Huishouden

Het energieverbruik van de Nederlands huishouden is te verdelen in gas en stroom. Het gemiddelde huishouden bestaat uit 2,3 personen en verbruikt ongeveer 1600 m3 gas en 3500 kWh elektriciteit per jaar. Het verbruik kan door bewust om te gaan met energie lager uitvallen. (bron: Milieu Centraal)

Gasverbruik van een gemiddeld huishouden

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 1600 m3 gas per jaar. Het merendeel van het gas wordt gebruikt om te verwarmen. Op basis van het verbruik is er een verdeling te maken. Het verbruik van gas bestaat uit 3 categorieën:
  • Verwarming (80%)
  • Warm water (18%)
  • Koken (2%)

Stroomverbruik

Ook het verbruik van elektriciteit is onder te verdelen in een aantal categorieën. Het verbruik van het gemiddelde Nederlandse huishouden bedraagt zo'n 3500 kWh per jaar. Deze is grofweg onder te verdelen in:
  • Wassen en drogen (20%)
  • Koeling (20%)
  • Verlichting (15%)
  • Overige elektrische apparaten (45%)

Energieverbruik is sterk afhankelijk van de situatie

Het verbruik van gas en elektriciteit wordt mede bepaald door je persoonlijke situatie. Als je huis goed geïsoleerd is, verliest het minder warmte via de muren, vloeren en ramen. En als je bewust omgaat met elektrische apparaten, verbruik je minder stroom. Het is dus goed mogelijk dat je onder of juist boven het landelijk gemiddelde energieverbruik zit. Wil je energie gaan besparen? Op Houhetwarm.nl staan veel tips om energie te besparen.
p heisteeg
Door

p heisteeg

op 05 Jul 2014

vraag is deze woon in een flat en we hebben daar geen gas meters dus de gasrekening woord daar verdeeld nu had ik gehoord dat dat niet meer mocht kan u mij dat vertellen bij voorbaat dank

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 05 Jul 2014

Beste Pieter, Ik weet het niet, maar ik ga het voor je uitzoeken. Misschien iemand anders die dit weet?

Jelle Bootsman
Door

Jelle Bootsman

op 12 Feb 2014

Bedankt voor de toevoeging van de bron mevrouw Hoogeveen.

Jelle Bootsman
Door

Jelle Bootsman

op 11 Feb 2014

Beste mevr. Hoogeveen,Dit artikel bevat zeer interessante informatie m.b.t. de verdeling tussen het gebouwgebonden- en gebruikersgebonden gebruik, echter zou u de bron kunnen vermelden?Groeten, Jelle Bootsman

Cocky Hoogeveen
Reactie plaatsen