Houtvezelplaat isolatie
26 augustus 2015 
2 min. leestijd

Houtvezelplaat isolatie

Houtvezelplaat voor isolatie. Ik schreef er al eerder over op Houhetwarm. Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor dit natuurlijke isolatiemateriaal. Maar misschien vergis ik me. Ik sprak er deze week over met Halbe Vlietstra van het Houthandel Oldeboom Meinesz uit Friesland. “Je moet je werkwijze laten aansluiten op de huidige bouwmethode. Dan heb je ineens wel interesse”, aldus Halbe Vlietstra. Hierbij een blog over houtvezelplaat, uitstekend te gebruiken voor dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.

Wat is houtvezelplaat? Houtvezelplaat is samengeperst zaagsel. In feite is het een afvalproduct van de houtindustrie. Het zaagsel is daarom een mengsel van verschillende houtsoorten. Het is een natuurlijk materiaal dat zorgt voor een prima en evenwichtig binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af als het droog is. Het is dampopen, laat lucht door en laat dus als ware je woning ademen. Dichte plastic folies zijn bij natuurlijke materialen niet nodig.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Biobased isolatiematerialen zoals houtvezelplaat isolatie

Halbe Vlietstra maakt zich sterk voor het werken met natuurlijke materialen in de bouw en renovatie. Het bedrijf Oldeboom, oorspronkelijk en nog altijd gefocust op houtskeletbouw, kijkt ook naar de toekomst. “Ik ben gaan kijken naar biobased materialen. Cellulose, schapenwol, strobouw, houtvezelplaat. Materialen die wel degelijk gebruikt worden in de bouw. Ik zie het vooral in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. Ik merk dat in Nederland de kennis nog niet zo groot is.”

Aanpassen aan wat er al is

Vlietstra werkt, net als Houhetwarm, met veel bedrijven samen. Gezamenlijk kunnen we beter de klant van dienst zijn, zegt hij. “Ik heb gemerkt dat in de huidige bouw het gebruik van biobased materiaal nog redelijk onbekend is. Maar als je kan aansluiten bij wat er is, met materialen die overtuigen, kom je heel ver. En uiteindelijk moeten we met z`n allen toch met dit soort materialen gaan werken. Het gaat om je gezondheid. Bovendien putten deze materialen onze aarde niet uit.”

Houtvezelplaat isolatie onder de dakpannen

houtvezelplaat voor isolatie

Houtvezelplaat kan prima worden gebruikt voor bijvoorbeeld dakisolatie. Aan de binnenkant, maar je kan het ook onder de dakpannen verwerken. Halbe Vlietstra: “Wij gebruiken dan een druk vaste variant. Die is wat steviger. En vocht is niet erg voor hout. Zolang het kan drogen, dus als er lucht bij kan, is het geen enkel probleem. En het isoleert uitstekend in de winter maar ook verbluffend goed in de zomer. Dan blijft de zolder koel.”

Houtskeletbouw

Zowel houtvezelplaat als cellulose worden veel toegepast in de houtskeletbouw. Flexibele houtvezelplaten zakken door hun stabiliteit en hoge gewicht niet weg. In tegenstelling tot andere natuurlijke isolatiematerialen, die vanwege het lage gewicht of structuur snel kunnen inzakken.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Kwalificaties houtvezelplaat

Nog even wat kwalificaties van houtvezelplaat isolatie op een rij:

 • Herbruikbaar
 • Onderhoudsvrij
 • Houtvezelplaat isolatie is makkelijk te verwerken
 • Materiaal dat mede voor een gezond binnenklimaat zorgt
 • Vochtregulerend
 • Isoleert in de winter maar ook in de zomer
 • Brandvertragend
 • Geluiddempend
 • Prijstechnisch ongeveer op het niveau van de zwaardere steenwol produkten

Toepassingen voor houtvezelplaat isolatie

 • Onder houten vloeren, laminaat of vloerbedekking
 • Onder dakpannen of binnen tegen het dakbeschot
 • Tegen de muur of in de wand

