Wat is Isobooster voor isolatiemateriaal?
29 oktober 2015 
3 min. leestijd

Wat is Isobooster voor isolatiemateriaal?

Isobooster is een dun en flexibel isolatiemateriaal dat bestaat uit meerdere lagen aluminium folie met daartussen lagen met luchtkussentjes. Het lijkt op Isoltrend (niet gecertificeerd!), Isofolie en PIF Isolatie, die andere isolatiefolies op de Nederlandse markt. Elders op deze site vind je meer informatie over deze isolatiematerialen. Over Isobooster schreef ik nog niet. Een gemis, stelt Arthur Horeman van PXA Nederland, de verkooporganisatie van Isobooster B.V. Daarom vandaag tijd voor Isobooster. Want ook dit isolatie materiaal kom jij ongetwijfeld tegen in je zoektocht naar het perfecte isolatie materiaal voor je kruipruimte.

“Bij Isobooster gaat het om de reflecterende laag. Die vormt het belangrijkste onderdeel.” Arthur Horeman demonstreert het materiaal aan de keukentafel van Houhetwarm. Horeman heeft 1 missie: Nederland laten kennismaken met Isobooster. Hij vertelt er graag over. “Die reflecterende lagen werken op hun best als er tussen de lagen infrarood licht doorlatend materiaal zit. Ze hebben afstand nodig om te werken. Daarom zitten er bij ons luchtkussentjes tussen de lagen.”

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Geen gewone isolatiedekenIsobooster voor kruipruimte

Isobooster, stelt Horeman, is meer dan een gewone isolatiedeken. Bij een niet geïsoleerde kruipruimte is de vloer van de huiskamer in de winter koud. Die kou is voelbaar in de hele kamer en dus zet je de verwarming aan. Van de kou heb je dan geen last meer. Maar je moet behoorlijk stoken om het warm te krijgen en te houden.

Isolatie houdt de warmte vast

Bij een geïsoleerde kruipruimte wordt de kamervloer een stuk minder koud. De kou afkomstig van de kruipruimte bodem (dus gewoon zand) wordt door het isolatiemateriaal in de kruipruimte tegen gehouden. En de warmte van de vloer, de vloer die jij met kostbare energie net hebt opgewarmd, kan niet meer in de kruipruimte verdwijnen, want wordt door het isolatiemateriaal aan de bovenkant tegen gehouden. Hoe die kou en die warmte tegengehouden wordt, verschilt per isolatiemateriaal. Purschuim bijvoorbeeld vormt een dichte laag plastic schuim die als een isolatiedeken werkt.

Isobooster met reflecterend materiaal

Isobooster, want daar hebben we het hier over, werkt als volgt: Isobooster bestaat voor een deel uit reflecterend materiaal. De warmte botst als het ware op de reflecterende laag en wordt weer teruggestuurd naar boven. Hetzelfde geldt voor de kou, die wordt gereflecteerd naar beneden. Horeman: “De warmte wordt dus terug gestraald naar waar het vandaan komt en gaat dus niet verloren. Met Isobooster hou je 97% van de stralingswarmte tegen.” In vergelijking met het hiervoor genoemde purschuim: dit isolatiemateriaal absorbeert de lucht in plaats van het te reflecteren.

Isolatiewaarde Isobooster

De kritische consument (die jij bent natuurlijk!) kijkt bij de keuze voor het beste isolatiemateriaal naar de isolatiewaarde, de prijs en misschien (in mindere mate) naar de certificering van het materiaal. De isolatiewaarde van Isobooster is hoog, zegt Horeman. Afhankelijk van de dikte van het materiaal kan een Rc waarde van 2.5 tot 6 worden gehaald.

Wat is de prijs van Isobooster?

