Is stro een goede isolator voor je huis?
06 september 2022 
1 min. leestijd

Is stro een goede isolator voor je huis?

 Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen verkrijgbaar. Eén van deze isolatiematerialen is stro. Is stro een goede isolator? We zochten het voor je uit.

Stro wordt steeds populairder als een duurzame manier om een huis te bouwen. Het is een goedkoop bijproduct, kost weinig energie om te produceren en het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar. 

Bovendien absorbeert het stikstof uit de lucht. Als stro niet wordt behandeld met chemische stoffen, verspreidt het ook geen giftige stoffen in huis. Dat maakt het materiaal erg geschikt voor een gezond binnenklimaat.

Strobalen

Wanneer strobalen dicht genoeg op elkaar zitten, zorgen ze voor een goede brandwerendheid van de woning. Het materiaal kan bovendien erg lang meegaan als het goed wordt geïnstalleerd en goed wordt onderhouden. Stro is alleen gevoelig voor condensatie. Dit kan de levensduur en isolatiewaarde van het materiaal aantasten. Als het nat wordt, wordt stro namelijk vatbaar voor schimmelgroei.

Hoge warmteweerstand

Hoewel stro meer warmte geleid dan de meeste andere natuurlijke isolatiematerialen, is de warmteweerstand ofwel R-waarde hoger door de dikte van de balen. De isolatiewaarde voor huizen die geïsoleerd zijn met strobalen varieert van R-30 tot R-35 of hoger. Dat het materiaal aantrekkelijk qua kosten per vierkante meter per R-waarde.

Stro reguleert de temperatuur in de woning en is daarnaast goed geluidsabsorberend. De installatie is alleen arbeidsintensiever dan die van andere producten. De hoge dichtheid maakt vervoer en installatie bovendien moeilijker.

Wat betekent dit voor jou?

Als je energie wil besparen, kan stro een optie zijn om je huis mee te isoleren. Daarnaast kun je nog veel andere dingen doen om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Denk aan HR++ glas, radiatorfolie en het installeren van LED-lampen. Heb je nog een conventionele gloeilamp of halogeenlamp in huis, dan is een e27 (dikke fitting) led-lamp kopen één van de beste dingen die je kunt doen om deze lamp te vervangen.

Reactie plaatsen