in het watervat op de juiste temperatuur door middel van een warmtepomp of een elektrisch element.

Cv-zonneboiler huren of leasen

Een cv-zonneboiler kost tussen de € 2000,- en € 3500,- en dat is een behoorlijk bedrag. Je verdient de aanschaf terug doordat je minder energiekosten hoeft te betalen. Omdat het toch een behoorlijke investering vereist, bieden verschillende energiemaatschappijen cv-zonneboilers te huur aan. Ook zijn er leasemogelijkheden, waarbij je uiteindelijk eigenaar wordt van de cv-zonneboiler. Huren of leasen kan ook erg interessant zijn. Je energieleverancier kan je meer vertellen over de mogelijkheden. De prijzen van huren beginnen meestal rond de € 15,- per maand, voor een leasecontract moet je rekening houden met ongeveer € 45,- per maand.

Zonneboiler combi

Zonneboiler combi is verwarming en warm water in een het is een hybride tussen een zonneboiler en een cv-ketel. Naast warm water, verwarm je ook je woning met dit type zonneboiler. In het apparaat zitten meerdere warmtewisselaars die zorgen voor warmteoverdracht. Een voor zonnewarmte, een voor verwarming van het cv-water en een voor verwarming van het tapwater. De zonneboilercombi werkt op elk cv-systeem. Voor een hoog rendement wordt aangeraden de zonneboilercombi te gebruiken in combinatie met wand- en vloerverwarming.

Warm water op meerdere plekken

De zonneboilercombi is geschikt voor grote gezinnen tot 5 personen, want met dit type zonneboiler is het geen probleem om op meerdere plekken in huis tegelijk warm water te tappen. Als iemand staat te douchen kun je dus zonder problemen de afwas doen. Bovendien bespaar je met de zonneboilercombi ongeveer 5% meer energie dan met een andere soorten zonneboilers.

Prijzen van een zonneboilercombi

De zonneboilercombi kost tussen de € 3100,- tot € 4000,-. Dit is inclusief montage door een erkende installateur. Via sommige energieleveranciers kun je de zonneboilercombi ook huren of leasen. In dat geval hoef je geen investering te doen maar betaal je een maandelijks bedrag. In geval van lease word je uiteindelijk ook eigenaar van de zonneboilercombi. De prijzen voor het huren van een zonneboiler beginnen meestal rond de € 15,- per maand, leasen begint bij ongeveer € 45,- per maand. De prijzen zijn afhankelijk van het model en type. Je energieleverancier kan je meer informatie geven.

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Behalve voor het isoleren van de woning worden er ook leningen verstrekt voor het opwekken van energie, dus voor zonnepanelen, zonneboilers of windmolens. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie van energie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,8 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl
Jos
Door

Jos

op 31 Jan 2015

Ik heb wat onderzoek gedaan. Ze zijn wel genomineerd voor een prijs: http://www.irishtimes.com/business/innovation/innovation-awards-2015/irish-times-intertradeireland-innovation-awards-finalists-1.2077373Nog een bedrijf in Nederland: http://azilion.nl/nieuw-geinstalleerde-hone-panelen/Twitter: https://twitter.com/surfacepower Facebook: https://www.facebook.com/surfacepower/timeline?ref=page_internalBeeld van een installatie door DGK.Het is haast te mooi om waar te zijn. Zou toch ook wereldnieuws moeten zijn...

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 02 Feb 2015

Dank voor deze aanvullende reactie op het bericht op soorten zonneboilers. Hoor graag uw ervaringen.

Cliff
Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 09 Jan 2015

nee Cliff, onbekend. maar ik ga het navragen. groet Cocky

Reactie plaatsen