Dit isolatiemateriaal gebruik je voor dakisolatie, kruipruimte isolatie, muurisolatie en spouwmuurisolatie. Het is zeer licht en gebruiksvriendelijk. Je kan het makkelijk zelf toepassen. Je kan er veilig mee werken. Reken voor de kosten ongeveer 30 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief arbeidskosten, maar exclusief btw. Dus als je het materiaal zelf toepast, ben je goedkoper uit.

Hoe gebruik je Isobooster?

Isobooster is makkelijk toe te passen in de kruipruimte. Of je het nu laat doen (niet iedereen vindt het prettig om in een lage afgesloten ruimte te werken) of je doet het zelf. Bij een natte kruipruimte is het beter de folie tegen de onderkant van de vloer aan te zetten. Bij een droge kruipruimte kan de folie gewoon op het zand worden gelegd.

Isolatie folie

Ik vind Isobooster een goed isolatiemateriaal. Het is inderdaad vergelijkbaar met de andere isolatiefolies. Eerlijk gezegd, het verschil is minimaal. Ze isoleren allemaal goed, zijn allemaal makkelijk te verwerken en redelijk brandveilig. En nog een overeenkomst. Ze zijn niet gecertificeerd door Neerlands gerenomeerde certificerings instituut SKG IKOB. Dat geldt dus ook voor Isobooster. Wel is dit product (net als PIF isolatie en Isofolie) gekeurd en goed bevonden door het ISSO, het kennis instituut voor de installatiesector.

Certificerting is kostbaar

Certificering door het SKG IKOB kost bedrijven geld. Veel geld. Voor de kleinere producenten van isolatiemateriaal die met nieuwe producten op de markt komen, is dat soms een behoorlijke drempel. Ik begrijp dat wel. En het is jammer dat zo`n certificering wat dat betreft soms nieuwe ontwikkelingen in de weg kan staan.
In de praktijk zal moeten blijken of een eventuele subsidie gever met Isobooster akkoord gaat. Horeman laat weten dat een aantal gemeenten en provincies bij subsidie aanvragen akkoord gaan met het gebruik van Isobooster. Het beste is als je het even navraagt bij je gemeente om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Offerte voor kruipruimte isolatie?

Wil jij gaan isoleren met Isbooster of met een ander isolatiemateriaal? Vraag een offerte aan bij Houhetwarm!

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Waarom een offerte voor kruipruimte isolatie via Houhetwarm?

  • Maximaal drie offertes (dus geen 10 zodat je weken kwijt bent met het afhandelen van de afspraken)
  • Offertes van het materiaal waarmee jij wilt isoleren (wil je geen purschuim, dan krijg je dat ook niet)
  • Alleen gecertificeerde bedrijven
  • Persoonlijk contact met Houhetwarm voor je wensen
  • Voor iedere situatie een oplossing
bekkel
Door

bekkel

op 30 Oct 2015

Het is enkel warmte die stroomt, in de richting van koud. Kou 'botst' of straalt dus niet.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 30 Oct 2015

Dank voor de reactie op het bericht over Isbooster. Ik leg je opmerking voor aan de leverancier.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Oct 2015

Hallo, ik heb het even nagevraagd over Isbooster. Dit is de reactie van de leverancier: Voorbeeld: warmte van de zon botst tegen je huid en wordt daar opgenomen. Dit zelfde type warmte stroomt tegen een reflectielaag en wordt teruggekaatst; waarbij we het hebben over warmte met een temperatuur hoger dan -273 graden Celsius.

Zondervan
Door

Zondervan

op 10 Dec 2017

Als je geen kruipruimte hebt maar bv met het beton direct op de grond zit, kan je dit soort folies dan ook gebruiken? Of moet er lucht tussen de folie en de te isoleren achtergrond zitten bv op de wand of dak. Hoe zit het dan met koudebruggen? Creeer je die door bv schroeven?

AJG
Door

AJG

op 04 Dec 2018

Opmerking over : Isobooster met reflecterend materiaal Kou wordt nooit gereflecteerd! Warmte wordt gereflecteerd

Reactie plaatsen