Huishouden
Een gemiddeld Nederlands
huishouden bestaat uit 2,3 personen. Zo'n gemiddeld huishouden verbruikt
1600 m3 aan gas en
3500 kWh aan elektriciteit per jaar. De totale energiekosten liggen daarmee voor een gemiddeld Nederlands huishouden op € 2100,-. Je huis is voor een deel bepalend voor het energieverbruik. Bijvoorbeeld het bouwjaar en soort huis hebben invloed op het verbruik. Maar ook de samenstelling van je huishouden en hoe je omgaat met energie bepalen het energieverbruik.
Wil je advies hoe je je energieverbruik kan terugdringen? Vraag een energie-adviseur om eens langs te komen. Energieadviseurs geven waardevolle tips over isolatie en energiebesparing. Laat hier je emailadres achter en we nemen contact met je. Lees hier mee over
wat een energieadviseur doet of vraag gelijk een adviseur aan.
Gas is 70 procent van het totale energieverbruik
Ongeveer 70% van het totale energieverbruik in een gemiddeld Nederlands huishouden bestaat uit gas. Van dat gasverbruik is ongeveer 80% voor de verwarming van het huis. Geïsoleerde vloeren, muren en ramen helpen mee om het energieverbruik te verminderen. De warmte blijft dan beter in je huis. De resterende 20% van het gasverbruik wordt voornamelijk gebruikt voor de warmwatervoorziening. Slechts een minimale hoeveelheid gas wordt gebruikt door het gasfornuis.
Energieverbruik stroom
Stroomverbruik is ongeveer 30% van de energie die een huishouden in Nederland verbruikt. De verlichting en natuurlijk allerlei huishoudelijke apparaten werken op stroom. Veel van de apparaten die we gebruiken zijn continu aangesloten en een deel staat zelfs op stand-by. Ook als de apparaten alleen aangesloten zijn, verbruiken ze elektriciteit. Van de meeste apparaten kun je in de winkel zien hoeveel stroom ze verbruiken. Voor bijvoorbeeld witgoed hangt er zelfs een energielabel op het apparaat. Zo zie je direct of je een energiezuinig apparaat koopt. En met een energiezuinig apparaat help je niet alleen het milieu, ook je energierekening is daardoor lager!