Pelletkachel

Pelletkachel

Een Pelletkachel is een goede investering om je energielasten te verlagen. Maar welke pelletkachel is voor jou geschikt? Er zijn verschillende soorten maar voor je kan beslissen, wil je ook weten hoe een pelletkachel werkt.

Laatste artikel over pelletkachels en de pelletkachel als CV staat hier: Een pelletkachel op CV hoe het werkt.

Hoe werkt een pelletkachel

Voor een pelletkachel heb je elektriciteit nodig. Een gloeidraad zorgt voor de ontbranding van de pellets. De lucht die de pelletkachel uitblaast gaat door een soort armtewisselaar, hier wordt de lucht verwarmd door de warmte van de afvoergassen. Daarnaast is de kachel te programmeren. Je kan met je Smart Phone je kachel bedienen, maar met een afstandsbediening kan je dit ook doen vanuit je luie stoel.

In de kachel zit een reservoir dat gevuld is met pellets. De pellets worden automatisch uit het reservoir in de kachel gestort. De snelheid en de hoeveelheid van de gestorte pellets is afhankelijk van de temperatuur die je zelf ingesteld hebt voor de kachel.

Temperatuur instellen

Bij een pellet kachel stel je niet de gewenste kamertemperatuur in, maar je gaat in het begin experimenteren. Je stelt de temperatuur van de kachel in op bijvoorbeeld 17° en je wacht af wat de uiteindelijke kamertemperatuur wordt. Heb je het te koud dan stel je temperatuur op 18° en heb je het te warm dan stel je de temperatuur van de kachel op 16°.

Ventilator

In de kachel zit een ventilator die er voor zorgt dat de warme lucht je kamer inblaast. Het geluid van de ventilator is wel te horen maar komt niet boven de 40 dB uit. De pelletkachel heeft geen schoorsteen maar via een rookkanaal (met een diameter van 80 mm dat met een verticale pijp van minimaal twee meter hoog moet zijn) worden de rookgassen naar buiten afgevoerd. Uit de gevel steekt dan een pijpje van ongeveer 20 cm met een kapje erop. Houd wel de erfafscheiding in de gaten en de pijp mag niet te dicht op de gevel van de buren zitten. Ook mag de pijp niet te dicht op een raam zitten. En dan nog iets anders. De pelletkachel werkt op stroom en zorgt voor trek. Gebruik je de pelletkachel in huis en 's nachts zou de stroom uitvallen en je hebt een afvoer op 2 meter hoogte zitten dan is de kans aanwezig dat dat de rook niet afgevoerd wordt maar dat de rook in de kamer blijft hangen. Zorg daarom dat de pijp voldoende hoogte heeft en dus net als bij houtkachels boven de nok komt. Bij een pijp met meer lengte zal de rook niet in de kamer blijven hangen omdat de pelletkachel dan een natuurlijke trek heeft.

Soorten

Pelletkachel

Kies een kachel bij de inhoud van je woonkamer maar houd wel rekening met de isolatie van je woning. Als je woning goed geïsoleerd is, spouwmuur-, vloerisolatie en HR++ glas, hoef je natuurlijk minder te stoken om het lekker warm te hebben. Een vuistregel is 1 kW verwarmt 10 m² en is geschikt voor een kamer van 25 m³. De kleinste kachels die er zijn hebben een vermogen van 6 kW.

Deze kachel is geschikt voor de eengezinswoningen maar ook goed geschikt voor vakantiewoningen. Op een bovenwoning kan de pellet kachel ook geplaatst worden maar dan zal het afvoerkanaal door het dak moeten, het kan niet via de gevel omdat je dan met het kanaal te dicht in de buurt van de ramen van de buren komt.Pellets

Pelletkachel met kanalisatie

Je kunt met de pellet kachel ook meerdere ruimtes verwarmen. In de kachel worden pijpen aangesloten die door de muur naar de andere kamers gaat, de pijp in de muur wordt afgesloten met een rooster. De warme lucht wordt door het rooster de kamer ingeblazen.

Pelletkachel op de CV aangesloten

De pellet kachel in de woonkamer is nu een moederhaard geworden en verwarmt met de warmte van de kachel het water in de CV leidingen. De HR ketel blijft gewoon aan maar gaat pas aan als de moederhaard de gewenste temperatuur in de kamers niet haalt. Deze pellet kachel kan natuurlijk ook ingeschakeld worden voor de vloerverwarming.

Pelletkachel CV ketels

Deze kachel komt in de plaats van de HR ketel. Deze pellet kachel geeft niet veel warmte af omdat hij goed geisoleerd is en daardoor bijvoorbeeld in de garage geplaatst kan worden. In de gewone kachel kan ongeveer 14 kg pellets gestort worden, in de pellet kachel CV ketel heeft ruimte voor een dubbele hoeveelheid. De boiler kan bijvoorbeeld ook op dit systeem aangesloten worden.

Onderhoud

De kachel moet wel jaarlijks nagekeken worden, het is beter dit door een vakman te laten doen. Informeer bij de aankoop van de kachel wat hiervan de jaarlijkse kosten zijn. Zelf moet je ook geregeld de aslade legen en 1x per week moet je het branderbakje schoonmaken. En dan nog 1x per maand de warmtewisselaar uitzuigen met de stofzuiger. Maar dat is dan ook alles wat je zelf moet doen.

Video

In deze video is te zien hoe een pelletkachel werkt.
http://youtu.be/wFTREQ8oqZM
Vind je dit artikel interessant? Een like, tweet of reactie stellen wij op prijs!
Reactie plaatsen