Het isoleren van de spouwmuur met glaswol is een goede keuze. Glaswol is dampopen, dit betekent dat het vocht vrij kan circuleren en verdampen. De kans op vochtproblemen na het isoleren is er niet. Voor wat betreft de brandveiligheid scoort glaswol goed, het heeft de brandklasse A1. Brandklasse A1 krijgen alle materialen die niet brandbaar zijn.
Inspectie van de spouw met een endoscoop
Voordat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen wordt, is het handig om de spouw te laten inspecteren. Dan kan je zien of de spouw schoon is en of de ruimte tussen de muren breed genoeg is om isolatiemateriaal aan te brengen. Ook wordt gekeken of er al isolatiemateriaal in zit en of dit materiaal nog goed is. Het materiaal kan uitgezakt zijn en kan daardoor zorgen voor koudebruggen. Dit is in de woning of op de buitenmuur weer te zien aan de vochtplekken. De luchtkwaliteit in de kamer lijdt hieronder en daarnaast voelt de muur koud en klam aan. Maar als bij het inspecteren geen gekke dingen zijn geconstateerd, kan het isoleren beginnen.
Isoleren van de spouwmuur met Supafil
Glaswol wordt, als het gebruikt wordt voor spouwmuurisolatie, onder merknaam Supafil door de firma Knauf op de markt gebracht.Supafil is inmiddels een van de meest gebruikte isolatiematerialen voor de spouwmuur.
Eigenschappen van Supafil
Supafil bestaat voor 70% uit gerecycled glas en verder wordt soda, zand en kalksteen toegevoegd. Deze grondstoffen worden verhit in een oven met een temperatuur tot 1100°C. Supafil verzakt niet, is waterafstotend en vocht doorlatend. Supafil heeft ook nog eens een goede geluidsisolatie. Er zijn aan het isolatiemateriaal geen chemicaliën en bindmiddelen toegevoegd. Glaswol is geel omdat daar een bindmiddel aan toegevoegd is, Supafil is wit. Wel is er aan dit isolatiemateriaal een waterafstotend middel toegevoegd is.
Inblazen van het isolatiemateriaal, Supafil
Er worden eerst gaten geboord in de voegen met een boorgrootte van 18mm of 22mm in een patroon van om de iedere 80 cm. De hoeveelheid gaten is voorgeschreven en gecertificeerde bedrijven worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Bij een doorsneewoning worden in de buitenmuur ongeveer 200 gaten geboord. Bij ramen worden er meer gaten geboord om iedere kans op een koudebrug te voorkomen.
Wil jij ook je spouwmuur laten isoleren? Wil je weten hoeveel dit gaat kosten? Houhetwarm biedt gratis offertes voor spouwmuur isolatie. Die kun je hier aanvragen.
Onder druk in de spouw gespoten
Met een compressor en een spuitmond wordt het materiaal in de spouw geblazen. Wanneer dit gat maximaal gevuld is, wordt het volgende gat gevuld. Tenslotte is de hele spouw gevuld en is er geen ruimte meer voor vocht en lucht. Je hebt 30 kg supafil nodig om 1 m³ spouw te vullen. In de spouw zullen onderbrekingsborstels geplaatst worden om te voorkomen dat op jouw kosten ook de spouw van de buren gevuld zal worden met Supafil.
Werkzaamheden
Het isoleren van de spouwmuur duurt één dag. Gaten boren, gaten vullen en de gaten weer dichten. In huis heb je geen rommel, wel de herrie van het boren. Maar dat is te overzien.
Kenmerken van Supafil bij het isoleren van de spouwmuur
- Isolatiewaarde (Lamdawaarde) 0,034
- Milieubelasting is laag, 1A
- Brandklasse 1A
- Prijs per m² is ongeveer € 14,00
- Bij een gecertificeerd bedrijf krijg je 10 jaar garantie, hier altijd naar vragen
- 20% besparing op je energierekening
- Terugverdientijd van 3 tot 4 jaar
- Supafil is gecertificeerd door IKOBKB en het heeft een KOMO attest. Dit betekent dat het is goedgekeurd en inderdaad de isolatiewaarde biedt zoals dit staat in de productomschrijving
Aanvragen gratis offertes spouwmuurisolatie
Wil jij ook je spouwmuur laten isoleren? Wil je weten hoeveel dit gaat kosten? Houhetwarm biedt gratis offertes voor spouwmuur isolatie. Die kun je hier aanvragen.