Zonnepanelen
Pine Berg
Zonnepanelen
11/15/2016
2 min
8

Energie opslaan met nieuw model Powerwall

11/15/2016
2 min
8

Energie opslaan. In Los Angeles heeft Elon Musk (CEO van Tesla Energy) onlangs zijn nieuwe Powerwall 2 gepresenteerd. Versie 2 is een verbetering ten opzichte van zijn voorganger en kan nu 14 kilowattuur aan elektriciteit opslaan. Dat is best veel en genoeg om je na een zonnige dag door de nacht heen te helpen.

Energie opslaan inclusief omvormer

De eerste Powerwall leverde 7 of 10 kilowattuur. Het nieuwe systeem kan dus veel meer energie opslaan, tot 14 kilowattuur. Het nieuwe model is meer rechthoekig, waar de eerste meer ronde vormen had. Bovendien heeft de nieuwe versie een omvormer in zich, dus die hoeft niet meer apart aangeschaft te worden.

Meer energie, meer stroom als je het nodig hebt

Met een verhoogde capaciteit is het mogelijk je huis langer van stroom te voorzien. Volgens Musk heeft de Powerwall 2 genoeg energie om lampen, verschillende apparaten zoals een magnetron en een koelkast van een huis met 4 slaapkamers een hele dag van stroom te voorzien. De Powerwall kan 5 kilowatt continue stroom leveren, met een piek van 7 kilowatt. Overigens kunnen tot negen Powerwall 2-systemen aan elkaar gekoppeld worden, voor grotere huizen en bedrijven.

Nieuw type zonnepanelen

Tesla kondigde ook nieuwe zonnepanelen aan. Het zijn echter geen traditionele zonnepanelen. Deze zonnepanelen zien eruit als reguliere dakpannen. De pannen zijn gemaakt van gehard glas. Het zonlicht schijnt door het transparante glas op zonnecellen, maar een textuur in het glas zorgt voor het uiterlijk van een reguliere dakpan. Tesla is van plan verschillende texturen op de markt te brengen.

Doel Tesla

Het ultieme doel van Tesla is om elk huishouden te voorzien van dit type dakpannen voor zonne-energie, een Powerwall om de energie op te slaan en een elektrische auto om mee rond te rijden. Een mooi doel. Want veel mensen willen graag onafhankelijk zijn van de grote energiebedrijven.

Wanneer iedereen zijn eigen energie heeft, dan krijgt het elektriciteitsnet zoals dat nu bestaat een andere functie. Dan wordt het misschien alleen nog gebruikt om achter de hand te houden, als een soort back up.

Nederlandse prijzen

In Nederland liggen de prijzen als volgt:

Eén Powerwall-accu van 14 kWh à € 6.100. Installatie en ondersteunende hardware vanaf € 1.100. Geschatte totaalprijs € 7.200, inclusief btw. Vanaf maart 2017 zou je deze powerwall kunnen kopen.

Nederlandse accu specialist reactie

Toch even nagevraagd hoe deze powerwall zich verhoudt tot “gewone” accu`s, die je in Nederland kan kopen. Ik belde met Vincent Verheul van de Accushop in Utrecht. Zijn mening: de beloofde energie van de powerwall is inderdaad genoeg om een huishouden op te laten draaien als de zon niet schijnt. “Het gaat er bij dit soort zaken om dat apparaten die je even nodig hebt, zoals een magnetron, kunt laten draaien. Dat kan met deze powerwall prima. Het wordt anders als je apparaten hebt die altijd stroom nodig hebben. De vraag is hoever je dan komt. Maar 14 kilowattuur is veel en daar kan je best veel mee doen.” Dat dit zo veel moet kosten is voor Verheul een raadsel. „Gewone accu`s zouden dit ook kunnen leveren, als je er een aantal naast elkaar plaatst.”

Powerwall ziet er mooi uit

De technologie achter de Powerwall is niet revolutionair, zoveel is duidelijk. Tesla heeft wel een product gemaakt dat er mooi uit ziet en dat je direct kunt gebruiken. De accu heeft relatief beperkte afmetingen (112 cm x 74 cm x 14 cm) en kan gewoon aan de muur gehangen worden. Het is mogelijk om tot 9 batterijen in serie te schakelen. Dus, een mooi maar kostbaar product.

Reacties
Categorieën