Offerte isoleren met houtvezelplaat

Wil je gaan isoleren met houtvezelplaat? Goed idee! Vraag hier gratis een offerte aan.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Joh. Atsma
Door

Joh. Atsma

op 31 Aug 2015

Wanneer ik een woning ga bouwen zal er altijd gezonde materialen toegepast worden. Houtvezel - of celluloseisolatie in dak en wanden zullen dan gebruikt worden. Dit zijn natuurlijke materialen! Natuurzaam bouwen is de gezondste manier van bouwen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Aug 2015

Vinden wij ook! Dank voor je reactie op Houtvezelplaat isolatie.

John Bruens
Door

John Bruens

op 14 Sep 2015

Beste Johan, Fijn te zien dat je nog steeds zo positief staat en werkt met cellulose isolatie materiaal!

Adrian
Door

Adrian

op 01 Sep 2015

Ik ben bezig met een grote verbouwing Het plan is om de massieve buitenmuren te isoleren met difutherm van Pavatex. Daarna wil ik de platen af werken met leem. ( + wandverwarming ) Kan ik de door jullie voorgestelde houtvezel vergelijken met difutherm en zijn deze platen ook stucbaar? Waar kan ik informatie vinden over deze platen Adrian

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 02 Sep 2015

Beste Adrian, Ik ga je vraag over houtvezelplaat even voorleggen aan de deskundige. Ik kom er op terug.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 07 Sep 2015

Beste Adrian, Voor het binnen isoleren van een droge minimaal steens muur is de Homatherm ID- Q11 standaard houtvezel plaat geschikt. Deze plaat is ook uitermate geschikt om te stucen en waar je ook eventueel leidingwerk in kunt frezen.

René
Door

René

op 31 Oct 2015

Goede info. Graag wat advies. Voor renovatie van steense buitenmuur buitenzijde isolatie, welke ik wil gaan stuccen. Niet veel te vinden hierover dus dacht ik aan de volgende volgorde van binnen naar buiten. Wandafwerking, Dampdichte folie, Steense muur, 235mm isolatie glaswol, waterwerende dampdoorlatende folie, spouw 30mm, houtvezelplaat ??mm, wapening laag, stuc pleister Brander. Wat voor dikte houtvezelplaat zou u adviseren 18-30mm? En welk wapening gaas voor het stucwerk? Wil de houtvezelplaten gebruiken om een isolerende stevige laag te krijgen. Alvast bedankt.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Oct 2015

Goede vraag over houtvezelplaat! Ik ga er even achteraan. Ik laat het hier snel weten.

Amerongen
Door

Amerongen

op 12 Nov 2015

En, al iets te weten gekomen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Nov 2015

Ik heb nog geen antwoord gekregen. Ik ga er achteraan!

Hees
Door

Hees

op 04 Jan 2017

Hallo, wij hebben een buitenmuur welke vele jaren geleden van spouwmuurisolatie is voorzien. Nu wil ik de buitenmuur gaaan stucen, maar twijfel of ik nog 'extra' moet isoleren. Ik heb beperkte ruimte tov daktrim. De daktrim is afgelopen jaar volledig vernieuwd alsmedevjedekking en wil eigenlijk niet aanpassen. Ik zou nog houtvezelplaten van 40mm kunnen toevoegen en vervolgens stucen. Graag jullie advies aangaande isolatiewaarde versus kosten versus alternatieven.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Jan 2017

Beste, Excuses voor de late reactie. Ik zou je adviseren om een goed isolatiebedrijf langs te laten komen. Zij kunnen kijken of de isolatie die in de spouw zit nog voldoende isolatiewaarde heeft.

Jacoline
Door

Jacoline

op 01 Apr 2017

Wij willen de muren van de schuur isoleren. Kunnen deze platen tegen de stenen aangelijmd worden of moet het anders?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Apr 2017

Beste Jacoline, Vraag het even na bij de info@groenebouwmaterialen.nl

Reactie plaatsen