Gas

Gas

Gemiddeld verbruik van gas: 1600 m3

Gasverbruik beslaat zo'n 70% van het totale energieverbruik in een gemiddeld Nederlands huishouden. Het gaat dan per huishouden om zo'n 1600 m3 aardgas per jaar. Ongeveer driekwart daarvan wordt gebruikt voor de verwarming van het huis. Gas wordt ook gebruikt voor warm water en om mee te koken.

Moderne CV-ketels verbruiken minder

Een hoogrendementsinstallatie (HR) springt zuinig om met energie. Dergelijke ketels halen meer energie uit gas dan een verouderde CV-ketel doet. Uw gasverbruik kan met een moderne ketel dus enorm verminderen. Vanzelfsprekend speelt ook het aantal radiatoren een belangrijke rol bij het energieverbruik.

Gasverbruik door warm water

Ook water wordt verwarmd door middel van gas. Het energieverbruik door warm water wordt in de meeste huishoudens voornamelijk bepaald door douchen en de afwas. Door bewust om te gaan met warm water bespaart u al snel tientallen euro's per jaar. Het verbruik van gas voor warm water vermindert al snel door een minuutje korter te douchen en minder heet afwassen.

Gasverbruik gedaald de afgelopen jaren

Het gemiddeld verbruik van gas daalt de laatste jaren in Nederland. Dit komt omdat huizen beter geïsoleerd zijn dan vroeger. Ook zijn hoogrendement CV-ketels tegenwoordig gebruikelijk. Daarnaast zijn de winters van de laatste jaren over het algemeen zachter. Nog een reden waarom er er minder wordt gestookt.

Besparen op gasverbruik

De grootste winst behaalt u door isolatie. Veel warmte gaat verloren via de muren, vloer en glas. Door muren en vloeren te isoleren, blijft de warmte binnen. Ook dubbel glas zorgt voor meer warmte binnen. Goede isolatie is dus een goed begin voor minder verbruik.
Reactie plaatsen