Windenergie

Windenergie

Windenergie: gratis elektriciteit dankzij de wind. Windenergie wordt opgewekt door de bewegingsenergie van lucht. Wind wordt al heel lang toegepast als energiebron in molens. Doordat de wieken van de molen draaien door de wind, werd bijvoorbeeld graan gemalen of water verplaatst. Deze energie kan ook worden omgezet in elektriciteit en daarmee kun je allerlei elektrische apparaten laten werken. Windenergie opwekken is in Nederland goed mogelijk, omdat het hier veel en soms hard waait.

Klik hier voor meer informatie (kosten) over windmolens

Ga hier naar alle blogs over de kleine windmolen

Windenergie opwekken in windparken

De overheid heeft als doel om 14% van alle energie duurzaam op te wekken in 2020. Hierbij speelt windenergie een belangrijke rol. Hiervoor zijn al diverse windparken op verschillende plekken in zee en op land gerealiseerd. Je hebt ze vast al eens gezien, die grote masten met een propeller erop. Door het draaien van de propeller wordt elektriciteit opgewekt die vervolgens op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Groene stroom wordt onder andere opgewekt dankzij windenergie. Deze grote windmolens worden windturbines genoemd.

Windturbines voor huizen en kantoren

Ook op woningen en kantoorgebouwen staan soms windturbines. De turbines worden in eerste instantie geplaatst om elektriciteit op te wekken voor het betreffende gebouw. Het huis of kantoorgebouw kan door middel van windenergie voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Als de windturbines meer produceren dan je verbruikt, wordt deze elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Rendement van windenergie is onduidelijk

Er is nog veel onduidelijkheid over de opbrengsten van windmolens in de bebouwde omgeving. Bekend is dat wind op een lagere hoogte minder krachtig is en minder constant. Maar onduidelijk is hoe gebouwen of bomen de wind beïnvloeden en welk effect dit heeft op het rendement van een kleine windmolen. Toch is een aantal dingen zeker. De energie in windenergie neemt kwadratisch toe met de snelheid. Daarnaast is een constante snelheid essentieel om elektriciteit op te wekken.

Kleine windmolen: de Archimedes

Wil je meer weten over kleine windmolens, lees dan onze artikelen over de Archimedes. Dit is een kleine windmolen, in de vorm van een wokkel, die boven op gebouwen in de stad kan worden geplaatst. De Archimedes wordt momenteel ontwikkeld en medi0 2014 in Nederland op de markt gebracht. Houhetwarm.nl volgt de ontwikkelingen rond deze kleine windmolen op de voet. Heb je interesse in de Archimedes, laat dan hieronder je emailadres achter en we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

BTW en windenergie

Als je energie terug levert aan het net, ben je sinds 2013 BTW plichtig. Je bent dus een ondernemer geworden. Dit betekent ook dat je het BTW bedrag over je investering weer mag aftrekken. Door deze constructie wordt de terugverdientijd terug gebracht. In het blog Hoe zit het met de BTW teruggave voor zonnepanelen en kleine windmolens kun je meer informatie vinden.windmolen-in-de-bebouwde-kom

Registreren op Energieleveren.nl

Op de site www.energieleveren.nl kunnen consumenten en bedrijven installaties voor duurzame teruglevering - zoals zonnepanelen, HR-e ketel, warmtepomp of een windmolen - registreren. Deze registratie is belangrijk. Zo kan het energienet optimaal worden beheerd. Als u op een bepaald moment meer energie produceert dan verbruikt, wordt deze energie op het elektriciteitsnet gezet. Uw energieleverancier verrekent deze teruglevering met de normale levering tot een maximum van 5.000 kWh. Indien u meer dan 5.000 kWh teruglevert en/of indien u meer teruglevert dan verbruikt, heeft u recht op een terugleververgoeding. Hierover kunt u afspraken maken met uw energieleverancier. Door uw productie-installatie te registreren op energieleveren.nl weet u zeker dat de juiste gegevens bekend zijn om de terugleververgoeding te berekenen.
Bovendien wordt de productie van duurzame energie door uw registratie in kaart gebracht en wordt duidelijk welke technieken een extra stimulans nodig hebben en waar de capaciteit van het net moet worden aangepast.

Interesse in de kleine windmolen? Laat het ons weten!

