Kleine windmolen levert minder op dan zonnepanelen
04 mei 2016 
2 min. leestijd

Kleine windmolen levert minder op dan zonnepanelen

Wat levert een kleine windmolen op? Om te beoordelen of de kleine windmolen voor particulieren geschikt voor je is, is het goed een aantal zaken op een rijtje te zetten. Kijk bijvoorbeeld waarom je de molen wilt hebben. Is het voor de energie? Of is het omdat je wil laten zien dat duurzaamheid voor jou of jouw organisatie belangrijk is? Is je conclusie dat de kleine windmolen past bij je wensen, stuur mij dan een mailtje (info@houhetwarm.nl) en ik ga kijken welke molen voor jouw situatie het meest geschikt is.

De kleine windmolen is populair

De kleine windmolen is erg populair. Wekelijks lezen duizenden mensen de blogs op Houhetwarm over kleine windmolens. De interesse voor dit soort molens is groot. En dat snap ik.  Het waait vaak en het waait vaak hard in Nederland. En het is zonde dat we daar geen gebruik van maken. Dat vind ik ook.

Opbrengst en kosten van de kleine windmolen vallen tegen

Maar als je gaat kijken naar de opbrengst van de kleine windmolen, dus hoeveel energie de molen levert, dan valt het vaak tegen. Zeker als je het afzet tegen de prijs. Ik heb het nu over de echt kleine windmolens, met een diameter van hooguit 2 meter. Hoe groter deze diameter, hoe meer de molen opbrengt. Maar op een kleine windmolen met bladen van zo`n 3 à 4 meter op een hoge paal in de achtertuin zitten maar weinig mensen te wachten. (En zeker de buren niet).

Kijk naar je wensen en mogelijkheden

Houhetwarm bemiddelt in de verkoop voor kleine windmolens. We willen graag verkopen, begrijp me goed. Maar in de praktijk blijkt de aanschaf van de kleine windmolen voor velen toch niet mogelijk. Te duur, te weinig opbrengst, een ongeschikte locatie. Om teleurstellingen te voorkomen, vind je hieronder een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een offerte gaat aanvragen voor een kleine windmolen.

1: Hoeveel energie heb je nodig?

Hoeveel energie heb je nodig? 
Wil je de molen gebruiken om je huishouden van stroom te voorzien? Bedenk dat een gemiddeld huishouden 3500 kwh per jaar kwijt is. Een kleine windmolen levert in het meest gunstigste geval 1000 kwh per jaar op. De kosten voor een goede windmolen zijn vele malen hoger dan voor zonnepanelen. Zonnepanelen leveren bovendien veel meer energie op.

2: Waar woon je?kleine windmolen, Superwind 350 houhetwarm

Waar woon je? De kleine windmolens leveren het meeste energie op in gebieden waar het vaak hard waait. Woon je in de stad of niet langs de kust, dan krijg je nooit een hoge opbrengst. Hou bovendien altijd rekening met het aanvragen van een vergunning. Sommige gemeenten geven geen vergunning.

3: Wat is je budget?

Wat is je budget? Hou rekening met behoorlijke kosten. Het gaat niet alleen om de kosten voor de windmolen zelf. Hou ook rekening met de plaatsing, de mast, de aansluiting en de omvormer. Een klein windmolentje heb je misschien onder de 1000 euro, maar zo`n molen levert maar heel weinig energie. Wil je serieus aan de gang met windenergie reken dan minimaal op 5000 euro. En dan heb ik het alleen nog maar over de kosten van de molen zelf.

Erik Huisman
Door

Erik Huisman

op 08 May 2016

Dit verhaal gaat niet op voor de windmolen van 2dutch die deze zomer op de markt gaat komen. Al vind ik hun verhaal over opbrengst van de molen eigenlijk wel ongeloofwaardig. En terugverdientijd van 4 tot 6 jaar lijkt mij ook te mooi om waar te zijn al hoop ik natuurlijk wel dat het echt waar is.

Elfriede
Door

Elfriede

op 14 May 2016

Komt die molen ook echt op de markt? Want ik ben erg enthousiast, maarre... Tot nu kan ik er nog niet veel over vinden.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 May 2016

Volgens mij is de Dutch windmill nog niet op de markt

H Doornbos
Door

H Doornbos

op 05 Nov 2016

De windmolen is meer rendement te halen. en ook dat ze minder lawaai produceren. beter geschikt maken voor woonwijken.

Martin
Door

Martin

op 11 Jan 2017

Ik ben ook op zoek naar een kleine windmolen voor in de tuin. Deze Italiaanse kwam ik tegen op Ebay, maar ik kan er verder niks over vinden qua ervaringen, is dit iets nieuws? http://www.lmagency.biz/contents/en-uk/p73.html

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jan 2017

Beste Martin, Leuke windmolen, lekker compact, maar hij levert niet veel op. Voor wat tuinverlichting en op een accu prima natuurlijk, lijkt mij.

Hans Ham
Door

Hans Ham

op 21 Mar 2017

Beste Martin,Ik heb informatie voor je van een interessant product dat speciaal is ontwikkeld voor kleinschalige toepassing. bel mij op 06 24 730420 of mail h.ham@tresbizz.com

Heezen
Door

Heezen

op 18 May 2017

Hans Ik las in een reactie bij hou het warm dat je informatie had over kleinschalige toepassing windmolens ik heb wel interesse in deze informatie Met vriendelijke groet Fheezen

Ludo
Door

Ludo

op 27 Oct 2017

Beste ,Kijk eens naar onze windturbines een nieuwe technology op de Europese markt!

Theo
Door

Theo

op 12 Feb 2017

Hoe is de verdeling van deze energie door het jaar. Bestaan hier grafieken van. Ik denk hierbij als aanvulling op zonnepanelen.

Reina
Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Aug 2017

Beste Reina, ik vind dit een behoorlijke bijdrage. 1 klein zonnepaneel bijvoorbeeld levert 120 kwh per jaar op (ongeveer). Maar dit soort opbrengsten worden vaak genoemd, maar in de praktijk helaas niet geleverd. Het hangt van veel omstandigheden af of de molen zoveel zal opleveren. Bijvoorbeeld de hoogte waarop de molen geplaatst is.

Johan Dierink
Door

Johan Dierink

op 10 Nov 2018

Ik heb zojuist het artikel gelezen over de kleine windmolen, maar dit is reeds weer achterhaald omdat er nu ook verticale windturbines zijn. Deze leveren veel meer op dan de zonnepanelen en kunnen overal geplaatst worden omdat deze veel kleiner en geluid armer zijn dan de "oude"windmolens.

Adrie
Door

Adrie

op 11 Oct 2019

Helaas. Verticale windturbines leveren juist minder op. De helft van de molen draait per definitie tegen de wind in. Wel is een verticale turbine eenvoudiger: hij hoeft noot in de wind gedraaid te worden en is stiller omdat de wieken niet langs de mast draaien.

G Timmerman
Door

G Timmerman

op 26 Oct 2023

Ook al leveren turbines minder op dan panelen, ze kunnen prima aanvullend werken. Geen zon, of weinig, in de winter maar wel stroom van de turbine of wokkel. Daarmede kan dan de mogelijkheid om -bijna- afstand te nemen van de netbeheerder dicht bij komen.

Reactie plaatsen