Gluren bij de buren naar zonnepanelen en zonneboilers
27 april 2014 
2 min. leestijd

Gluren bij de buren naar zonnepanelen en zonneboilers

Wil jij een zonneboiler of zonnepanelen, maar heb je nog een hoop vragen? Ga dan eens (gluren bij de buren) kijken bij andere woningeigenaren en wordt wijzer. Dat kan tussen 12 en 18 mei 2014. En vind je het leuk om aan anderen te laten zien hoe zonne-energie werkt? Doe dan mee aan deze open huizenroute voor zonne-energie.

De open huizenroute voor zonne-energie (open zonnehuizen) vindt plaats tijdens de komende Solar Days 2014, tussen 12 en 18 mei. Een landelijk evenement over zonne-energie (zonnepanelen en zonneboilers). Tijdens deze week is ook de Tel de Zon actie. Alle, door de zon opgewekte, energie in Nederland wordt bij elkaar opgeteld. 

Gluren bij de burenZonnepanelen kijken bij de buren tijdens Solar Days

Iedereen die interesse heeft in zonnepanelen of zonneboilers kan bij anderen gaan kijken hoe het werkt. Je kan vragen stellen over de opbrengst, de kosten voor de aanleg en de panelen zelf, de omvormer, schaduwwerking, Chinese panelen, noem maar op. Wil je weten waar je kan gaan kijken, klik dan op de site van Solar Days. Daar staat een kaart waarop je kunt zien waar je terecht kunt. Huizen die meedoen zijn bovendien herkenbaar aan een poster op het raam. Wil je je aanmelden om je ervaringen met anderen te delen? Klik dan op de site van Solar Days en klik vervolgens op aanmelden evenement. (Je huis open stellen, wordt hier een evenement genoemd. Je kunt ook kiezen op welke dagen je mee wilt doen).

Actie ‘Tel de Zon’

Tijdens de Solar Days wordt de actie ‘Tel de Zon’ gehouden. Iedereen met een zonnestroom installatie (dus zonnepanelen en/of zonneboilers) wordt gevraagd om van 12 tot 18 mei bij te houden wat de opbrengst is. Je kan je hier aanmelden voor Tel de Zon. Waarom deze actie? 

Ten eerste is het voor veel mensen lastig om na te gaan of de zonnepanelen of de zonneboiler goed werken. Haal je er uit wat er in zit? Is het systeem goed geïnstalleerd? Het is lastig om de data, de opbrengst, te interpreteren, want je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Geen referentie.

Systeem goed geïnstalleerd

Als je meedoet met deze actie, weet je na afloop of je systeem goed is geïnstalleerd. De Stichting Monitoring Zonnestroom, de organisator van de actie, gaat van jouw resultaten, gecombineerd met gegevens over de plaatselijke hoeveelheid zonneschijn, een korte analyse maken van de prestatie van jouw systeem. Zodoende kun jij inschatten of het systeem goed functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan doet de stichting suggesties over wat er beter zou kunnen.
Aan de deelnemers wordt daarom gevraagd om vóór en na deze week in mei de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) op hun omvormer door te geven.

Aandacht voor zonne-energie

Ten tweede wil de organisatie met deze actie aandacht vragen voor zonne-energie. Zonnepanelen en zonneboilers zijn niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook een goede investering voor je eigen energiekosten.

Ten derde wil de organisatie de gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. In Nederland zijn meer dan 100.000 zonnestroominstallaties. De Universiteit Utrecht wil inzicht krijgen in de prestaties van zonnestroomsystemen in Nederland. De gegevens worden (anoniem)gebruikt om uitspraken te kunnen doen over regionale verschillen in de hoeveelheid zonne-energie die door verschillende installaties wordt opgewekt.

Links:

Offerte kosten zonnepanelen of zonneboiler?

Wil je weten wat het jou kost? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Vind je dit een leuk blog? Een like vinden we leuk!
Reactie plaatsen