Stroom

Stroom is ongeveer 30% van alle energie die wordt verbruikt in een gemiddeld Nederlands huishouden. Zo'n 3500 kWh gaat er per jaar doorheen. De wasmachine, koelkast, diepvries, televisies en natuurlijk de verlichting in huis zijn de grootste verbruikers. De kosten liggen voor een gemiddeld huishouden rond de € 1000,- per jaar. Besparen op het stroomverbruik is de moeite waard. Door bewuster om te gaan met elektrische apparatuur bespaart u al snel op de elektriciteitsrekening.

Stand-by is al gauw 10% van het stroomverbruikstroom, houhetwarm.nl

Alle apparatuur die op stand-by staat verbruikt samen gemiddeld zo'n 450 kWh per jaar. Een groot deel daarvan bespaart u door de apparaten echt uit te zetten of de stekker eruit te trekken. De energie die niet wordt verbruikt hoeft u vanzelfsprekend ook niet te betalen.

Spaarlampen: net zoveel licht, minder verbruik

Spaarlampen of LED-lampen geven evenveel licht maar verbruiken minder energie. Zo bespaart u al snel tientallen euro's op jaarbasis. Door elke gloeilamp die stukgaat te vervangen door een spaarlamp valt de investering mee. Vanaf het moment dat u een spaarlamp aansluit verbruikt de verlichting in huis direct minder energie. Op verlichting bespaart u al snel tientallen euro's per jaar.

Oud witgoed verbruikt veel stroom

Over het algemeen is oude witgoed apparatuur de grootste stroomverbruiker. Het kan juist heel rendabel zijn om een oude wasmachine of koelkast te vervangen. Zelfs als die nog goed werkt. Daarnaast is het slim om dergelijke apparaten bewust te gebruiken. Was dus met een volle trommel. Maak de diepvries regelmatig schoon. Door ijs tegen de wanden verbruikt de diepvries meer stroom.
Reactie plaatsen