Isolatiewaarde van isolatiemateriaal Supafil voor spouwmuurisolatie

Supafil is een isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt bij spouwmuurisolatie. Supafil is witte inblaaswol (lijkt op sneeuw!) op basis van glaswol. De isolatiewaarde is redelijk hoog en de milieubelasting is minimaal. Het bedrijf Knauf is een leverancier van Supafil.

Supafil is glaswol, maar dan in de vorm van vlokken wol. Het basismateriaal voor dit isolatiemateriaal is gerecycled glas. Het wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als glaswol. Het product bestaat uit glasscherven, soda, zand en kalksteen. Deze grondstoffen worden verhit in een oven met een temperatuur tot wel 1100 graden. Bij glaswol wordt een bindmiddel toegevoegd. Bij de productie van Supafil blijft dit bindmiddel achterwege. Het bindmiddel zorgt voor de gele kleur van glaswol. Supafil is wit omdat er geen bindmiddel is gebruikt.

Hoe wordt Supafil gemaakt?

Door de hoge verhitting ontstaat vervolgens een wolachtige massa. Deze vloeibare hete massa wordt via een snel ronddraaiend “vergiet” naar buiten gedrukt. Door de gaatjes wordt het spul naar buiten geperst en het resultaat bestaat uit lange glaswoldraden. Deze glaswoldraden worden bij elkaar gebracht en vervolgens start het uithardingsproces. Van het pakket dat op die manier ontstaat, worden platen of rollen van glaswol gemaakt.

Wil jij offertes ontvangen voor spouwmuur isolatie? Klik hier voor meer informatie!

Mechanisch bewerkt

Voor het produceren van Supafil wordt dezelfde massa nog een keer mechanisch bewerkt. De draden worden ingekort en zo ontstaat de zogenoemde inblaaswol. Supafil is een witte wollige wol, heel anders dan glaswol om te voelen en te zien. Glaswol is lastig om mee te werken. De vezels van de glaswol zijn fijn en stekelig. Supafil is veel wolliger om te zien en aan te raken. Je kan er ook rustig mee werken, zonder beschermende kleding. Het bedrijf Knauf is een grote leverancier van Supafil.

Supafil is waterafstotend

Aan Supafil is een waterafstotend middel toegevoegd. Daardoor is dit isolatiemateriaal geschikt voor spouwmuurisolatie. Het is vochtwerend, zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Schimmels hebben geen vat op Supafil.

De inblaaswol heet niet voor niets inblaaswol. Het spul wordt via gaten in de muur in de spouw geblazen. (De spouw is de ruimte tussen de twee muren).  Onder hoge druk wordt de wol in de spouw geblazen. In 1 kubieke meter wordt 30 kilogram gebruikt. Volgens leverancier Knauf kan Supafil niet gaan zakken. Het wordt samengeperst en vult de hele spouw van beneden naar boven.

Isolatiewaarde

Supafil heeft een redelijk hoge isolatiewaarde. Het heeft een lambdawaarde van 0,034 bij gebruik in de spouwmuur. Dit isolatiemateriaal is bovendien gecertificeerd door IKOBKB en heeft een KOMO attest. Dat betekent dat het is goedgekeurd en inderdaad de isolatiewaarde biedt zoals is in de productomschrijving is vermeld.

Milieubelasting

Supafil heeft een milieuwaarde van 1a. Volgens het NIBE is het gebruik van glaswol een van de meest milieuvriendelijke materialen die je kunt gebruiken voor spouwmuurisolatie. (NIBE heeft geen onderzoeksresultaten voor inblaaswol. Omdat de basis glaswol is, geef ik hier de resultaten die worden genoemd bij glaswol).  

Brandklasse

Supafil is onbrandbaar. Europese brandveiligheidklasse A1.

Spouwmuur isoleren met Supafil?

Wil je Supafil gebruiken voor je spouwmuurisolatie? Houhetwarm.nl werkt samen met bedrijven in heel Nederland die werken met Supafil.

Klik hier voor meer informatie over de offertes van Houhetwarm.