[phxoptin id=1430496355]
Piet
Door

Piet

op 21 May 2016

Hoi Cocky, Als de claim van 2Dutch klopt voor wat betreft de opbrengst van hun kleine windmolen, dan zijn zonnepanelen eigenlijk helemaal niet meer nodig. Als ik de opbrengsten vergelijk met die van zonnepanelen, dan zou je eigenlijk helemaal niet meer met zonnepanelen aan de slag moeten gaan, maar alleen nog maar van deze windturbines plaatsen. Om de een of andere reden vermoed ik dat de cijfers niet kloppen. Zijn er testrapporten beschikbaar? Overigens reageert 2Dutch inderdaad niet op mails. Het komt allemaal niet echt betrouwbaar over, en men is wel erg geheimzinnig bezig......

Mathilde
Door

Mathilde

op 02 Jul 2016

Als deze discussie over de 2Dutchwindmill van Ewoning gaat dan krijgt onze eerste vrijstaande Ewoning in Zwolle deze windmolen als eerste. Opbrengst zou idd 20.000 kwh per jaar moeten zijn.

Marinus
Door

Marinus

op 20 Feb 2017

Hallo Mathilde, ik ben ook erg nieuwsgierig naar jouw bevindingen. Kan je er wat over vertellen?

Chris
Door

Chris

op 28 Feb 2017

Ik Heb begrepen dat ze later dit jaar daadwerkelijk naar de markt hopen te komen. Over timing kosten details etc etc worden tot lancering GEEN uitspraken gedaan. Ook ik ben erg benieuwd naar de lancering en onderbouwing. Helaas komt hun stap naar de markt te laat ivm onze verbouwing.

Martijn van Brug
Door

Martijn van Brug

op 09 Jan 2017

Hallo Mathilde is de 2dutchwindmill al aangebracht ? hoe zijn de ervaringen ? groeten Martijn van Brug

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 May 2016

Beste Piet, Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe deze 2DutchWindmill deze enorme opbrengsten wil verwezelijken. We zullen zien…..

Sebastiaan
Door

Sebastiaan

op 04 Nov 2015

Hallo, Weten jullie toevallig al meer over de 2Dutch Windmill?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 04 Nov 2015

Ik heb contact gehad met de ontwikkelaar van de 2Dutch Windmill. In oktober 2015 zou er een persbericht komen en de lancering in 2016. Ik heb echter nog niets gehoord maar ik verwacht binnenkort wel meer informatie te krijgen. Zodra wij meer weten, komt het op de site

Ronald
Door

Ronald

op 31 Mar 2016

Is er al meer nieuws betreffende de 2Dutch Windmill?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 31 Mar 2016

Dag Ronald, Mijn mails worden niet beantwoord. Dus nog geen nieuws over de 2Dutch Windmill groet Cocky

Cliff
Door

Cliff

op 09 Nov 2014

Bedankt voor het compliment ;-). Op testlokatie Schoonendijke zijn turbines getest. De skystream haalt +/-2100 kWh per jaar en de Montana +/- 2500 kWh per jaar. Dit waren de best renderende turbines. Helaas was 2Dutch Windmill niet in de test opgenomen. Bedankt dat jullie me op de hoogte brengen.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 09 Nov 2014

Graag gedaan!

Cliff
Door

Cliff

op 07 Nov 2014

Ik neem aan dat er een typefout gemaakt is in de reactie over de 2Dutch Windmill. Een opbrengst van 20.000 kWh? Ik neem aan dat echt maximaal 2000 kWh per jaar bedoeld wordt? En dan misschien alleen op een zeer windrijke lokatie (zonder hoogbouw, max 4 km uit de kust).

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 08 Nov 2014

Beste Meneer Helderder (leuke naam voor bedrijf!) Dank voor reactie over 2Dutch Windmill. Inderdaad, die 20.000 kWh leek ons ook al heel veel. We zoeken het uit! Ik laat het weten.

L Companjen
Door

L Companjen

op 07 Aug 2014

Ga naar 2Dutch Windmill Afm. 0.80-1.20. Opbrengs minimaal 20000 kw/h Prijs ongeveer 12500.- euro' Levering begin 2015.

ties
Door

ties

op 09 Nov 2014

20000 kw/h moet dat niet 2000 zijn groet m.t

VELDMAN
Door

VELDMAN

op 09 Dec 2014

Is GEEN typfout is daadwerkelijk 20000 meer info Feb 2015 heb ik begrepen.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 09 Nov 2014

we zoeken het uit!

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 17 Aug 2014

ik heb een paar maanden geleden contact gehad met de ontwikkelaar van deze nieuwe windmolen. volgende jaar komt deze waarschijnlijk op de markt. ik volg het op de voet. wanneer er nieuws is, zullen wij hierover schrijven. groet cocky hoogeveen

Reactie plaatsen