Je woning verduurzamen: 4 tips
16 september 2021 
1 min. leestijd

Je woning verduurzamen: 4 tips

Ben je ook van plan om je woning te gaan verduurzamen? Of ben je je aan het oriënteren of dit voor jouw situatie een goede beslissing zou zijn? In dit artikel geven we je een aantal tips om je woning te verduurzamen en ontdek je wat naast het milieuaspect ook de financiële voordelen kunnen zijn.
Want waar begin je als je je huis wilt verduurzamen? En welke financiële opties en mogelijkheden heb je hiervoor tot je beschikking?

Tip 1: Kleine investering, groot verschil

Er wordt vaak gedacht dat het verduurzamen van je huis behoorlijk wat geld kost. Toch kun je ook al met relatief kleine investeringen heel wat energie besparen. Denk aan het simpelweg dichten van kieren en tochtgaten in huis of het isoleren van je dak en spouwmuren. Heb je een zeer verouderde cv-ketel? Dan kun je ook energie besparen door het apparaat te vervangen voor een nieuwer en energiezuiniger model.

Tip 2: Ga voor zonnepanelen

Bij het verduurzamen van een huis, zijn zonnepanelen een van de meest gekozen opties. Logisch, want het is een relatief kleine investering die je binnen een paar jaar (gemiddeld zeven jaar) weer terugverdient. Bovendien kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, zodat je helemaal geen eigen geld hoeft te investeren.

Tip 3: Denk aan de subsidies

En als je zo min mogelijk geld aan verduurzaming wilt besteden: denk dan ook aan de mogelijke subsidies die je kunt krijgen. Zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Of de landelijke ISDE-subsidie als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft. Ook heel veel gemeentes bieden subsidiemogelijkheden aan als je de keuze maakt voor energiebesparende maatregelen. Check binnen jouw eigen gemeente goed wat de mogelijkheden zijn zodat je aan de slag kunt met het op een goedkope manier verduurzamen van je huis.

Tip 4: Bespaar op je hypotheek

Je kunt daarnaast ook bij verschillende banken extra korting krijgen op je hypotheek als jouw woning aantoonbaar voldoende energiezuinig is. Dit levert je meteen al enkele honderden euro’s per jaar aan voordeel op. Ook mag je vaak een hoger bedrag lenen met NHG als je energiebesparende voorzieningen aanbrengt. Je profiteert dan van een lager rentetarief dan wanneer je een hypotheek zou afsluiten zonder die Nationale Hypotheek Garantie. Koop je een nieuw huis waar je energiebesparende maatregelen wilt aanbrengen, check dan ook de benodigde verzekeringen. Een opstalverzekering afsluiten is dan zeer belangrijk zodat bijvoorbeeld ook eventuele schade aan je zonnepanelen gedekt is als er iets mocht gebeuren.

Kortom: als het aankomt op het op een financieel gunstige manier verduurzamen van je huis, heb je tal van mogelijkheden. Bepaal wat voor jouw situatie de meest gunstige optie is en zorg ervoor dat ook jouw huis energiezuinig wordt.

Reactie plaatsen