Zijn er landelijke subsidieregelingen voor windmolens?

"Zijn er landelijke subsidieregelingen voor windmolens" vraag je je misschien af. Dan moeten wij je teleurstellen. Op dit moment zijn er vanuit de overheid geen subsidieregelingen voor windmolens. Het is dus onmogelijk om op die manier een deel van je investering terug te krijgen. Gezien de economische situatie lijkt het op dit moment ook onzeker dat hier op korte termijn veranderingen in gaan plaatsvinden. Om op de hoogte te blijven van nieuwe subsidieregelingen voor windenergie raden wij je aan om Energiesubsidiewijzer in de gaten te houden. Hierop staan alle actuele subsidieregelingen voor windmolens vermeld, compleet met voorwaarden en eventuele looptijden.

Landelijke subsidieregelingen voor windmolens

In sommige gemeentes of provincies zijn er subsidieregelingen voor windmolens. In die gevallen raden we je aan om goed na te gaan wat de voorwaarden zijn om voor deze subsidies in aanmerking te komen. Het gaat tenslotte om een forse investering en het zou jammer zijn als je deze meevaller misloopt. Overigens zijn alle subsidies slechts een klein duwtje in de rug en vooral bedoeld om je te stimuleren om te investeren in duurzame energie. De kosten verdien je voornamelijk terug doordat u een lagere elektriciteitsrekening krijgt.

Gemeentelijke subsidies voor windmolens

Ook zijn er gemeentes die niet direct zelf investeren in duurzame energie door windmolens, maar die hun inwoners stimuleren om dat te doen. Door middel van subsidies wordt het voor particulieren aantrekkelijker gemaakt om een windmolen aan te schaffen. De gemeente draagt bij aan de kosten terwijl de inwoner profiteert van een lagere elektriciteitsrekening. De door windenergie opgewekte stroom kost namelijk niets. De subsidies bestaan uit kleine bedragen en worden verstrekt zolang het budget niet op is. Of jouw gemeente een subsidieregeling voor windmolens heeft, kun je het beste navragen bij je eigen gemeente. Ook op de website van de gemeente staat vaak de nodige informatie over subsidies.

Zakelijk: energie investeringsaftrek voor windmolens

Als je bedrijf investeert in een windmolen zijn de investeringskosten voor 44% aftrekbaar. Dit belastingvoordeel is niet direct een subsidie maar helpt wel mee om het rendement van je investering te vergroten. De regeling heet Energie Investeringsaftrek (EIA) en voor kleine windmolens geldt een maximale aftrek van € 3000,-. Uw aanvraag doet u bij Senternovem, die ook de aanvraag beoordeelt.windmolen-in-de-bebouwde-kom

Bekijk alle subsidies op de energiesubsidiewijzer

Geen subsidie maar wel goedkoop geld lenen voor een windmolen

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Behalve voor het isoleren van de woning worden er ook leningen verstrekt voor het opwekken van energie, dus voor zonnepanelen, zonneboilers of windmolens. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie van energie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl

Interesse in kleine windmolen?

[phxoptin id=1430496355]

 
Reactie plaatsen