Isolatie
Pine Berg
Isolatie
08/26/2015
2 min
14

Houtvezelplaat isolatie

08/26/2015
2 min
14

Houtvezelplaat voor isolatie. Ik schreef er al eerder over op Houhetwarm. Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor dit natuurlijke isolatiemateriaal. Maar misschien vergis ik me. Ik sprak er deze week over met Halbe Vlietstra van het Houthandel Oldeboom Meinesz uit Friesland. “Je moet je werkwijze laten aansluiten op de huidige bouwmethode. Dan heb je ineens wel interesse”, aldus Halbe Vlietstra. Hierbij een blog over houtvezelplaat, uitstekend te gebruiken voor dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.

Wat is houtvezelplaat? Houtvezelplaat is samengeperst zaagsel. In feite is het een afvalproduct van de houtindustrie. Het zaagsel is daarom een mengsel van verschillende houtsoorten. Het is een natuurlijk materiaal dat zorgt voor een prima en evenwichtig binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af als het droog is. Het is dampopen, laat lucht door en laat dus als ware je woning ademen. Dichte plastic folies zijn bij natuurlijke materialen niet nodig.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Biobased isolatiematerialen zoals houtvezelplaat isolatie

Halbe Vlietstra maakt zich sterk voor het werken met natuurlijke materialen in de bouw en renovatie. Het bedrijf Oldeboom, oorspronkelijk en nog altijd gefocust op houtskeletbouw, kijkt ook naar de toekomst. “Ik ben gaan kijken naar biobased materialen. Cellulose, schapenwol, strobouw, houtvezelplaat. Materialen die wel degelijk gebruikt worden in de bouw. Ik zie het vooral in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. Ik merk dat in Nederland de kennis nog niet zo groot is.”

Aanpassen aan wat er al is

Vlietstra werkt, net als Houhetwarm, met veel bedrijven samen. Gezamenlijk kunnen we beter de klant van dienst zijn, zegt hij. “Ik heb gemerkt dat in de huidige bouw het gebruik van biobased materiaal nog redelijk onbekend is. Maar als je kan aansluiten bij wat er is, met materialen die overtuigen, kom je heel ver. En uiteindelijk moeten we met z`n allen toch met dit soort materialen gaan werken. Het gaat om je gezondheid. Bovendien putten deze materialen onze aarde niet uit.”

Houtvezelplaat isolatie onder de dakpannen

houtvezelplaat voor isolatie

Houtvezelplaat kan prima worden gebruikt voor bijvoorbeeld dakisolatie. Aan de binnenkant, maar je kan het ook onder de dakpannen verwerken. Halbe Vlietstra: “Wij gebruiken dan een druk vaste variant. Die is wat steviger. En vocht is niet erg voor hout. Zolang het kan drogen, dus als er lucht bij kan, is het geen enkel probleem. En het isoleert uitstekend in de winter maar ook verbluffend goed in de zomer. Dan blijft de zolder koel.”

Houtskeletbouw

Zowel houtvezelplaat als cellulose worden veel toegepast in de houtskeletbouw. Flexibele houtvezelplaten zakken door hun stabiliteit en hoge gewicht niet weg. In tegenstelling tot andere natuurlijke isolatiematerialen, die vanwege het lage gewicht of structuur snel kunnen inzakken.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Kwalificaties houtvezelplaat

Nog even wat kwalificaties van houtvezelplaat isolatie op een rij:

 • Herbruikbaar
 • Onderhoudsvrij
 • Houtvezelplaat isolatie is makkelijk te verwerken
 • Materiaal dat mede voor een gezond binnenklimaat zorgt
 • Vochtregulerend
 • Isoleert in de winter maar ook in de zomer
 • Brandvertragend
 • Geluiddempend
 • Prijstechnisch ongeveer op het niveau van de zwaardere steenwol produkten

Toepassingen voor houtvezelplaat isolatie

 • Onder houten vloeren, laminaat of vloerbedekking
 • Onder dakpannen of binnen tegen het dakbeschot
 • Tegen de muur of in de wand

Offerte isoleren met houtvezelplaat

Wil je gaan isoleren met houtvezelplaat? Goed idee! Vraag hier gratis een offerte aan.

Geen opt-in formulier geselecteerd

Reacties
Categorieën