Houtkachel

Houtkachel

Met hout als brandstof is de houtkachel een redelijk ouderwetse verwarmingsbron. Tegenwoordig zijn er echter goede alternatieven voor traditioneel haardhout. Briketten of houtpellets zijn beter voor je gezondheid en het milieu en branden beter en langer. De kachel haalt in de praktijk een rendement van tussen de 50 en 80%. De stralingswarmte is erg behaaglijk en de houtkachel heeft ook wel iets leuks of romantisch. Zeker wanneer de kachel een glazen deur heeft en je dus uitzicht hebt op de vlammen.

Hoge rendementen met de houtkachel

De meeste houtkachels zijn gemaakt van gietijzer of plaatstaal en aan de binnenzijde voorzien van vuurvaste steen. Moderne houtkachels hebben een dubbel verbrandingssysteem dat tot wel 90% van alle gassen en deeltjes van rook omzet in warmte. Je haalt daardoor een hoger rendement, het is beter voor het milieu en het ruitje van de kachel blijft schoner. Door het gebruik van afvalhout of duurzame brandstoffen als houtpellets of briketten is de houtkachel CO2-neutraal. Houtkachels met een rendement van 80-90% worden ook wel hoogrendementshoutkachels genoemd.

Schoorsteen laten vegen

De houtkachel heeft vanzelfsprekend een schoorsteen en die moet één keer per jaar worden schoongemaakt door een schoorsteenveger. Het hout dat je gebruikt voor de houtkachel mag maximaal 20% vocht bevatten. Meer vocht zorgt voor grote vervuiling van de schoorsteen. Roet en teer zetten zich dan vast en zijn lastig te verwijderen. Ze vernauwen de schoorsteen en zijn bovendien slecht voor je gezondheid.

Reactie plaatsen