Powerwall van Tesla te koop in Nederland
09 december 2015 
2 min. leestijd

Powerwall van Tesla te koop in Nederland

De Powerwall van Tesla is, net als My Reserve van Solarwatt, binnenkort ook in Nederland te koop. De prijs is stevig te noemen. Voor iets minder dan 3700 euro koop je de kleinste variant van de Powerwall. Interessant om te zien dat de ontwikkelingen voor opslag van zonne-energie ineens zo`n enorme vlucht nemen.

Een tijdje geleden al schreef ik over de Powerwall thuisbatterij en My Reserve op Houhetwarm. Ook meldde ik de opslag van energie in de accu`s van je elektrische auto. En op de jaarlijkse energiebeurs zag ik een ongekend aantal ontwikkelaars van dit soort grote accu`s.

Toenemende vraag naar opslag energie

De toenemende vraag naar opslagruimte voor energie loopt gelijk op met de fikse groei van het aantal zonnepanelen in Nederland en elders in de wereld. Iedereen die zonnepanelen heeft, herkent deze frustratie. De energie die je met je eigen zonnepanelen opwekt, gebruik je alleen als de installatie daadwerkelijk wat oplevert. Dus als er voldoende (zon) licht is. En wat je niet direct gebruikt, gaat naar het elektriciteitsnet. En `s avonds, als je veel meer stroom nodig hebt, onttrek je stroom van het net.

Je gebruikt nu bijna geen eigen stroom

Natuurlijk, in Nederland hebben we de salderingsregeling, dus financieel is het redelijk geregeld. Maar wat jammer is het toch dat je je eigen stroom niet `s avonds kan gebruiken. Ziedaar de vraag en dus de ontwikkeling van de Powerwall en vergelijkbare energie opslag systemen. (En dan heb ik het nog niet eens over de gebieden in de wereld waar geen fatsoenlijk elektriciteitsnet is!).

Ontwikkeling Powerwall snelpowerwall

De ontwikkeling van deze opslagsystemen gaat snel. Zo investeert de regio Utrecht in slimme laadpalen waarbij de gebruiker overdag stroom levert afkomstig van de zonnepanelen en `s avonds dezelfde stroom kan gebruiken als de zon niet schijnt. De auto als accu.

Powerwall en My Reserve in Nederland op de markt

En komt de Powerwall dus ook in Nederland op de markt. Op Installatie.nl las ik dat energiemaatschappij Eneco de exclusieve aanbieder worden van deze Tesla vinding. Eneco gaat de Powerwall handig combineren met de slimme thermosstaat Toon. Toon houdt zowel het energieverbruik als de energie-opwekking in de gaten en zo kan je zien of je genoeg stroom hebt om een wasje te draaien.

Powerwall en My Reserve zijn duurSolarwatt-MyReserve-

Begin 2016 komt de Powerwall, na een testfase, op de markt in Nederland, Belgie en Luxemburg. Deze opslag met een capaciteit van 7kwh wordt voor een bedrag €3.675 verkocht. My Reserve van Solarwatt biedt een veel kleinere opslagunit aan, maar voor een hogere prijs, namelijk 5000 euro. Deze heeft een capaciteit van 4,4, kwh. Het verschil in prijs zit hem in de aansluitmogelijkheden. Als ik het goed begrijp kan de Solarwatt op meerdere type zonnepanelen en omvormers worden aangesloten.

Terugverdientijd zonnepanelen en Powerwall is lang

Op Z24 las ik een berekening met betrekking tot de terugverdientijd van de Powerwall. En dat valt niet mee. Het zal zeker 15 jaar duren voordat je de kostprijs van deze accu hebt terugverdiend. En dat is in het meest gunstige scenario. Ik denk dat het zelf opslaan van energie zeker de moeite waard is. Omdat je dan écht zelf je eigen duurzaam opgewekte stroom gebruikt. Maar daar betaal je dus wel voor.

Rudy Star
Door

Rudy Star

op 12 Dec 2015

Zolang de salderingsregeling geldt (tot 2020) kun je beter wachten tot er meer aanbieders zijn van energieopslagsystemen met waarschijnlijk meer mogelijkheden. De prijs van een systeem is dan ook meer marktconform.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Dec 2015

Beste Rudy, dank voor je reactie op Powerwall. Dat denk ik ook. Er zijn op dit moment al veel aanbieders en de ontwikkelingen gaan snel.

Hans Schimmel
Door

Hans Schimmel

op 12 Dec 2015

HHO. Ook dit is interessant.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Dec 2015

Beste Hans, dank voor je reactie. Wat bedoel je met HHO?

Gertjan
Door

Gertjan

op 12 Dec 2015

Hier zou de overheid een dikke subsidie op moeten gaan geven en de salderingsregeling (gefaseerd?) afschaffen. Deze subsidie is eenmalig, en er treedt een echte vergroening van het electriciteitsnet op.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Dec 2015

Beste Gertjan. Goed idee! Misschien via de politiek te bewerkstelligen?

Bert
Door

Bert

op 26 Dec 2021

Beste Gertjan, Zoals altijd gaat de overheid voor de omgekeerde weg. Eerst afschaffen saldering en de rekening bij de burger leggen. Die burger moet dan maar hopen dat er iets gaat gebeuren in de opslag-markt. Hier horen we natuurlijk nog niets van, en we zijn al bijna 7 jaar verder. Helaas nog geen actuele berichten over zoutbatterijen ook.

Toon Trommelen
Door

Toon Trommelen

op 12 Dec 2015

Is er een rekenmodelletje voor de tvt van de Powerwall? Zonder al te veel toeters en bellen? Dit jr 3600kWh via de meter en 2600 kWh teruggeleverd. effectief 1000kWh op factuur. hoe gaat dit als het salderen is afgeschaft? Dan komt er 2600kWh aan energiebelasting bij a € 0,12 = € 312,- Dan is de tvt ca 15 jr. Zo lang gaat zo'n pakket niet mee in mijn visie. Een modelletje met de juiste randvoorwaarden kan de discussie overzichtelijker houden. Groet, Toon.

Margreet Kroon
Door

Margreet Kroon

op 12 Dec 2015

Is het ook mogelijk om een elektrische fiets als accu te gebruiken i.p.v. een dure auto als accu?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Dec 2015

Beste Margreet, dank voor reactie op het bericht over de powerplay. In antwoord op je vraag. Nee, ik denk het niet. Daarvoor is de fietsaccu veel te klein.

jos
Door

jos

op 15 Oct 2017

Ik DENK!!!!

Gerard van Venrooij
Door

Gerard van Venrooij

op 23 Jan 2018

Ik lever 1900 kWh per jaar terug is het een aanrader voor een accu

Ouxo Energy
Door

Ouxo Energy

op 08 Jun 2018

Wat denken jullie wat er gaat gebeuren als de salderingsregeling gaat verdwijnen?

Ruud
Door

Ruud

op 17 Jun 2018

Terugverdientijd=15 jaar, levensduur accu = 10 jaar; conclusie: niet realistisch

Wimbo
Door

Wimbo

op 17 Aug 2018

Doordat de ontwikkelingen snel, en de prijzen naar benden gaan (vooral als veel mensen de Walls kopen) dekn ík dat het verstandig is eventjes te wachten. Men stelt het llemaal wel erg mooi voor, maar wat is de praktijk...

Reactie plaatsen