Met een ecofan van je stralingskachel een convectiekachel maken, kan dat?

Kan je van je stralingskachel een convectiekachel maken met de Ecofan, een ventilator? Houhetwarm.nl probeert het. We testen de EcoFan. Een kleine ventilator die je op de houtkachel zet. Het ding dat wij kochten (99 euro) is ontworpen door de firma Caframo uit Canada. De ventilator optimaliseert, belooft de tekst op de verpakking, de verspreiding van de warme lucht door de kamer. De kamer wordt sneller en gelijkmatiger warm. Wij hebben zelf een speksteenkachel. Een kachel die langzaam warm wordt en vervolgens langzaam de warmte door de huiskamer verspreidt. Maar brandt de kachel eenmaal goed en zijn de spekstenen warm, dan blijft het ook lang warm. Een ventilator op een speksteenkachel zou misschien de warme lucht wat sneller door de kamer verspreiden?

Ecofan

We zetten het molentje op de al warme kachel. Binnen een paar seconden begint de ventilator als een gek te draaien. Dat gaat snel! De ventilator wordt aangedreven door een motortje dat gaat werken door de warmte van de kachel. De energie die nodig is om de ventilator bladen aan te drijven,wordt dus opgewekt door de kachel zelf.

Geen elektriciteit nodig

Dit gebeurt via de speciale omvormer, het Peltier element. Dit element zet de warmte energie om in elektrische energie en de ventilator gaat draaien. Daarom wordt het ding een ecofan genoemd, omdat het geen stroom kost om de motor te laten draaien. Het is dus elektrische stroom uit warmte. (Overigens ook bekend van de ventilatoren van computers, ook die worden aangedreven door de warmte van de computer zelf).

Vanaf 65 graden Celsius

De ventilator begint spontaan te draaien als de kachel een temperatuur van 65 graden bereikt. Terwijl de kachel warmer wordt, gaat de ventilator steeds sneller draaien. Volgens de informatie van de producent van de ventilator ontstaat er een luchtstroom die varieert (afhankelijk van een klein of groot model) tussen de 3 en 5 kubieke meter lucht per minuut.

Voel je wind?

Oke, het molentje draait. Nu zouden we ook iets van wind moeten voelen. Warme wind. Dat is niet zo. We voelen nauwelijks wind. En het beetje wind dat er is, is behoorlijk koud. Toch nog maar eens goed de informatie op de doos lezen. Ha, we hebben het ding verkeerd geplaatst. Hij moet achter op de kachel staan, voor het beste resultaat. Maar ook dan voelen we weinig verandering in de kamer.

Koude kachel start

We proberen het nog een keer. We zetten onze ecofan op de koude kachel en steken de kachel aan. Op onze speksteenkachel duurt het wel één uur voordat het molentje gaat draaien. Logisch, want bij een speksteenkachel duurt het een tijdje voordat de stenen goed warm zijn. (Dit zal bij een gietijzeren kachel natuurlijk sneller gaan).

Van een stralingskachel een convectiekachel gemaakt?

De ecofan belooft veel. Tot 18 % minder brandstofverbruik en 38 % sneller warm. In eerste instantie voelen wij echter geen merkbaar verschil. Jammer. Maar we gaan nog aan de slag met een goede thermometer in de uithoeken van de kamer, onder verschillende omstandigheden. Wel hebben we geleerd dat het belangrijk is dat je de ventilator op de juiste plaats zet, aan de zijkant van de kachelpijp. Zet je hem voorop de kachel dan voel je wel een koude luchtstroom. Dus daaruit kan je afleiden dat hij inderdaad de lucht verplaatst. Overigens staat de ecofan leuk op de kachel. Alhoewel je wel moet wennen aan zo’n rond draaiend ding dat je waarneemt vanuit je ooghoeken. Telkens denk je dat je de kat ziet. Maar dat je van een stralingskachel een convectiekachel kan maken met behulp van de Ecofan is natuurlijk onzin.

Marc Bossenbroek van HAVE Verwarming BV meldt

De ecofan werkt het beste op een plaatstalen kachel. Wij hebben hem hier op de jacobus 6 staan.  Zetten we deze op een gietijzeren kachel bijvoorbeeld dan duurt het erg lang voordat deze enigsinds gaat draaien en langs niet zo hard als op de plaatstalen. Daarbij is de Jacobus 6 natuurlijk een stralings- en convectiekachel in één.

Vind je dit een leuk bericht? Een like vinden we fijn.