Wat doet een energieadviseur?

Wat doet een energieadviseur? Houhetwarm.nl wil wel eens weten wat een energieadviseur eigenlijk doet en wat de kosten zijn van een energieadvies. En dan heb je een energie-advies, maar wat heb je dan eigenlijk gekocht? We praten aan de keukentafel met twee zeer ervaren energie-adviseurs. De mannen Michel Deelen en Erik Bek van I.D.E.A Nederland kennen de energie- en isolatiewereld als hun eigen broekzak. Met technische en bouwkundige kennis doen ze hun werk. Erik Bek:  “We nemen de klant mee op besparingsreis. We houden het simpel en begrijpelijk.” Wil je ook energie-adviseurs raadplegen? Onderaan dit artikel kan je contact met ons opnemen. Wij kijken wat voor advies je wilt en zoeken de bijpassende adviseur.   

In de dagelijkse praktijk zien de twee energie-adviseurs een groeiende vraag naar kennis over energiegebruik en besparing. Bek: “Er is duidelijk behoefte aan kennis, mensen willen graag aan de slag met energiebesparing, maar weten niet hoe. Ze willen bovendien niet al te veel zelf hoeven doen. Zorgen uit handen nemen, dat is wat we doen. Daarom bieden we onze aanpak aan de in de vorm van een reis, de energiebesparingsreis. Je begint met een gedegen advies, vervolgens gaan we, als de klant dit wil, aan de slag met de uitvoering en aan het eind heb je een veel lagere energierekening en veel meer comfort.”

Wat doet een energieadviseur?

De reis van deze energieadviseurs begint bij het advies, vertellen Bek en Deelen. Een gecertificeerd EPA advies (Energie Prestatie Advies) of een niet gecertificeerd advies. (Daarover straks meer). Michel Deelen: “We lopen het hele huis rond. We kijken naar de bouwkundige staat, we kijken naar de isolatie en de ventilatie en naar de technische installaties zoals de cv ketel.”

Energieverbruik meestal hoger dan gemiddeld

In het eerste advies gesprek bekijken de adviseurs de energie nota’s. Het gemiddelde energieverbruik, stroom en gas, ligt in Nederland rond de 1600 m3 aan gas en 3500 kWh aan elektriciteit. (voor een huishouden van twee tot drie personen). De totale energiekosten liggen daarmee voor een gemiddeld Nederlands huishouden op € 2100.
Bek: “Ja, dat is het gemiddelde. Maar niemand is gemiddeld. Wij werken op basis van het werkelijke energieverbruik . Meestal zitten mensen ver boven dit gemiddelde. Van een energieverbruik van boven de 4000 kWh kijken wij allang niet meer op. Al die tablets, opladers, computers, die gebruiken veel meer stroom dan je denkt.” 

Energieadviseurs Erik Bek (links) en Michel Deelen

 

De energierekeningen van een aantal jaren worden naast elkaar gelegd. Bek: “Dan kan je precies zien waar de toename zit.  We zien een enorme toename in het elektriciteit verbruik. Drogers, wasmachines, noem maar op.”

Plan van aanpak

De tweede stap van de besparingsreis van I.D.E.A Nederland is een gedegen plan van aanpak. Deelen: ,,We kijken met de klant wat we kunnen doen. We vragen eerst wat je wilt: een hoger comfort, geld besparen of je CO2 uitstoot verminderen. De meeste mensen gaan  voor comfort en geld.”
In het plan van aanpak krijgt de klant offertes van bedrijven aangeboden. ,,We kijken in het plan van aanpak ook wat realistisch is. Wil iemand een warmtepomp, prima, maar weet wel dat zo`n installatie als snel 20.000 euro kost. We houden de klant wel met beide benen op de grond.”

Energiebespaarfonds

Ook is het mogelijk via deze adviseurs een aanvraag te doen voor het Energiebespaarfonds. Via dit fonds kun je een energie bespaarlening aanvragen, waarbij je goedkoop geld kunt lenen voor isolatie of installaties voor duurzame energie. Deelen: “Ook hierbij verzorgen we alles. We vragen de lening aan en regelen de financiering.”

Uitvoering advies energieadviseurs

Als de klant dit wil, wordt het plan van aanpak uitgevoerd. Dit zijn de volgende stappen op de energiebesparingsreis. Bouwtechnische verbeteren worden uitgevoerd, zoals vloerisolatie of gevelisolatie. Vervolgens zijn de technische installaties aan de beurt. Dat hoeven geen kostbare en ingewikkelde zaken te zijn. Bijvoorbeeld het inregelen van de cv installatie. “Wist je”, zegt Bek, “dat een HR ketel vaak nauwelijks het hoog rendement benut. Dat kan veel beter”.

