Windmolens staan al sinds mensenheugenis in Nederland. Windmolens zetten de bewegingsenergie van de wind om in rotatie-energie van de wieken van de molen.

Soorten windmolens

  • Traditionele windmolens
  • Moderne industriële windmolens
  • Kleine windturbines voor woningen of kantoren.

Traditionele windmolens

Vroeger werden molens gebruikt om granen te malen of bijvoorbeeld water de verpompen. De wieken waren verbonden met een mechanische constructie die de beweging maakte. Molenaars bedienden de molens en verkochten grote zakken graan, meel en andere zaken. De wieken zijn grote houten roosters. Ze werden ook wel in zeil ingepakt om meer wind op te vangen en zo harder te kunnen draaien.

Moderne industriële windmolens

De moderne windmolen of windturbine staat vaak in windparken in de buurt van de kust en wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. In deze windparken staan lange rijen windturbines te draaien. De wieken zijn aerodynamisch ontworpen en bedoeld om zoveel mogelijk rendement uit de windenergie te halen. De windenergie wordt omgezet in elektriciteit. De windturbines leveren een belangrijke bijdragen aan de groene stroom zoals we die kennen in Nederland.

Kleine windmolens voor particulier of zakelijk gebruik

Hoewel de kosten over het algemeen nog niet opwegen tegen de opbrengsten, zijn er ook kleinere windmolens die je bijvoorbeeld bij je huis of kantoor plaatst. Met deze kleine windmolens kun je zelf voorzien in je elektriciteit of een deel van je elektriciteit. Natuurlijk is het rendement sterk afhankelijk van de plek waar je woning staat. Woon je in de buurt van de zee, dan is het waarschijnlijk interessanter om een kleine windturbine te plaatsen dan wanneer je midden in de stad woont. Omdat de kleine windturbines op een hoge paal staan, moet je er rekening mee houden dat je een vergunning nodig hebt om er eentje te mogen plaatsen.

Kleine windmolen

In opmars zijn de kleine windturbines, die op woningen en kantoren worden geplaatst. Tot nu toe is de investering nauwelijks de moeite waard geweest, vanwege het relatief lage rendement van deze kleine windmolens. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de Archimedes (zie filmpje van Kassa Groen).

Video thumbnail for youtube video Laatste nieuws over kleine windmolen



Interesse in de kleine windmolen? Laat hier je email adres achter en houhetwarm.nl neemt contact met je op!