Kleine windmolen levert minder op dan zonnepanelen
Windenergie
Pine Berg
Windenergie
05/04/2016
2 min
15

Kleine windmolen levert minder op dan zonnepanelen

05/04/2016
2 min
15

Wat levert een kleine windmolen op? Om te beoordelen of de kleine windmolen voor particulieren geschikt voor je is, is het goed een aantal zaken op een rijtje te zetten. Kijk bijvoorbeeld waarom je de molen wilt hebben. Is het voor de energie? Of is het omdat je wil laten zien dat duurzaamheid voor jou of jouw organisatie belangrijk is? Is je conclusie dat de kleine windmolen past bij je wensen, stuur mij dan een mailtje (info@houhetwarm.nl) en ik ga kijken welke molen voor jouw situatie het meest geschikt is.

De kleine windmolen is populair

De kleine windmolen is erg populair. Wekelijks lezen duizenden mensen de blogs op Houhetwarm over kleine windmolens. De interesse voor dit soort molens is groot. En dat snap ik.  Het waait vaak en het waait vaak hard in Nederland. En het is zonde dat we daar geen gebruik van maken. Dat vind ik ook.

Opbrengst en kosten van de kleine windmolen vallen tegen

Maar als je gaat kijken naar de opbrengst van de kleine windmolen, dus hoeveel energie de molen levert, dan valt het vaak tegen. Zeker als je het afzet tegen de prijs. Ik heb het nu over de echt kleine windmolens, met een diameter van hooguit 2 meter. Hoe groter deze diameter, hoe meer de molen opbrengt. Maar op een kleine windmolen met bladen van zo`n 3 à 4 meter op een hoge paal in de achtertuin zitten maar weinig mensen te wachten. (En zeker de buren niet).

Kijk naar je wensen en mogelijkheden

Houhetwarm bemiddelt in de verkoop voor kleine windmolens. We willen graag verkopen, begrijp me goed. Maar in de praktijk blijkt de aanschaf van de kleine windmolen voor velen toch niet mogelijk. Te duur, te weinig opbrengst, een ongeschikte locatie. Om teleurstellingen te voorkomen, vind je hieronder een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een offerte gaat aanvragen voor een kleine windmolen.

1: Hoeveel energie heb je nodig?

Hoeveel energie heb je nodig? 
Wil je de molen gebruiken om je huishouden van stroom te voorzien? Bedenk dat een gemiddeld huishouden 3500 kwh per jaar kwijt is. Een kleine windmolen levert in het meest gunstigste geval 1000 kwh per jaar op. De kosten voor een goede windmolen zijn vele malen hoger dan voor zonnepanelen. Zonnepanelen leveren bovendien veel meer energie op.

2: Waar woon je?kleine windmolen, Superwind 350 houhetwarm

Waar woon je? De kleine windmolens leveren het meeste energie op in gebieden waar het vaak hard waait. Woon je in de stad of niet langs de kust, dan krijg je nooit een hoge opbrengst. Hou bovendien altijd rekening met het aanvragen van een vergunning. Sommige gemeenten geven geen vergunning.

3: Wat is je budget?

Wat is je budget? Hou rekening met behoorlijke kosten. Het gaat niet alleen om de kosten voor de windmolen zelf. Hou ook rekening met de plaatsing, de mast, de aansluiting en de omvormer. Een klein windmolentje heb je misschien onder de 1000 euro, maar zo`n molen levert maar heel weinig energie. Wil je serieus aan de gang met windenergie reken dan minimaal op 5000 euro. En dan heb ik het alleen nog maar over de kosten van de molen zelf.

Reacties
Categorieën