Thuisbatterij van Tesla slaat 7 kWh op
01 mei 2015 
3 min. leestijd

Thuisbatterij van Tesla slaat 7 kWh op

Tesla kondigde het onlangs al aan. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto`s is bezig met de ontwikkeling van een thuisbatterij. De naam zegt het al: een batterij die je thuis kan gebruiken om je energie uit zonnepanelen of een windmolen in op te slaan. In dit blog de laatste ontwikkelingen over deze thuisbatterij, de Powerwall, van Tesla. Er is meer op dit gebied, lees over de Solarwatt van BMW.

Zou het niet fantastisch zijn als we onafhankelijk kunnen worden van energiemaatschappijen? Als we de elektriciteit die we zelf opwekken ook echt zelf kunnen blijven gebruiken? Wat ontbrak aan deze “fantasie” was tot dusver een geschikte accu of batterij waar we de stroom die we niet nodig hebben, kunnen bewaren voor later gebruik.

Tesla thuisbatterij Powerwall

Tesla presenteert vandaag (1 mei 2015) de thuisbatterij Tesla Powerwall. Een batterij die aan de muur gemonteeerd kan worden en waar je redelijk wat energie in kwijt kan. Twee versies zijn ontwikkeld: 1 voor 7 kilowattuur en 1 voor 10 kilowatt uur. Het zou mogelijk zijn de batterijen aan elkaar te koppelen zodat je een veel grotere opslagruimte tot je beschikking hebt. Maximaal 9 batterijen kun je op die manier aan elkaar verbinden.

Prijs Powerwall Tesla

De prijs is niet misselijk. Respectievelijk 3000 en 3500 dollar. Tesla laat weten nog dit najaar met de productie te beginnen. Hiervoor wordt een speciale fabriek gebouwd. Vooralsnog is de productie niet gericht op de Europese markt. Maar bij succes zou het zeker niet lang duren voordat deze Powerwall ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Ook batterij voor bedrijven

Naast deze Powerwall is Tesla naar verluidt ook bezig met de ontwikkeling van zwaardere versies, geschikt voor de zakelijke markt. Deze Powerpacks komen in varianten waar je wel 100 kilowattuur in kunt opslaan.

Lithium-ion-accu

De thuisbatterij, de Powerwall, is dezelfde accu die Tesla gebruikt in de elektrische auto`s. Het is een grote lithium-ion-accu. Je kan de batterij opladen met behulp van windenergie of zonne-energie. Ook is het mogelijk om deze batterij via het energienetwerk op te laden. Bijvoorbeeld op het moment dat goedkope stroom wordt geleverd.

Voor locaties zonder reguliere stroomvoorziening

Tesla denkt dat de batterij ook voor afgelegen locaties (ontwikkelingslanden), waar mensen het zonder energieleveranciers moeten doen, een uitkomst zal zijn. Ook voor de momenten dat de stroom van het reguliere net uitvalt, heb je nog de beschikking over je eigen reserve stroom.

Versnelling transitie naar duurzame energie

Als deze ontwikkeling doorgaat zal dit, althans dat denkt Tesla, de transitie naar duurzame energie veel sneller verlopen. Door thuis, zonder kostbaar en verliesgevend vervoer van elektriciteit, eigen duurzaam opgewekte energie te gebruiken, hoeven we niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Is de Powerwall bruikbaar in Nederland?tesla powerwall

Ik denk dat de Powerwall voor de Nederlander met zonnepanelen op zijn dak nog niet echt interessant is. Natuurlijk willen we allemaal af van die grote energieleveranciers. Maar de opslag die nu wordt beloofd is nog lang niet genoeg om de Nederlandse winter mee door te komen.

Een doorsnee Nederlandse gezin verbruikt zo`n tien kilowattuur stroom per dag. Dat betekent dat je met de Powerwall welgeteld 1 dag stroom in voorraad kunt hebben. Dat is niet veel. En dat is niet genoeg om de tijd door te komen dat je weinig zon hebt en veel minder stroom opwekt. Een kleine windmolen kan je helpen om ook in de winter je eigen energie op te wekken en te bewaren, maar dat is nog niet voldoende om daarmee je gehele energieverbruik aan te kunnen. Je zal dus altijd nog gebruik moeten maken van het energienet.

