Elektriciteit

Elektriciteit

Elektriciteit of stroom wordt veel gebruikt. Veel van de apparaten die je leven een stuk makkelijker maken werken namelijk op elektriciteit. Je kijkt televisie, gebruikt de magnetron om iets op te warmen en heeft een koelkast en diepvries staan die dag en nacht aangesloten zijn. Zonder elektriciteit zouden die apparaten allemaal niet werken. Je leven zou daarmee een stuk minder comfortabel zijn. De stroom wordt gemeten door een elektriciteitsmeter in de meterkast.

De elektriciteitsmeter

In de meterkast hangt een elektriciteitsmeter die het stroomverbruik in kilowattuur (kWh) meet. De meter kan een enkeltarief meter zijn maar ook een dubbeltarief meter. In het laatste geval betaal je 's avonds en 's nachts minder voor je stroomverbruik. Dubbeltariefmeters hangen in ongeveer 2 miljoen woningen in Nederland. Bij je energieleverancier vind je meer informatie over stroom met een piek- en daltarief. Ook over de dubbeltarief meter kan je leverancier je meer vertellen.

Stroom besparen begint bij minder apparaten

Je kunt makkelijk besparen op stroomverbruik. De eerste stap is om de stekkers van ongebruikte apparaten uit het stopcontact te halen. Ook als ze niet in gebruik zijn verbruiken aangesloten apparaten namelijk stroom. Ook een stekkerdoos met aan- en uitschakelaar is hiervoor geschikt. Daarnaast kun je sommige apparaten vervangen door modellen die minder energie verbruiken. Een opwindbare wekker verbruikt helemaal geen stroom. Een nieuw model koelkast verbruikt veel minder stroom dan een koelkast van een paar jaar oud. Door kritisch te kijken naar je apparatuur kun je al snel op je stroomverbruik besparen.
Reactie plaatsen