In Nederland hebben we de luxe van stenen huizen met verschillende soorten verwarming. In tegenstelling tot in het buitenland hebben we comfortabele woningen die vaak goed geïsoleerd zijn en ook goed verwarmd kunnen worden. Het klimaat zorgt er ook voor dat het nodig is, maar toch is het met name op gebied van verwarming vrij goed geregeld.

Cv: ultiem verwarmingsgemak

De centrale verwarming is meteen de meest luxe kachel die we in Nederland gebruiken. De cv bestaat uit een ketel die verwarmt door gas te verbranden en die verbonden is met een netwerk van leidingen. De leidingen lopen naar radiatoren in al de vertrekken in huis. De radiatoren worden warm en geven gedurende lange tijd warmte af. We stellen de verwarming in met behulp van een thermostaat. De ketel start en stopt automatisch dankzij de thermostaat.

Houtkachel: zoals vroeger verwarmen met hout

In een houtkachel worden verschillende soorten hout verbrand om warmte te genereren. Nadeel van een houtkachel is dat deze alleen de ruimte waarin hij geplaatst is verwarmd. Ook moet er afhankelijk van de brandstof regelmatig nieuw hout op het vuur gelegd worden. Door gebruik te maken van briketten of houtpellets hoef je de houtkachel minder vaak te vullen. De kachel geeft veel comfortabele stralingswarmte.

Speksteenkachel: langdurig verwarmen door warme speksteen

Ook in de speksteenkachel worden verschillende soorten hout gebruikt als brandstof. De speksteen waarvan deze massieve stenen kachel gemaakt is, neemt de warmte op en straalt deze langzaam uit in de ruimte. De speksteen blijft makkelijk een hele dag warmte uitstralen na slechts 2 tot 4 uur te hebben gebrand. De speksteenkachel is gebruiksvriendelijk en verbruikt veel minder hout dan de houtkachel. Wij van houhetwarm.nl verwarmen zelf onze woonkamer met een speksteenkachel, lees hier het blog.