HR ketels niet goed afgesteld

Bek en Deelen zien in de dagelijkse praktijk dat de meeste HR ketels niet goed worden geïnstalleerd. Ze worden door de installateurs opgehangen  (de goede niet te na gesproken) en vervolgens aan hun lot overgelaten. Deelen: ,,Ze zijn niet goed afgesteld. Je moet een ketel inregelen. En de installatie zo afstellen dat iedere radiator dezelfde temperatuur geeft. Je moet de warmte de juiste kant opsturen.”

Ja, ik wil ook een adviseur:

Eerst die jas aan!

De volgende stap op de energiebesparingsreis is het opwekken van duurzame energie. Bek: “Zonnepanelen zijn heel populair, veel klanten willen dit. Maar in onze visie (en ook die van Houhetwarm!) moet je niet gaan beginnen met het opwekken van energie als de isolatie van je huis niet in orde is. Eerst moet die jas aangetrokken worden.”

Zonnepanelen

Bek heeft een duidelijke mening over zonnepanelen. “Prima als mensen zonnepanelen willen installeren, maar reken er wel op dat je de investering niet snel terug hebt. Hoe mooi het ook wordt voorgespiegeld met korte terugverdientijden. Je gebruikt namelijk vooral gas en veel minder stroom. Je energiekosten worden dus vooral bepaalt door je gasverbruik.”

De kwaliteit van de zonnepanelen die nu aan de man worden gebracht, laat te wensen over, vindt Bek. “De markt barst uit zijn voegen en er wordt geen kwaliteit meer geleverd. Bedrijven geven garanties af voor tien, twintig jaar. Maar soms bestaan die bedrijven helemaal niet meer. Wat heb je dan aan garantie? Mensen gaan vaak voor de goedkoopste aanbieding, maar dat is niet slim. Hier wordt niemand blij van. Je kan beter wat meer betalen voor echt goede panelen.”

De reis van IDEA Nederland energie adviseurs

Let op je eigen gedrag

Na duurzame energie volgt in de energiebesparingsreis het monitoren. En dan gaat het  om bewustwording, zeggen beide adviseurs. Je kunt het stroomverbruik inzichtelijk maken. Bek: “We werken bijvoorbeeld met Qurrent, waarbij je met een handig apparaatje precies kunt zien hoeveel stroom welk apparaat verbruikt”.

Deelen: “We sturen heel sterk op sluipverbruik. Je denkt dat als je gaat slapen alle apparatuur uit staat. Maar dat is vaak niet zo. Je laadt je telefoon `s nachts op. De hele  nacht. Maar het ding is na een uur vol.”

Good housekeeping

Na het monitoren volgt de laatste stap in de reis. De energieadviseurs noemen het good housekeeping. Daarmee bedoelen ze dat ze ook kijken naar de manier waarop klanten met energie omgaan.  “We proberen dat zo breed mogelijk te doen”, zegt Deelen. “Een koelkast in een schuurtje. Met de stekker in het stopcontact. In de winter, dat soort dingen. Of een plasma tv in plaats van een led tv. (Plasma tv`s verbruiken veel meer stroom). Of de waterkoker vol water doen terwijl je maar 1 kopje thee wilt.”

Wat zijn de kosten van een energie bespaar advies?

Een EPA advies kost bij deze adviseurs 190 euro. Voor een niet gecertificeerd advies betaal je 95 euro. (Buiten de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden komt hier een kilometervergoeding boven op) Bek: “Met het EPA advies krijg je ook een energielabel voor je huis, als je het advies uitgevoerd hebt.” Een energielabel maakt inzichtelijk hoe groot de energiebehoefte van de woning is. De labels gaan van A tot G, waarbij A het zuinigst is. De labels zijn verplicht bij het verkopen van het huis jonger dan tien jaar. Een energiezuinige woning is natuurlijk een stuk aantrekkelijker voor kopers. En met dit energielabel kan je dit ook aantonen.”

Deelen: “We bieden ook een energieadvies aan zonder certificering. Dat is een stuk goedkoper. De meeste mensen willen gewoon weten waar ze hun besparing kunnen halen. Dan hoef je helemaal niet zo`n duur EPA advies. We bieden dus ook gewoon een goed advies aan.”

Adviseur

Wil je een keer met energieadviseurs praten om je te laten informeren hoe je energie kan besparen? Of hoe je energie op een duurzame manier kan opwekken? Klik op de rode button!

en wij nemen contact met je op