Saldering

Bovendien, zolang de saldering loopt ( tot 2020) is het prijstechnisch niet interessant om deze batterij aan te schaffen. Wat je in de zomer levert aan het net, krijg je in de winter weer terug omdat je dan zelf geen energie opwekt. Je bent weinig meer kwijt aan je energiekosten (afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid zonnepanelen op je dak en je eigen energieverbruik).

Isolatie

Maar goed, het is wel degelijk een mooie ontwikkeling. Voor mensen die niet als wij de luxe hebben van een goed functionerend elektriciteitsnetwerk zal het een uitkomst kunnen zijn. Mocht je toch onafhankelijk willen zijn van de grote energieleveranciers dan zit er maar 1 ding op: zo weinig mogelijk energie verbruiken. Energiebesparende maatregelen zoals spaarlampen en isolatie zijn dan zeker nodig.

Interessant voor Nederland?

Wat denk jij, is de Powerwall van Tesla interessant voor Nederland? Leuk als je wilt reageren.

Bronnen: Nu.nl, Tesla

Tesla presenteerde de Powerwall in bijgaand filmpje. (Overigens met zonne-energie gemaakt)!

pierre
Door

pierre

op 14 May 2015

Ik blijf de Powerwall een interessant product vinden. Misschien niet zolang we in Nederland volop kunnen salderen, maar dat houdt denk ik wel een keertje op. En dan kunnen we misschien niet zo heel erg lang overbruggen met een accupack, maar er wel eenvoudig voor zorgen dat we de stroom die we maken helemaal zelf verbruiken en alleen die stroom afrekenen die we daarna van het net betrekken.

Pine Berg
Hilly
Door

Hilly

op 26 Aug 2015

Wat denkt u hoeveel wp zonnepanelen ik nodig zal hebben om 8 kw electra per dag te kunnen krijgen? en wel met zo'n Tesla Thuisbatterij van 7 KWH om op te slaan? mvg hilly

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Aug 2015

Interessante vraag over de Tesla thuisbatterij. Ik ga dit voor je na. Ik kom er snel op terug!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Aug 2015

Het antwoord op bovenstaande vraag is volgens ons: Circa 3000 Wp, zo’n 12 panelen van 250 Wp met maat 1650x992. De Tesla van 7 kWh heeft de helft beschikbaar per dag. In de winter haal je echter met deze opstelling slechts circa 3 kWh gemiddeld per dag en in de zomer tot 20 kWh per dag.

ThorSteinar
Door

ThorSteinar

op 29 Aug 2015

Opladen via zonnepanelen zal me wel lukken, ook in de winter. Dus in theorie kan ik volledig onafhankelijk zijn met een Tesla thuis batterij. Kan ik me nu ook door Enexis (de netwerkbeheerder) af laten sluiten voor stroom?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Aug 2015

Ik zou niet weten waarom niet. Als je zonder stroom komt te zitten is dit je eigen verantwoordelijkheid lijkt me. Maar ik weet niet of de Tesla thuisbatterij voldoende opslagruimte biedt om volledig onafhankelijk te zijn. Dit hangt sterk van je stroomverbruik af. Als je veel gebruikt en de zon schijnt in de winter een aantal weken niet, dan heb je een probleem. Overigens de https://houhetwarm.nl/solarwatt-presenteert-batterij-myreserve/" rel="nofollow">MyReserve van Solarwatt schijnt net iets meer op te kunnen slaan.

ThorSteinar
Door

ThorSteinar

op 25 Oct 2015

De link in je reactie werkt helaas niet. Wij verbruiken ongeveer 11 kWh/dag. Met een accu van 20 kWh zou ik goed zitten denk ik, of misschien 2 stuks van Tesla. Als ik die kabel bij de voordeur maar eens zou kunnen doorhakken.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Oct 2015

Ha Thor, lijkt me voldoende. Link zal ik even maken.

Reactie plaatsen