Ben ik BTW plichtig met zonnepanelen?
05 oktober 2013 
1 min. leestijd

Ben ik BTW plichtig met zonnepanelen?

Ben ik BTW plichtig met zonnepanelen? Dit vragen veel eigenaren van zonnepanelen zich af. Wat is er aan de hand? Je dacht met het plaatsen van zonnepanelen verstandig te zijn, je wekt voor een deel of helemaal je eigen energie op en nu blijk je plotseling een energieleverancier te zijn. Een carriere die je zelf nooit gepland had.

Europese Hof van Justitie

In Oostenrijk is een particulier met zonnepanelen naar het Europese Hof van Justitie gestapt en de uitspraak van de rechter is dat een eigenaar van zonnepanelen BTW moet ontvangen en weer afdragen over alle energie die teruggeleverd wordt aan het energiebedrijf. Dus met je prachtige panelen wek je energie op, je verbruikt wel energie maar niet alles. Dat wat je overhoudt, wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf en daarover ben je BTW plichtig.

Europese regelgeving

Nederland zit in de EU en moet zich dus ook houden aan de regelgeving van de EU. Staatssecretaris Weekers heeft 25 september gezegd dat Nederland zal gaan handelen naar de uitspraak.

BTW plichtig met zonnepanelen

Met je zonnepanelen ben je voor de omzetbelasting (BTW) een ondernemer geworden. Hiervoor moet je je bij de Belastingdienst laten inschrijven als ondernemer en zul je een BTW aangifte moeten doen. Voor de inschrijving als ondernemer heb je dit formulier nodig.

BTW teruggave

In bijna alle gevallen zul je vallen onder de kleine-ondernemersregeling. Dit houdt in dat het bedrag te laag is, je krijgt dan een ontheffing voor het doen van de BTW-aangifte. Je kunt met dit formulier de BTW terugvragen. We zijn benieuwd naar de ervaringen.

Voordelen van BTW

Wanneer je als BTW ondernemer geregistreerd staat, kun je de BTW in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen weer terugvragen. Dit betekent dat je terugverdientijd van de investering veel korter wordt. Dat is dan weer positief.

BTW en windmolens

Een andere vorm van energiewinning en teruglevering aan het energiebedrijf is de windmolen. In het voorjaar van 2014 komt er een kleine windmolen voor particulieren op de markt. Te verwachten valt dat hiervoor dezelfde regeling gaat gelden. Ook nu zal gaan gelden dat je de BTW in het jaar van aanschaf van de windmolen terug zal kunnen vragen wanneer je als BTW ondernemer geregistreerd staat. En dat is dan weer gunstig voor de terugverdientijd, belangrijk om mee te nemen in je beslissing.

BTW en de overheid

Bij de overheid hebben ze ook niet stil gezeten na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In dit document kun je alles vinden over de overheid en de BTW.

F.Brouwer
Door

F.Brouwer

op 28 May 2014

als je b.t.w moet afdragen ben je onder nemer hoe zit het dan met de kamer van koophandel

Cocky Hoogeveen
Dhr JWA Schouten
Door

Dhr JWA Schouten

op 17 Nov 2014

Er staat hierboven vermeld: ......een eigenaar van zonnepanelen BTW moet ontvangen en weer afdragen.... Vraag hierover: Van wie zou ik, als eigenaar van zonnepanelen, BTW moeten ontvangen over de terug geleverde energie? De terug geleverde energie wordt gesaldeerd, dit is, verrekend met de afgenomen energie. Ik zou niet w├ęten hoe ik daar de BTW van zou moeten berekenen, laat staan opgeven aan de belasting.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 18 Nov 2014

Dank voor reactie. Er zijn bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Er zijn ook installateurs van zonnepanelen die dit direct aanvragen bij installatie.

Reactie plaatsen