Steeds meer woningen met zonnepanelen
01 februari 2021 
2 min. leestijd

Steeds meer woningen met zonnepanelen

Zonnepanelen. Ik schreef op Houhetwarm al vaak over deze fantastische manier om energie op te wekken. De voordelen voor jou en het milieu zijn zo langzamerhand  bij iedereen bekend. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden zonnepanelen steeds beter. En wordt het financieel steeds aantrekkelijker. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Ja. Zonnepanelen zijn steeds betere energieleveranciers. De zonnecellen worden steeds efficiënter. Aan het eind van dit jaar zouden zonnepalen maar liefst 30% van het zonlicht omzetten in stroom. (Bron: Trouw). Dus in de nabije toekomst zou je met veel minder panelen dezelfde hoeveelheid stroom kunnen opwekken. Met andere woorden, de zogenoemde terugverdientijd wordt veel korter. Binnen een paar jaar heb je je investering er al uit.

Goedkoop

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verklaarde een paar maanden geleden dat zonne-energie inmiddels de goedkoopste vorm van energie is geworden. En dat geldt allang niet meer alleen voor panelen die in de felle zon liggen. Ook panelen met een wat ongunstiger ligging (op het oosten, deels in de schaduw) zijn door sterk verbeterde omvormers veel meer energie gaan leveren.

Steeds meer woningen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in trek. In augustus van het vorig jaar telde Nederland 1 miljoen woningen met zonnepanelen. Wie door de stad fietst, ziet altijd wel ergens mensen bezig met het monteren van panelen. Die populariteit komt ook door de salderingsregeling. Deze regeling, ingevoerd in 2004, zorgt ervoor dat je de groene stroom die je levert aan het net, mag aftrekken van de grijze stroom die je afneemt.

Saldering

Hoe zit het nu met deze salderingsregeling? Wordt deze regeling straks afgeschaft? De salderingsregeling blijft tot 2023 bestaan. Dus nog twee jaar. Daarna wordt de saldering stapsgewijs in 7 jaar afgebouwd. Hierdoor blijft het zowel voor particulieren als voor bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. (Althans de komende jaren).

Meer stroom dan nodig

Bijna iedereen heeft meer stroom nodig dan de zonnepanelen opwekken. Maar soms wek je juist meer energie op dan je verbruikt. Dan ga je terug leveren en daar verdien je geld mee. Ieder energiebedrijf is verplicht een vergoeding te betalen bieden voor de netto terug geleverde stroom (zoals vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998).

Beter geregeld

Dus het is niet alleen zo dat de zonnepanelen zelf beter worden, ook de financiële kant maakt het steeds aantrekkelijker. Neem bijvoorbeeld de btw-regeling. Hij bestaat al een tijdje, maar inmiddels loopt het goed en kan je daar zeker je voordeel mee doen. De belastingdienst geeft de btw van 21 procent op de aankoop en installatie van zonnepanelen terug.

Eigen bedrijf

Met zonnepanelen op je dak ziet de belastingdienst je namelijk als een mini-energiebedrijfje. Ook al ben je in het dagelijks leven geen ondernemer. Het voordeel daarvan is dat je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan terugvragen. Meer hierover in een eerder geschreven artikel over zonnepanelen en btw.

Goed idee

Gezien zowel de technische als de financiële kant is een investering in (nieuwe) zonnepanelen op dit moment geen slecht idee.

Reactie plaatsen